Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Handla kläder billigt från USA, bland annat

s7-1035992_lifestyle

Min denimväst stoppad med dun som jag beställde från Ralph Laurens amerikanska webbutik för ett tag sedan kom med posten idag. Jag tyckte den passade bra med en grå stickad jumper under och en halsduk som fångar upp det grå. Däremot tycker jag att modet med kavaj ovanpå dunväst gör att jag ser ut som Michellinigubben så det skippar jag. Jag tycker inte heller att väst utanpå kavaj ser bra ut, då kavajen hänger nedanför västen.

 

I detta inlägget kommer jag avslöja alla hemligheter hur jag shoppar
Jag får en del kommentarer och ibland pikar om hur mycket kläder jag köper och inte minst hur mycket pengar jag måste lägga ut på det. Men jag har alltid varit bra på att handla på rea eller utnyttja erbjudanden, att gå med i diverse kundklubbar är ett bra sätt, inte minst utländska brukar locka med detta. Ibland får du också förtur till reor. I detta fallet var det varumärket Ralph Laurens egen butik som gav mig 25 procent rabatt, men samma sak gäller också svenska märken, men ibland får du samma eller bättre erbjudanden i deras egna butiker eller fysiska återförsäljare så det gäller att vara vaksam.

Men Ellos (hög töntstämpel, absolut men de säljer faktiskt märkeskläder även om deras erbjudanden främst gäller deras egna varor, till exempel är de en av de få ställen som säljer de Levis-jeans jag gillar förutom NK i Göteborg. Och eftersom de flesta dissar dem rakt av har de alltid mycket kvar när de har reor), H&M (ni vet deras hypade designkollektion som kommer en gång om året och som alltid blir utsåld, det mesta brukar gå att hitta på deras webbsida utan att köa) och Kappahl (Hampton & Republic som är lite av en rip-off på Ralph Laurens stuk brukar ha fantastiska skjortor) kan vara bra att ha koll på, dessutom brukar de bara slumpa ut allt när det är rea. Men det finns också en del svenska återförsäljare som kan vara värt att ha koll på, Boozt.com Care of Carl eller Nelly.se skickar ut erbjudanden nästan hela tiden för att plocka tre exempel.

Så hur kommer du ihåg allt du kollat på. Själv har börjat använda Pinterest, egentligen är det tänkt som en tjänst för att spara och visa upp bilder från internet. Men du kan naturligtvis använda den som ett sätt att skapa bokmärken på vad du tittat på för kläder som du gillar. Sedan när du får ett erbjudande i mailkorgen klickar du bara dig vidare från Pinterest direkt till butiken och använder eventuella rabattkoder.

 

Använd globaliseringen till din fördel
Men det finns fler sätt. Just nu är det väldigt bra läge att utnyttja den högt värderade kronan till följd av finanskrisen. Eftersom det är kris inom eurozonen, ligger euron en bit under 9 kronor, men eftersom den stödköps av bland annat Tyskland är den inte lika lågt värderad som den kunde ha varit, men eftersom den brukade ligga på runt 9.50 innan är ändå 8.80 bättre i skrivande stund. Bra länder att handla från just nu är exempelvis Italien, jag gillar bland annat Yoox, deras nisch är att sälja märkeskläder som ligger en eller två säsonger efter men jag tycker inte att det gör något. Naturligtvis alla andra länder inom eurozonen, men jag har inte några direkta butiker som jag fastnat för i några andra länder och av någon anledning är det inte helt ovanligt att de vägrar leverera till Sverige, vilket är extremt dåligt då tanken bakom EU är fri rörlighet för varor och tjänster… Däremot behöver du inte oroa dig för tull.

Krisen har också drabbat Storbritannien och därför ligger pundet strax över 10 kronor. Det är ungefär som att ha 30 procent rabatt på alla varor jämfört med när pundet låg på över 13:-. Ett säkert tips är alltid att kolla på inhemska märken, Countryattire erbjuder flera av dem och skickar dessutom till Sverige med rimlig frakt. Ett undantag är det amerikanska märket Banana Republic, som egentligen är GAP:s linje för en lite mer dressad målgrupp. Till skillnad från när Åhléns sålde dem har de betydligt mer modesta priser på sin brittiska webbsida.

 

Om att handla från USA
Den amerikanska dollarn extremt låg nu när landet står på ruinens brand, här finns dock ett flertal problem, fällor och hinder att ta sig över. Många skickar inte till Sverige. Vill du beställa roliga saker från HBO:s webbshopp måste du ha en tjänst som ofta kallas för ship It Forward som ger dig en amerikansk adress, ett exempel är shipito.com.

Du kommer då få en amerikansk adress i ditt namn, Shipito ger dig tre, bland annat en i Kalifornien där du får betala 10 procent i skatt på summan och en i Ohio som inte tar ut någon skatt, men i regel är frakten dyrare. Mitt tips, små saker som slipsar, handskar eller t-shirts skickas till Kalifornien. Större varor som jackor, kavajer och skor skickar du till adressen i Ohio eftersom frakten kommer att bli dyr i vilket fall. När varorna har anlänt så får du ett mail om detta.

 

Försöka undvika tull
När du vill få ditt paket skickat till Sverige får du fylla i lite uppgifter, bland annat om det är ett inköp eller en gåva (jag tolkar detta alltid som att det är en gåva till mig själv och detta minskar risken att varan fastnar i tullen…) varans värde (välj ett lågt belopp för du vill undvika att varan fastnar i tullen, jag brukar fylla i max 20 dollar men detta är lite av ett lotteri för även om du fyller i att det rör sig om en gåva och har ett lågt belopp kan varan fastna i tullen ändå, vilket innebär att förutom 25 procent moms på pris och frakt också innefattar en avgift på 180:- till tullverket). Slutligen får du också välja vilken fraktleverantör du vill ha, jag brukar välja den billigaste. Sällan jag känner att jag måste ha något levererat med expressleverans, dessutom skulle din vara fastna i tullen får du som bekant också betala moms på frakten. Sedan är frågan om du vill ha en försäkring, här brukar jag tacka nej för den baseras på beloppet du angivit. Om det däremot går att spåra paketet med den leverantör du valt och det inte kostar något brukar jag välja det som tillval.

En nackdel med att handla från USA är att butikerna i många fall inte kommer att acceptera ditt svenska VISA eller Mastercard. I många fall så kan detta lösas genom att du skaffar ett konto på Paypal. Men även de kan skvallra om att du har ett svenskt kreditkort, därför kräver många att du uppger ett amerikanskt telefonnummer som krav. Googla efter en restaurang på den gatan din leverans ska till och använd den. Vissa leverantörer är värre än andra, Apple är hopplöst svåra. Pröva istället Amazon.com som idag representerar en uppsjö av återförsäljare eller Ebay. Dessa kräver ingen ship it forward tjänst, men med Amazon kan du räkna med att paketet fastnar i tullen (de har lärt sig känna igen Amazons logotype) och många säljare på Ebay vill inte skicka varor utanför USA.

 

Och från andra länder…
Länder du inte ska handla från just nu är Australien och Kanada, deras dollarkurser är högt värderade just nu medan priserna i förhållande till USA är högre, Något att hålla koll på är däremot Hong Kong där deras dollar just nu är lågt värderad, kanske inte så intressant för kläder (du kommer bara hitta piratkopior) utan mer för skivor och film även om Spotify och fildelning har gjort det ointressant att köpa musik och film annat än i undantagsfall, men jag vill åndå tipsa om HD-wow, de sätter priserna i svenska kronor så du märker inte av det direkt även om de är justerade efter valutakursen. Det som jag tycker gör dem intressanta är att de har utgåvor som inte släpps här men som kommer till England och eftersom de säljer de europeiska utgåvorna så har filmerna svensk text.

Nu måste jag sova, imorgon kommer ett paket från DHL…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: