Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Anmälan till Granskningsnämnden mot Svenska fall för FBI

svenskafallforfbifordommar

Program: Svenska fall för FBI

Kanal eller station: TV4

Sändningsdag: 2015-06-01

Sändningstid: 21:00

 

Utveckla varför du vill få programmet eller inslaget prövat:
I programmet utpekas en person med autismspektrumtillstånd och schizofreni som en potentiell mördare. Som förklaring ges följande citat:
“Vad som kan hända med autistiska personer är att man blir fixerad vid exempelvis att döda.” Sedan konstateras:
“Har man de här diagnoserna fungerar man ju inte i samhället.”

Sedan spekuleras det utifrån personens journal friskt om orsaker till varför personen skulle kunna ha begått de här brottet. Det är inte tydligt att det är en hypotes.

En orsak som lyfts fram är att personen misstänkliggörs är att personen fått tvångsvård och haft kontakt med psykiatrin i 25 år. Asperger är en livslång neuropsykiatrisk funktionsnedsättning så detta borde väl knappast vara anmärkningsvärt.

Att personen fått tvångsvård innebär inte att personen begått ett brott och döms till rättspsykiatrisk vård, men rent klippmässigt får du som tittare detta intrycket när en rättpsykiatrisk avdelning besöks och ett samtal med en rättpsykiatrisk läkare görs. Som tittare får du till följd av hur programmet är utformat intrycket av att det är den avdelning där personen vårdas och detta skulle vara hans läkare. Så är inte fallet, utan läkaren har aldrig mött patienten i fråga. Är det verkligen rimligt att göra antaganden kring att personen skulle vara benägen att begå mord utan att ens gjort en undersökning.

Programmet känns spekulativt och spär på de fördomar och stigmatisering som redan finns gentemot personer med Aspergers syndrom och Schizofreni. Att denna komorbiditet är ovanlig som programmet påstår är också felaktig. Det finns forskning som visar att komorbiditeten är högre för personer med autismspektrumtillstånd än för gemene befolkningen:
http://www.clinicalneuropsychiatry.org/pdf/Fitzgerald.pdf

Många anhöriga och personer med egen diagnos har reagerat starkt på den kränkande och fördomsfulla bild som TV4 förmedlar av personer med dessa psykiatriska diagnoser varav en anmälan till granskningsnämnden sker med förhoppning att nämnden ska ta ställning för att denna framställning inte är etisk försvarbar.

Jag vill tillägga att anmälan är gjord av mig som privatperson, något alla har rätt att göra.

11201164_10153299820275731_6230753125096567629_n

6 kommentarer till Anmälan till Granskningsnämnden mot Svenska fall för FBI

 • LT skriver:

  Jag minns fortfarande TV3s program Ondskan.

  “Kriterierna för aspergers syndrom kan sammanfattas så här: kategoriskt beteendemönster – allt är antingen svart eller vitt och livet präglas av väldigt inrutade beteendemönster. Känslomässig avtrubbning – man är emotionellt avstängd. Har inga känslor och är likgiltig för sin omgivning, vilket leder till bristande förmåga att avläsa och förstå nyanser i det sociala samspelet! Lättkränkthet – man har svårt att tåla motsägelser och kan inte kontrollera impulser. Tvångsmässigt rutinbehov – ingenting ska ändras och man är fixerad vid ritualer och rutiner.” //Hasse Aro

 • Carina Filbert skriver:

  Håller med Henrik!!
  Sanslöst att detta fick visas tycker jag

 • Rolf Holmberg skriver:

  tyvärr så spär sådana här kvasivetenskapliga program på människors okunskap och rädsla för människor med diagnoser t.ex. Asperger. Jag jobbar med elever med denna och andra diagnoser och jag måste säga att mer känbande och snälla elever har jag sällan stött på! Jag har jobbat som lärare i grundskolan i mer än tjugo år, innan jag gick över till att arbeta med dessa gymnasieungdomar. Det var ett verkligt lyft för mig som person och lärare! Dessa ungdomar har inte gjort sig förtjänta av sådana här program som förstärker okunskapen hos folk i allmänhet!

 • Magnus Nygren skriver:

  Inte första gången TV4 har utalat sig galet om autister, för inte så länge sedan var det att man kunde hela autism med skit, innan det en psykolog som beskriver oss som hundar eller som man kunde ta bort diagnosen.

 • Marina Eriksson skriver:

  Håller fullständigt med Henrik! Tittade på programmet för första gången och tyckte det skulle bli riktigt intressant. Blev besviken, bestört och förfärad över uttalandena som gjordes. Anser som att de verkligen riskerar att göra folk rädda för personer med dessa diagnoser. Nästan så det kan ses som hets mot folkgrupp. Hoppas verkligen TV4 tar sitt ansvar och snabbt försöker rätta till skadan de gjort.

 • Bra där!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: