Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Män får alltid skylla sig själv

2013-08-10-22-12-53_jens_stefan_mordDet har ju redan kommit ut på flera webbsidor att mordet på Jens Janzon genomförts av Stefan Nilsson. Aftonbladet har skrivit att Stefan ville få tyst på Jens efter ett bråk de haft i sitt hem i följande artikel. Bland annat har Fredrick Federley varit ute i media och uppmanade tidigt att Tommy skulle överlämna sig till polisen. Det har orsakat en del diskussioner på diverse forum, men Federley har tusentals vänner på Facebook och är en offentlig person och har med all säkerhet en uppsjö ytliga kontakter. En gång i tiden tror jag att jag var vän med Federley på Facebook (men han har rensat bort mig nu) och springer vi på varandra så hälsar vi på varandra. Människor har mängder med ytliga bekanta så det betyder förmodligen inte så mycket att Federley hade honom på sin vänskapslista och träffat honom.

Stefan Nilsson ska genomgå en P7:a. En helt okvalificerat gissning är att han kommer att få en personlighetsstörning. Jag skulle tippa på Narcissistisk personlighetsstörning. (Det var den diagnos som Breivik fick i den andra rättspsykiatriska utredningen och den brukar normalt inte leda till rättspsykiatrisk vård.) men också inslag av antisocialpersonlighetsstörning. Brukar narcissistisk personlighetsstörning leda till att dessa personer begår mord, nej. De kan ljuga, manipulera (som framkommer att Stefan gjort i följande artikel i Expressen) och vara extremt jobbiga för sin omgivning, många livnär sig på prostitution, bedrägerier eller sol- och vårar andra men att de mördar personer i sin närhet händer mer på film än i verklighet. Det är också viktigt att komma ihåg att detta är ett spektrum, långt från alla med dessa personlighetsdrag beter sig så. Däremot har de interpersonella svårigheter.

Det som också gör det intressant är att i det här fallet rör det sig om två män. Du läser sällan om misshandel i media mellan två män i en relation och än mindre om mord. Det finns naturligtvis lika många med personlighetsstörningar bland homosexuella som bland heterosexuella, men det är naturligtvis en väldigt liten grupp. Det finns nästan ingenting skrivet om män som misshandlas fysiskt, psykiskt eller ekonomiskt av den man de är tillsammans med, jämfört med hur många böcker det finns om kvinnor som råkar ut för samma sak, visst finns det fallbeskrivningar om män också som träffat kvinnor med personlighetsstörningar, men de berör bara heterosexuella relationer. Det som däremot är genomgående är att medan kvinnorna pekas ut som offer får männen skylla sig själva för att de inte klarade av att lämna förhållandet i tid. Längre än så har faktiskt inte jämställdheten kommit i Sverige.

Som om män skulle kunna stå över sina känslor och inte falla för en person som till en början är charmig, läser av dig och vet precis hur denne ska framställa sig själv för att få dig intresserad. När du väl upptäcker att det inte är så är det redan försent och inga uppmaningar från omgivningen kommer kunna få dig att ändra beteende, du blir medberoende i deras psykiska störningar och gränserna för vad som är normalt suddas ut. Rent objektivt inser du att det är en destruktiv relation som kan komma att sluta tre meter ned i jorden, men du gör vad som helst för att få samma uppmärksamhet du fick från början.
Titta bara på bilden ovan av Stefan, han har ett charmigt leende med vita jämna tänder, han ser ut som en schysst solbränd kille med rakad skalle och charmiga rynkor kring ögonen som tyder på att han är en kille som ler mycket, skulle han dessutom spela upp ett register där han framställer sig som din drömpartner och där ni har precis samma intressen, vem hade inte fattat tycke. Det är så de jobbar och det enda positiva är att när de fått vad de vill ha så brukar de gå vidare till nästa offer.

Så blev det inte i Jens Janzons fall. Hans kropp dumpades i ett källarförråd och pojkvännen gjorde ett ytterst tafatt försök att fly. Personer med exempelvis antisocial personlighetsstörning har lätt för att brusa upp i en diskussion och det är mycket möjligt att han slog ihjäl Jens av misstag. Jens hade oturen att råka träffa en man som likt 1-2 procent av befolkningen har några av dessa personlighetsstörningar och som också var homosexuell, men det var och är aldrig Jens fel.

Ovanstående inlägg är baserad på vad som publicerats i kvällspressen, egna antaganden samt egen erfarenhet och de skeende jag beskriver ovan skiljer sig säkert från verkligheten. För hur det egentligen gått till vet numera bara Stefan.

5 kommentarer till Män får alltid skylla sig själv

 • Henrik D. Ragnevi skriver:

  Bilden fanns på Internet och hade figurerat i flera andra sammanhang som diskuterat mordet. Men jag har bytt ut bilden till en annan bild som också figurerat på liknande sidor.

 • Sara skriver:

  Har en undran över hur du kan använda dig av en privat bild på Stefan som tillhör mig??

 • Helena Eriksson skriver:

  Jävla bra skrivet!

 • Henrik D. Ragnevi skriver:

  Jag hoppas också att hans anhöriga får frid, eller lär sig att leva med tragedin. Tiden läker inte alla sår men du lär dig leva med skadan… Jens må vara det första mordoffret, men det måste finnas fler personer som råkat ut för Stefan. Ett antagande til varför de förmodligen inte klivit fram är för att de inte vågar. Inte för att de skulle vara rädda för Stefan, utan att dömas som svaga offer, bli demaskuliniserade och som mindre vetande av omgivningen. Som man får du alltid skylla dig själv…

 • Roger M skriver:

  En mycket klarsynt och intressant reflektion av tragedin i Karlstad. Bilden av både offret och gärningsmannen stämmer till 100% med min egen uppfattning. Vi får kanske aldrig veta exakt vad som hände, men av allt att döma är Stefan Nilsson en person med mycket trassel i bagaget och det är knappast en slump att sådana får problem. Jag hoppas Jens anhöriga tillslut får frid genom minnet av en uppenbart mycket sympatisk och godhjärtad person.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: