Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Steg för steg hur jag renoverade pallen och lindrade min ångest…

pall_1Så här såg pallen ut innan jag renoverade den, en gammal pall som jag förmodar är från femtiotalet. Jag är absolut ingen person som kollar på program med Ernst eller Martin Timell. Utan det började egentligen med att jag mot slutet av sommaren hade väldiga problem med ångest och fick tipset av en bekant att pröva renovera en möbel. Det skulle fungera ungefär som grön rehab, något du gör under en längre period och som kräver ditt fokus.

pall_2Jag började med att ta bort det gamla tyget som satt ovanpå pallen, samt att jag tog bort alla spikar på undersidan. På en gammal lapp som limmats under gick det att uttyda att den var tillverkad i Nässjö.

pall_3Jag började med att slipa bort all färg, pallen hade varit målad en gång tidigare och hade egentligen en klädsel i läder som jag valde att ta bort.

pall_4Det är faktiskt svårt att känna någon ångest eller smärtor i bröstet medan du slipar något med sandpapper för du är så fokuserad på det. Att sitta i en lägenhet och slipa är kanske inte det optimala eftersom det blir ganska smutsigt fort.

pall_5För att täcka fick jag måla med vitt flera gånger, jag skulle nog ha valt vattenlöslig färg om jag vetat hur mycket jobb det var att göra rent penslarna med lacknafta. Men å andra sidan inbillar jag mig att linoljefärg täcker bättre. I brist på andra ställen valde jag att måla i badrummet.

pall_6Jag ville ha ett ben svart, samt en av stödpinnarna röd. Det var verkligen den mest trixiga parten för täcktejpen fungerade inte alls så bra som jag hoppats. Det slutade med att jag köpte väldigt små penslar som jag målade med. Det fanns ingen möjlighet att ta isär pallen och måla var del för sig, annars hade det varit att rekommendera… Detta var nog det moment som tog längst tid och väckte snarare frustration mer än lindrade någon ångest, men den hade faktiskt redan blivit bättre.

Så efter att ha gått nästan en månad med känslan av att ha en kniv inkörd i bröstet kände jag för den mesta delen av tiden inget alls.

pall_7Så här blev det färdiga resultatet. Stoppningen består av skumgummi och kommer från en pall från IKEA, Vitamin om jag inte minns fel. Eftersom jag valt ett tyg från Marimekko som innehöll vitt som delvis är transparant, sydde jag in stoppningen i vitt fleecetyg och häftade sedan fast tyget på undersidan av pallen. Det sista jag gjorde var att fästa små fästkuddar under benen för att undvika repor, på min redan slitna parkett förvisso…

Men visst blev resultatet annorlunda än hur det var från början?

 

Nu ska detta inte ses som en medicinsk rekommendation på hur du lindrar ångestproblematik, utan ta det mer som ett råd. Jag vet att ångest kan vara ett fruktansvärt hemskt tillstånd och att renovera en pall säkert verkar trivialt för många med denna problematik. Syftet är dock inte att bagatellisera, utan berätta vad jag prövade. Självklart hade jag kontakt med min psykiatriker under tiden, men det är inte alltid som medicinsk behandling hjälper.

Jag brukar säga att tabletter mot ångest eller depression kan vara jättebra om de får dig att orka ta tag i dina problem och om det är något som du kan förändra själv och du får energi till att göra det, men om det som får dig att må dåligt ligger utanför din kontroll finns det inga tabletter i världen som kan påverka eller förändra situationen. Kanske lindrar tabletterna, men oftast är det enda du kan göra i ett sådant läge att acceptera situationen som den är och lära dig leva med den medan du blickar framåt. Det kan ta tid, kanske flera år. Men det är bättre än att försöka förändra något som du inte kan påverka.

3 kommentarer till Steg för steg hur jag renoverade pallen och lindrade min ångest…

  • Anne Lundequist skriver:

    Henrik, ett förtydligande – inte diskmedel utan såpa. Det fiffiga med såpa är att den tvättar bort och återfettar penselborsten efter sköljningen. OBS detta (med återfettning) gäller enbart naturhår (svinborst, ekorre, mård) inte penseln med syntetborst. Ja svart/vitt/rött är en oslagbar kombination och särskilt när man som du gjorde här bara lägger in en mindre del rött. Rött har en tendens att dominera men din pall är perfekt.

  • Henrik D. Ragnevi skriver:

    Jag visste inte att diskmedel fungerade. Till nästa gång köper jag nog vattenlöslig färg. Jag älskar kombinationen svart, vitt och rött…

  • Anne Lundequist skriver:

    Helt rätt …. att vara i ”tidlösan” … är suverän terapi. Och på köpet fick du en riktigt snygg pall i initiationsfärgerna. Det var den röda stödpinnen som fick mig att skriva detta. 😉 Ett tips för framtiden: torka av penselborsten med en torr trasa (använd lacknafta om det verkligen behövs) men annars brukar det räcka med vanlig såpa. Gnugga in såpan, torka/skölj av noga. Glöm inte att hänga penslarna på tork med borsten neråt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: