Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Senaste inlägg
Arkiv

Dags för ett nytt Alan Wake till XBOX One

alan-wake-pc_6En av de få spel som jag saknade på förra generationens konsoler när jag hade ett Playstation 3 var det XBOX-exklusiva Alan Wake, spelet kom i och för sig till PC också något senare, men det är ju Microsoft som gör Windows också. Nu har jag precis börjat spela det sedan jag köpt det på Steam, jag gillar det skarpt. Det är en thriller om författaren Alan Wake vars manuskript blir verkligt och hur hans fru Alice blir kidnappad och han försöker få tillbaks henne, som för tankarna till den plågade Ethan Mars i Heavy Rain och skräckspelserien Silent Hill, men också Bret Easton Ellis roman Lunar Park, där hans fiktiva värld blir verklig. Minus att huvudkaraktären inte är påverkad av lugnande tabletter genom historien. Stämningen i spelet känns också igen från David Lynch Twin Peaks, förmodligen världens mest förutsägbara referens i sammanhanget med småstad, mörk skog och övernaturliga väsen.

Men det som är uppenbart är att detta är ett spel som vänder sig till en äldre publik. Så varför har inte Microsoft fått spelstudion Remedy att göra en uppföljare utöver sidospåret American Nightmare, men tvärtom verkar de måttligt intresserade enligt följande artikel. Det hade ju varit en perfekt exklusiv titel för XBOX One, förlagan sålde i 3.2 miljoner exemplar så det var knappast en flopp. Det är ju den här typ av spel som XBOX behöver för att locka en äldre publik som också har en betydligt bättre ekonomi.

Visst, Alan Wake är fem år efter releasen inte ett perfekt spel. Det är väldigt linjärt jämfört med Heavy Rain (som bjöd på ett antal olika scenarion), den slutna korridor du rör dig framåt i döljs förvisso väl i en dimridå av att du befinner dig i en öppen värld som får spelet att kännas större än vad det är, men spelmomenten känns tyvärr alltför ofta mer som en transportsträcka mellan spelets cutscenes. De främsta fienderna är s.k. Takens, människor som blivit besatta av mörkret. Dessa bekämpar du genom att lysa med din ficklampa för att sedan skjuta dem med din revolver eller gevär. Batterier till lampan och skott är en potentiell bristvara och måste laddas upp ofta. Blir du i spelet omringad av Takens kan du eventuellt avfyra en nödraket om du har någon.

Det är inte för spelmomenten som i ärlighetens namn snabbt blir ganska repetitiva du spelar Alan Wake, det är för känslan av att du är delaktig i själva historien om än möjligt att din möjlighet att interagera och påverka historiens utgång är relativt begränsad och mest är en illusion. Det är en helt annan publik som tilltalas av denna form än traditionella gamers. För denna grupp borde också XBOX One kunna vara en mer tilltalande plattform än Playstation då XBOX också är en rätt kompetent mediespelare vilket kan rättfärdiga ett köp för dem som inte bara vill köpa en spelkonsol. Men spelen är också viktiga och i dagsläget finns det inte en enda exklusiv titel som lockar mig.

Det blir ju inte heller bättre av att Playstations titlar har snäppet bättre grafik och att de lyckats få ett par exklusiva Final Fantasy-remakes av bland annat omåttligt populära sjuan och Street Fighter V, spelserier som jag har nostalgiska minnen till.

Så om Microsoft inte vill att jag ska köpa ett Playstation 4 och trycka in under TV:n så får de se till att få fram titlar som tilltalar en äldre publik…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: