Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Att ha ADHD eller Asperger är värre än att bo i Grekland

statistik_funktionsned_arbm

Åtminstone om du jämför hur stora möjligheterna är att etablera dig på arbetsmarknaden, då har personer med psykiatriska funktionsnedsättningar betydligt lägre sysselsättningsgrad än Grekland.
Att leva med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning är att alltid befinna sig på en arbetsmarknad där lågkonjunktur råder.

Därför är inte heller i år är Arbetsförmedlingens rapport Situationen för personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden 2014 någon munter läsning, åtminstone inte för oss med psykiatriska diagnoser. Även om siffrorna inte är fullt jämförbara med dem som kom tidigare år och rörde hur det såg ut 2006 och 2008 går kurvan för andelen personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som står utan sysselsättning upp.

 

I år är personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar den största gruppen som står utan sysselsättning, samtidigt som grupper med dyslexi eller psykiska funktionsnedsättningar går nedåt. Varför ser utvecklingen ut så här? Delvis kan den negativa utvecklingen jämfört med 2006 förklaras med statistiska brister som jag kommer redogöra för nedan. Men inte enbart, intresset för att diskutera politiska lösningar för att öka sysselsättningsgraden inom gruppen är i det närmaste död.

Under Almedalsveckan förra veckan var den ende partiledare som talade om personer med funktionsnedsättning i sitt tal var Jan Björklund, men främst genom att han försvarade LSS lagstiftningen. (Jag är besviken över att Annie Lööf inte ens nämnde frågan, bland annat hade hon kunnat lyft hur det skulle kunna bli enklare för egenföretagare med en funktionsnedsättning.) Föräldrakraft som tidigare kritiserat regeringens politik i följande artikel, anordnade under Almedalen en paneldebatt med inbjudna partier, där samtliga medverkande exempelvis vill höja lönebidraget. Men det räcker inte med att säga det i sådana sammanhang, det görs hela tiden, det måste hända något i praktiken…

 

Arbetsförmedlingen har ett uppdrag från regeringen ålagt att presentera ny statistik för personer med funktionsnedsättning senast 31 mars varje år, det är fortfarande SCB likt tidigare som har gjort undersökningen på uppdrag av Arbetsförmedlingen men det har då bara varit vartannat år. Eftersom det är Arbetsförmedlingen som är ålagda att genomföra undersökningen så publiceras den på deras webbsida och inte på SCB:s, 2010 beslutades att data skulle inte samlas in på samma sätt och de siffror som finns.
För siffrorna 2006 och 2008 inkluderades personer med dyslexi i gruppen ADHD/Damp och Asperger redovisade utifrån kön, genom att plocka ut ett medel har jag kunnat få fram ett riktvärde, men denna siffra är förmodligen långt från korrekt men det går inte att få fram bättre tidigare underlag.

2 kommentarer till Att ha ADHD eller Asperger är värre än att bo i Grekland

  • Henrik D. Ragnevi skriver:

    Det är inte självklart att det påverkar arbetsförmågan i alla fall.

  • Maria Nilsson skriver:

    Digrammet: VPF utan nedsatt arbetsförmåga -Hur vet man då att man har NPF?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: