Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

LSS känns snarare som än kränkning än en rättighet…


Jag får väldigt ofta höra att jag skulle ha det så mycket enklare för att jag förutom min adhd-diagnos också har Asperger och är berättigad till LSS. Jag har dock aldrig nyttjat någon LSS-insats, och faktum är att de flesta insatser dessutom kan bli beviljade genom SoL. Om nu någon med enbart adhd verkligen vill ha dem och det finns ett behov? Så vad är det egentligen som ingår i LSS och som ni andra vuxna med adhd känner att ni vill ha? Personligen tycker jag bara att de flesta av insatserna är kränkande eller helt meningslösa, så här kommer min dissning av LSS-lagstiftningen…

rådgivning och annat personligt stöd
Exakt vad detta är har jag ingen aning om, men det betyder inte att kommunen betalar för privat psykologhjälp utan de hänvisar vidare till landsting/region. Det innebär ingen rätt till personligt ombud då det inte är en lagstadgad insats. Det innebär ingen juridisk rådgivning heller för den delen. Samtliga yrkesverksamma som står för rådgivning inom diverse områden (ekonomisk rådgivning, konsumentupplysning, arbetsmarknadsfrågor m.fl.) är tillgängliga för samtliga medborgare, men om någon kan upplysa mig vilken upplysning du kan få inom kommunen som detta berättigar till ska jag genast överväga om detta är en vettig insats.
personlig assistans
Jag har hittills aldrig mött någon med enbart Asperger som fått detta beviljat och trenden går snarare åt att det blir svårare att få denna insats. Dessutom är det ingen rättighet att få assistans utan det är något som prövas och som främst beviljas personer med fysiska funktionsnedsättningar.
ledsagarservice
Om du känner att du har svårt att gå till posten, apoteket eller biblioteket så kan du få någon som följer med dig som stöd. Min uppfattning är nog att de med adhd sällan har problem att göra dessa saker, möjligen att de glömmer av det… För de med Asperger som isolerat sig kan detta säkert vara en bra insats, för barn med denna diagnos eller om du dessutom lider av social fobi, men det är inget som jag känner något behov av.
kontaktperson
De flesta med adhd skulle förmodligen fungera bättre som kontaktpersoner än vad de är i behov av en. Återupprepar vad jag skrev ovan, för de med Asperger som isolerat sig kan detta säkert vara en bra insats, för barn med denna diagnos eller om du dessutom lider av social fobi.
avlösarservice i hemmet
Denna insats gäller för barn eller för föräldrar med eller utan egen diagnos där barnet har en diagnos. Om du inte har några barn så är det med andra ord knappast aktuellt.
korttidsvistelse utanför hemmet
Nej, du kan inte få en shoppingweekend i Paris beviljat som korttidsvistelse utanför hemmet…
korttidstillsyn för ungdomar över tolv år
Och detta är ej heller aktuellt eftersom jag med vuxna menade personer över 18 år.
bostad i familjehem eller bostad med särskild service för ungdomar över tolv år som behöver bo utanför föräldrahemmet
Och detta är ej heller aktuellt eftersom jag med vuxna menade personer över 18 år.
bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna
Nej du får inget företräde i bostadskön till en lägenhet i centralt läge med uteterass, högt till tak och stuckatur. Om du är i behov av ett anpassat boende kan detta också beviljas genom SoL. Personligen har jag bott hemifrån i över halva mitt liv och känner inte för att flytta in på ett gruppboende. Däremot skulle den där sekelskifteslägenheten vara mer anpassad utifrån min personlighet, men det kan jag bara drömma om.
daglig verksamhet för personer i yrkesverksam ålder med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd och hjärnskador som man har fått i vuxen ålder.
Innebär att du för en ersättning motsvarande en månadslön för en sömmerska i Bangladesh kan få gå antingen till ett vuxendagis eller praktisera ute på en vanlig arbetsplats. Chansen till att du lämnar daglig verksamhet är ungefär 1 procent och även Socialstyrelsen pratar om inlåsningseffekter, de största vinnarna känns de som anordnar daglig verksamhet än de som deltar i den och ibland känns det nästan som om det är syftet. Lägg din tid på en universitetsutbildning istället, som förvisso reducerats till en daglig verksamhet för neurotyper…

Någon annan gång ska jag lista tio insatser som jag tyckt varit betydligt vettigare men inte nu…

5 kommentarer till LSS känns snarare som än kränkning än en rättighet…

 • Alla insatser är väl inte dåliga, men om jag t.ex. skulle vilja ha med mig en ledsagare till Skottland, tro inte att jag kan få det om jag inte betalar själv för det men jag tycker inte jag ska behöva betala för oss båda två. Och det är inte så att det är speciellt dyrt, då det finns billiga resor till Edingburg, men nej det går inte för kommunen.

 • Pemer skriver:

  Som korttidsvistelse utanför hemmet kan det vara möjligt att få t ex resan till en någorlunda organiserad aspergerträff beviljad som bistånd. Få resan bekostad. Jag vet en som kunde ta sig till och från aspergerforumträffen på Flottsbro på det viset.

 • Jag har fått boendestöd beviljat enligt SoL.

 • Maria skriver:

  Glömde säga: om du ska ha hjälp av SoL måste du dessutom passera biståndslagen kapitel 4 §1.

  (nej så praktiseras den inte http://lawline.se/answers/13392)

  “4 kap. Rätten till bistånd

  1 § Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sin livsföring i övrigt.
  Vid prövningen av behovet av bistånd för livsföringen i övrigt får hänsyn inte tas till den enskildes ekonomiska förhållanden om rätten att ta ut avgifter för biståndet regleras i 8 kap.
  Den enskilde ska genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Biståndet ska utformas så att det stärker hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv. Lag (2010:52).”
  Lagen skapades från börjat enbart för ekonomiskt bistånd dvs socialbidrag men nu används den till vad fan som helst. Allt du behöver kallas för bistånd och det är en biståndshandläggare som ska avgöra om du får detta bistånd eller om detta är ett starkt vägande skäl “eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt ” det där “annat sätt” är de finurliga på att tala om att man kan själv. Lagen är piss herr Ragnevi jag märker att du inte har prövat den.

 • Maria skriver:

  LSS är en mer tvingande lag är SoL så vill man verkligen ha hjälpen inom rimlig tid ska man använda sig av LSS så SoL är mycket flummigare och inte tvingande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: