Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

”Nedläggningen av kabelnätet, ett enormt resursslöseri”

digitalbox1-jpg”Det hade varit bättre att vänta med nedläggningen av kabelnätet tills det funnits en nationell enhetlig standard för IP-TV, där hemelektroniksföretagen utvecklat mer framtidssäkra produkter”, skriver Henrik D. Ragnevi .

inför nedsläckningen av kabelnätet har jag införskaffat en ny digitalbox, den två år gamla och helt felfria boxen förpassas till garderoben då den kommer bli värdelös då koaxialnätet för kabel-TV kommer att stängas ned.

Jag kopplar in den nya boxen och slår på strömmen, efter ungefär 30 minuter har digitalboxen gjort nödvändiga uppdateringar och startat om sig själv ett antal gånger, men några TV-signaler vill inte boxen ta mot, en snabb sökning visar att fler har haft samma problem och leverantören rekommenderar alla att höra av sig till supporten som nu har hunnit stänga.

När jag ringer supporten dagen efter får jag beskedet att den enklaste lösningen är att jag ansluter ytterligare en nätverkskabel till jack nummer två i den mediebox som installerats i min lägenhet.

Jag suckar över att behöva dra ytterligare en kabel längst hela vardagsrummet, för det börjar bli ganska många nu…

Jag är förmodligen inte ensam om att klia mig i huvudet över tekniska komplikationer vid installation, det finns ungefär 70.000 hushåll inom framtidskoncernens hushåll, för hur många med funktionsnedsättningar, äldre och personer som saknar tekniska kunskaper eller intresse innebär inte det här påtvingade teknikskiftet huvudbry?

Detta sker inte bara i Göteborg, liknande utveckling sker naturligtvis också på andra håll i landet där olika tekniska lösningar tvingar mediekonsumenterna till en övergång.

Istället kommer TV numera att distribueras genom internet, som i Göteborg kräver att du har ett internetabonnemang genom vad som går under namnet ”framtidens bredband” som ingår i Framtidskoncernen.

Internet är också en betydligt mer osäker distributionskanal, om internet slutar att fungera, vilket åtminstone drabbar mig regelbundet, fungerar inte heller din TV. Denna påtvingade teknikövergång innebär också att du måste införskaffa en ”ny” box från en av de leverantörer som finns att välja mellan.

Jag skriver ny inom citationstecken för speciellt nya är inte digitalboxarna, de flesta som erbjuds bygger på fem år gammal teknik, i synnerhet de som erbjuds utan kostnad från de flesta av leverantörerna. Hur framtidssäkra är dessa boxar?

Det hade varit bättre att väntat tills det funnits en nationell enhetlig standard för IP-TV där hemelektroniksföretagen utvecklat mer framtidssäkra produkter.

Hur många redan sålda digitalboxar blir inte helt värdelösa vid nätets nedsläckning, om vi utgår från att varje hushåll inom Framtidskoncernen har en eller ett par boxar innebär det att över 100.000 digitalboxar blir teknikskrot över en natt, de som har en TV med inbyggd digitalbox kommer inte heller längre att kunna använda den vilket innebär att de också måste införskaffa en ny box.

När Göteborgs stad talar om hållbar utveckling måste detta var ett av de minst genomtänkta beslut som har fattats och om en majoritet av de boxar som nu skickas ut är tekniskt undermåliga är det bara en tidsfråga innan de kommer behöva bytas ut igen.

Självklart ställer sig Centerpartiet positiva till möjligheterna att kunna välja bland fler nya leverantörer, men full valfrihet borde också innebära att du kunde välja att ha kvar ditt abonnemang i nuvarande form.

På så vis hade övergången till dagens system skett i takt med att människor själva beslutade att byta ut sin box när den blivit uttjänt.

Även om det finns möjlighet till viss teknikåtervinning, innebär ändå nyproduktion ett enormt resursslöseri och det bästa för miljön är att vi som konsumenter använder vår elektroniska utrustning tills den inte längre fungerar.

Det innebär redan en stor miljöbelastning att många ersätter fullt fungerande produkter för att en ny modell har kommit. Göteborg stad borde inte uppmuntra till att den utvecklingen fortsätter.

Henrik D. Ragnevi Kandidat (C) kommunfullmäktige Göteborg, plats 20.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: