Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Belägg saknas för att medicinering orsakar missbruk

Denna vecka har jag med en replik på Lars Lundströms debattinlägg i Dagens Medicin där han efterfrågar en annorlunda syn på adhd, men kanske är det han som behöver förändra sin förlegade syn?
Det är ingen som på tre decennier tror att adhd eller andra neuropsykiatriska tillstånd beror på hjärnskador, däremot finns tydlig dokumentation om att signalsubstanserna hos personer med adhd fungerar sämre och att personer med adhd ofta har lägre nivåer av dopamin och noradrenalin än övriga populationen utan dessa tillstånd.
Ärftligheten för adhd är mellan 60–70 procent och det är inte helt ovanligt att många vuxna får sin diagnos efter att deras barn har fått en diagnos. Adhd finns inom alla samhällsklasser, men om du har bättre förutsättningar så finns möjligheten att kompensera för dessa.

LÅNGT FRÅN ALLAmed adhd är lågutbildade utan väldigt många påbörjar högre studier, men som den svenska högskolan är utformad i dag där väldigt mycket egen planering och strukturering krävs gör att det är först då som många söker hjälp. Dessa finns inte med i den statistik som Anders Hjern presenterade. En helt annan fråga är också hur de nya antagningskriterierna diskriminerar många med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ofta har förlängd skolgång.
Lars Lundström fortsätter att spä på myten om att de flesta med adhd skulle vara kriminella, naturligtvis ser verkligheten helt annorlunda ut, men denna fördom lever kvar. När jag vid ett tillfälle föreläste hos polisen så kom alla frågor mot slutet att handla om hur de skulle bete sig i förhörssituationer om den misstänkte hade adhd, jag fick förklara något som borde vara självklart, att de flesta personer som de kommer att stöta på med adhd inte är kriminella utan personer som söker upp polisen för att de behöver hjälp.
Det finns inga belägg för att medicinering skulle orsaka missbruk, tvärt om tror de flesta som forskar på adhd och beroendeproblematik att medicinering minskar risken att utveckla missbruk.
Eller som en kvinna med adhd som brukar föreläsa sa:
– Om de nu är så beroendeframkallande, varför glömmer jag att ta dem varje dag.
personligen tror jag att den höga ungdomsarbetslösheten och bristen på bostäder för unga är två faktorer som är en betydligt större risk för unga med adhd att hamna utanför samhället och eventuellt utveckla ett missbruk.
Det är bara att hoppas att Lars Lundströms kan skaffa sig en mer uppdaterad syn på vad adhd innebär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: