Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

DAB-radio tvingas igenom…

denver_dab-45plus_-_pink-21862360-frntlJag tror att jag hörde talas om DAB (Digital Audio Broadcast) i slutet av 90-talet. På Sveriges Radio var de mer än positiva. Redan till 2002 skulle de flesta svenskar ha gått över till DAB. Att det knappt fanns några mottagare att köpa verkade inte hindra dem, utan de startade en uppsjö av kanaler som ingen lyssnade på. En del av dem går att lyssna på via webben som nisch-kanaler, exempelvis P3 Star och sex kanaler till men av någon anledning inte ens P2, P3 eller P4. Jag tror aldrig jag ens sett någon som har en DAB-radio hemma. Men nu har Regeringen bestämt sig för att släcka ned FM-nätet 2022. Det är 20 år senare än SR:s spekulation. Detta leder till att 20 miljoner FM-mottagare blir värdelösa, enligt en artikel i SvD Näringsliv.

Eftersom det inte finns något konsumenttryck att införa DAB-radio så krävs det tydligen politiska beslut, samtidigt har detta inte behövts i Danmark eller England där DAB är utbrett med ett flertal kanaler. Fördelen med att släcka nätet beskrivs av beslutet att det kompenseras genom de fler kanaler som lyssnaren får del av och att datumet ligger så långt fram beror på att det dels är många apparater som behöver bytas ut, samt att de hoppas på att tekniken kommer att bli billigare. Den stora fördelen enligt mig är att FM-nätet tar betydligt större plats i etern än vad sändningarna med digitalteknik gör eftersom dessa kan komprimeras, så även med fler stationer skulle mer frekvensutrymme bli ledigt vilket kan användas till andra roligare saker än TV-utan-bild, som jag brukar kalla radio för.

Om du lyssnar på radio, är teknikintressed och funderar på att skaffa en DAB-radio redan nu, se till att den också klarar DAB+. Det finns en hyfsat billiga modeller på CDON för 500:- från Denver, något inspirerade i designen från Tivoli Audio eller en ganska ren rip-off kan du säga… Radion på bilden är en Denver DAB-45 plus som jag tyckte var riktigt snygg.

4 kommentarer till DAB-radio tvingas igenom…

 • Henrik D. Ragnevi skriver:

  Jag har ingen aning om var Lena Adelsohn Liljeroth står i frågan. Inlägget är delvis ett referat från artikeln i SvD och som i sin tur baseras på en proposition från Regeringen lagts fram, där jag åtminstone antog att Kulturministern ingick.

 • Sant att det inte finns en efterfrågan som kan göra DAB-systemet kommersiellt självbärande inte ens i Danmark och Norge. Det måste till direkt eller indirekt statligt stöd vilket vår nuvarande kulturminister är emot. Hon ser DAB enbart på marknadens villkor. Dessutom har i sommaren EU-kommissionen lagt locket på alla försök för medlemsstater att subventionera ett digitalt system fram alla andra. Ls gärna mer på ”Digitalradio Sverige FM” http://digitalradion.blogspot.com

 • Beslutet ligger långt borta i tiden och fram tills dess har det säkert dykt upp betydligt billigare produkter, det jag tycker är intressant är att inga konsumenter efterfrågar detta så det krävs politiska beslut. Medan England och Danmark så har det funnits en efterfrågan. DAB erbjuder inte något i dagsläget som vanliga FM-nätet inte ger, tvärtom så är utbudet mindre, att det står vilket program du lyssnar på och vilken låt som spelas räcker inte. Det är svårt att se några fördelar ur ett konsumentperspektiv. Som teknolog kan jag ju se fördelar med att det blir mer ledig plats i etern, men det bryr sig knappast gemene man om. DAB har varit en flopp i Sverige under lång tid. Jämför hur fort människor skaffade smarta mobiler, digitalkameror, HD-TV och surfplattor.
  Men mycket teknik som bland annat slår utomlands slår inte här eller passerar i tysthet.
  SACD och DVD-audio, vem minns ens detta? Människor ville hellre lyssna på Mp3:or och senare Spotify. Möjligen var det intressant för en liten grupp audiofiler.
  Läsplattor (notera – inte surfplattor) med monokroma skärmar enbart för läsning lockade inte i ett land där det går att köpa pocketböcker överallt.
  Blu-ray, försäljning förekommer men försäljningen av DVD är betydligt högre och de minskade intäkterna på att DVD-skivor säljer mindre har inte Blu-ray täckt upp enligt denna artikel i SvD. Skiljer det inget i pris så köper jag filmen på blu-ray men jag spelar upp den på mitt playstation 3 och inte en separat spelare.
  Det finns säkert fler exempel, men det är ganska tydligt att produkten måste vara attraktiv, intuitiv och erbjuda något som särskiljer och är markant bättre än nuvarande produkter för att gemene man ska intresseras.

 • anne skriver:

  Säg mig varför skall vi fortsätta betala en avgift för public service när vi kanske inte längre kan få tillgång till den?
  Alla har inte lust att byta ut sin analoga radio, alla har inte råd eller möjlighet att få ett tv abonnemang, eller en smart telefon.
  Jag vill ha ett hållbart argument till varför jag skall betala den här avgiften i framtiden. I dag kan jag bo i tält och ändå ha tillgång till radio och nyheter. Hur blir det i framtiden?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: