Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Förändra cellerna hos ägg för att undvika genetiska sjukdomar

09607-reservdelar-skapas-fran-egna-celler

Idag är det möjligt att förändra celler hos ägg genom att du tar en donators ägg och inför gener från kvinnans ägg som ska bära barnet och därmed plocka bort de sjuka generna. Men detta väcker etiska frågor enligt en del och det finns en del kritiker som menar att det kan vara skadligt för barnet eftersom de får arvsmassa från tre personer.
Jag har själv två genetiska sjukdomar, en som innebär ökad risk för blodproppar vilket innebär att jag vid längre flygresor måste ha stödstrumpor och äta trombyl. När jag blir 40 så måste jag äta det dagligen. Det är inget problem så länge jag inte råkar ut för en olycka och drabbas av inre blödningar.

Den andra är att jag har större risk för prostatacancer. Vilket innebär att jag nu måste börja kolla mina PSA-värden varje år. Denna gen är värre för kvinnor eftersom den orsakar bröstcancer, vilket lett till att nästan alla mina kvinnliga släktingar har fått operar bort brösten och fått sillikonbröst istället. Eftersom så mycket av brösten tas bort så måste operationen ske i etapper, vilket är ganska smärtsamt.

Så skulle jag få välja hade jag hellre haft arvsmassa från tre personer än att behöva ha dessa sjukdomar. Förstår inte kritikerna att det inte är kul att hela tiden leva med ”hotet” om att du förmodligen kommer att bli sjuk?

Vad tycker ni?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: