Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Nya läkemedel för behandling vid adhd

Edivoxetine_structureLäkemedelsbolaget Lily som ligger bakom Strattera (atomoxetin) som tidigare i år godkändes för behandling av vuxna med adhd är aktuell med en ny medicin: Edivoxetine som är det senaste preparatet för att behandla denna diagnos. Det är en substans som hindrar återupptaget av signalämnet norepinefrin och är från början tänkt som en tilläggsbehandling vid depression men som också testats hos barn med adhd och som testats i fas 3 med bra resultat.

Låter det bekant? Även Strattera var tänkt som en antidepressiv ursprungligen men är idag den enda selektiva noradrenalin återupptagshämmande läkemedlet som används vid adhd. Preparatet Edivoxetine beräknas att godkännas i år.

Andra läkemedel som är på gång är Vyvanse (lisdexamfetamin/lisamfetamin) från läkemedelsbolaget Shire, men som kommer att få namnet Elvanse här. Namnbytet känns dock olyckligt eftersom det ursprungliga namnet redan var känt eftersom det redan skrivits en del om preparatet och det används redan på licens vid en del mottagningar. Det som skiljer den mot tidigare centralstimulerande är att den bland annat inte går att injicera eftersom den måste tas upp via levern, en mindre kvalificerad gissning är att beroendevården kommer börja använda den.

En annan fördel är att det blir den första amfetaminbaserade medicinen som är en depåtablett i Sverige. Grovt förenklat kan du säga att trettio procent responderar bättre på metylfenidat, trettio procent responderar lika bra på metylfenidat och amfetamin (levloamfetamin/dextroamfetamin), trettio procent responderar bättre på amfetamin och tio procent har ingen nytta av centralstimulerande läkemdel. Fördelen för den grupp som responderar bättre på amfetamin är att de till skillnad från dagens licenspreparat bara behöver ta medicinen en gång om dagen istället för tre eller fyra gånger. Läkemedlet inväntar ett godkännande från svenska myndigheter.

Även förstnämnda Edivoxetine är en depåtablett, när den kommer finnas tillgänglig är inte klart.

6 kommentarer till Nya läkemedel för behandling vid adhd

 • Henrik D. Ragnevi skriver:

  Jag kan inte svara på om det kommeratt fungera för din man eller inte, jag är inte medicinare och har inte ens träffat din man. Tyvärr är dt däremot så att Elvanse bara ingår i hgkostnadsskyddet ompersonen är under 18 år, annars så måste behandlingen skötas genom mottagningen och de betalar för medicinen genom sin budget. Förhoppningsvis kommer TLV att ändra på de här reglerna.

 • anhörig skriver:

  Hej!Min sambo har en tidigare beroendeproblematik men är helt ren sedan 6 år tillbaka.Han fick sin diagnos svår adhd för två år sedan och har sedan dess prövat olika mediciner.Hans första läkare riktade in sig på conserta,och han hade nästan 500 mg/dag,innan de enades om att denna medicin inte gav önskad effekt.En kort tid prövades Ritalin,vilket inte hade ngn effekt alls.För tillfället,i väntan om att få börja med Elvanse(höga förväntningar) står han på 100 mg metamina i kombination med 152 mg conserta/dag.Denna kombination fungerar bättre,dock med för kort tid(ca 5 timmar).T verkar vara mycket svår medicinerad.Finns det förhoppningar med Elvanse mån tro?

 • elin malmström skriver:

  Kanon info 😉 I mitt fall måste jag säga att Elvanse var en mkt stor besvikelse. Hoppas andra får mer nytta av den.
  Mvh adhd elin ella

  • Henrik D. Ragnevi skriver:

   Synd att det inte hade önskad effekt på dig, hoppas du hittar rätt medicin, stöd och hjälp.

 • Henrik D. Ragnevi skriver:

  Betydligt fler än jag kan räkna. Jag får samtal varje dag från människor som söker hjälp.

  Men jättebra att du har min adress, då kan vi ta en kopp kaffe. Har du hittat min adress både till jobbet och hemma? Men ring först, jag är lättast att nå på mobilen, 0735-296921.

 • fredrik berglin (uppskattar mordhot) skriver:

  En liten fråga bara: Har du träffat de läkare,eller deras patienter,som du så insiktfullt skriver om???
  Om inte:gör inte det!! Min address har du,jag har inte din , ännu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: