Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Se upp från mail som utger sig från att vara mig…

apple-mail-iconUnder de senaste dagarna så har det gått ut mail där det sett ut som om jag är avsändaren. Detta beror förmodligen på att en person som jag mailat med har en infekterad dator och en spamrobot kör en algoritm som försöker kartlägga vilka jag känner.

Just nu har den bara mailat till diverse kontaktsidor och andra seriösa sidor för att mottagarna ska tro att det är jag. Varför jag exempelvis skulle fråga varför vi ska bli vänner på facebook när vi redan är det är exempelvis ett tecken.

Det kan också komma mail från andra personer ni känner, men det är inte dem som ligger bakom. Mail är ett över 30 år gammalt kommunikationsmedel och det finns inget sätt i SMTP-protokollet verifiera att avsändaren är den de utger sig för att vara. (Att jag inte är så förtjust i mail är väl ingen hemlighet, det är fulkomligt idiotiskt att svaret inkluderas när du svarar på ett mail. Nya mailprogram försöker dölja detta men problemet kvarstår, dessvärre kan ingen enas om ett nytt protokoll som är både smidigare och säkrare.)
Det är YTTERST sällan som ditt mailkonto har blivit kapat. Detta ger inte tillgång till de andras adresser och det är detta de vill åt.

De flesta länkar är till en början ofarliga, men snart kommer länkar till bankkonton eller sidor som vill ha dina lösenord. Eller brev där jag eller någon annan bekant är strandsatt i Vietnam och vill låna pengar för att komma hem.

I de flesta fall varnar webbläsaren för att det är phishing det handlar om. Du kan också se att webbadressen inte är rätt, den går inte att dölja.
Hur skyddar du dig.

 • Använd inte mail mer än du behöver. SMS, Facebook, Skype, MSN, Dropbox. Det finns bättre kommunikationsmedel. Tyvärr har e-post blivit ett arbetsverktyg och det kommer bli svårt att bli av med och många kräver mail.
 • Verkar ett mail konstigt, fråga personen om det är han som skickat det. Skriv in adressen manuellt, även om du kan se att mottagaradressen blir en annan.
 • Använder du PC, slå på visa dolda filändelser. På så vis kan du se att det är en bild.jpg.exe fil du klickar på och inte en bild.jpg. Har du dolt filändelserna ska det bara stå bild, men det är lätt att missa.
 • Använder du PC, skaffa ett antivirusprogram.
 • Uppdatera ditt system regelbundet.
 • Använt inte öppna trådlösa nätverk.
 • Skicka aldrig flera adresser till flera mottagare synligt, lägg dem i dold avsändare. Det räcker med att en mottagares dator är infekterad så kommer du få problem.
 • Skriv aldrig ut din adress synligt på en webbsida och gör den länkbar, spamrobotarna kommer att hitta den.
 • Lämna aldrig ut din adress på en sida som du inte litar på, skapa en fejkadress för detta.
 • Får du spam-mail, svara aldrig på dem för det bekräftar bara att din adress fungerar. Klicka inte ens på att du vill avregistrera dig, även det är en bekräftelse.

Det finns inget fullgott skydd, när Xerox tog fram grunderna till vad som skulle bli vad vi har idag i början på 80-talet (även om mail är äldre än så) kunde ingen drömma om hur många som skulle använda det.

2 kommentarer till Se upp från mail som utger sig från att vara mig…

 • Henrik Ragnevi skriver:

  De senaste är säkrare alternativ, men jag vet att de inte kan ersätta mail idagens läge. Det behövs något som är bättre. SMS för kortare meddelanden. Facebook för brev. Dropbox för filöverföring. MSN eller instantmessengerprogram för snabb kommunikation. Egentligen krävs ett allt i ett.

 • Ingalill de Bruin skriver:

  Tack för tipsen!Jag undrar bara,menar du att man ska använda sms ,FB,dropbox mm istället??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: