Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Nvidia Shield tablet emulerar Crisis Core: Final Fantasy VII på PSP

Nvidia Shield tablet emulerar Crisis Core: Final Fantasy VII på emulatorn PPSSPP. Nördigt imponerande.

Bild från Crisis Core Final Fantasy VII kört på surfplattan Nvidia Shield Tablet K1.
Nvidia har återlanserat surfplattan Shield tablet, prislappen har krympt med nära en tusenlapp, men annars är skillnaderna små mellan denna och ingångsmodellen.

För att vara en surfplatta i 2000:- klassen är det en intressant produkt, den är väldigt rapp och kör lite mer krävande Android-spel som Marvel Future Fight och Mortal Kombat X utan problem. Du hittar också ett par spel anpassat för Tegra K1 som Half Life 2, men det är få titlar som lockar mig.
Mest omtalat är nog Shield för sin tjänst GeForce now (tidigare Grid) som streamar spel från Nvidias server. Gratis i tre månader och sedan 89:- i månaden. Witcher II ser fantastiskt ut, jag har inte prövat Witcher III som kostar 400:-. Spelen behöver inte installeras lokalt och fungerar som när du strömmar från din XBOX One till din PC. De flesta titlar har ett par år på nacken, men Nvidia kan ha en intressant tjänst på gång och det är väl inte otänkbart att de kan öppna upp den för andra plattformar. Jag vet inte hur en sån här tjänst ska överleva, de borde gå ihop med steam.
Men roligaste, jag prövade att se hur Tegra K1 fungerar på att emulera spel. Jag testade att tanka hem PPSSPP som är en svenskutvecklad emulator för PSP-spel och tankade hem Crisis Core, i väntan på remaken på sjuan. Det flyter på bra, handkontrollen fungerar. Men ljudet blir inte perfekt, streamat till min Bose-högtalare i sovrummet låter det förjäkligt. Det låter bättre med bluetooth avstängt och ljudet ut högtalarna på plattan men det hackar till ibland och vissa sekvenser skorvar ljudet. Bilden flyter däremot på bra.
Det som Nvidia förlorar på karusellen tar de igen på gungorna, tillbehören är inte lika billiga. För att en spelplatta för gamer ska bli komplett krävs en handkontroll, som Nvidia faktiskt höjt priset på från 499:- till 579:- som riktpris. Kvaliteten är jämförbar med den till Xbox, den är bara kompatibel med Shieldserien då den kommunicerar trådlöst med wi-fi till enheten och inte bluetooth.

Det har sina för och nackdelar, fördelarna är att plattan hittar kontrollen direkt. Nackdelen att du kan inte ansluta den trådlöst till andra enheter, detta fungerar dock om du använder en USB-sladd kopplad till PC eller en annan Android telefon. Det följer inte med någon sådan sladd heller…
Det medföljer inte heller längre någon penna, vill du ha den kostar den 149:- extra, jämfört med aktiva stylus för Surface Pro 3 eller 4 samt de till iPad så är det överkommligt, men det rör sig om en passiv stylus i plast likt de Samsung har i Note-serien och då det inte längre finns något fack för den skippade jag denna.
Laddare ingår inte heller, Nvidia säljer en laddare som fungerar i hela världen för 279:-, men du laddar med vanlig mini-USB och har säkert en uppsjö sådana redan, så om du inte reser mycket kan du skippa den med.
Däremot är magnetfodralet på 299:- ett vettigt inköp, det är kanske inte det snyggaste fodralet jag sett, men det skyddar skärmen och släcker ned den vid stängt läge, det sitter också väl och fungerar som ett ställ.
Sedan kommer du behöva ett micro SD-kort då plattan bara rymmer 16 GB, kort upp till 128 Gb stöds.
Plattan kör en väldigt ren version av Android Lollipop utan bloatware. Den är gedigen byggd med greppvänlig gummibaksida, där det enda jag inte gillar är volymknapparna och strömknapparna. Jag gillar inte heller riktigt den mjukvarubaserade varianten med hemknappen och tillbakaknappen som tyvärr blivit vanligare hos Android och som ploppar upp. Det hade gått att lägga dessa på ramen.
Skärmen är helt okej med en upplösning på 1920×1200 pixlar. Den är inte i topklass med exempelvis iPad Mini 4, men det är väl inte heller en helt rättvis jämförelse då det är en helt annan prisklass och nisch. Den lägre upplösning gör också att spelen flyter bättre, så det är nog också en av förklaringarna till att Nvidia inte gått högre upp än HD. Skärmen är också lite väl mörk i mörka scener, men den är tillräckligt skarp för att du ska kunna läsa magasin i Readly utan problem även om skärmen inte är större än 8″. Du kan också ansluta plattan till HDMI till TV:n och välja om den ska fungera som konsol eller spegla skärmen.
Kameran, nä, jag skulle inte använda den…
Sammanfattat en jäkla kul nischad surfplatta som känns som ett fynd till sitt pris, men du kommer vilja ha tillbehör som gör att priset drar iväg… Själva grejen med Shield är spel.

Är det en ren spelkonsol du letar efter får du ett XBOX One eller ett Playstation 4 istället för samma pris, men den kan du inte ta med dig. Grafiken är bättre än på många nyare och dyrare plattor, den fixar utan problem de senaste Androidspelen men är ett intressant val även om du inte kommer spela på den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: