Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Ogenomtänkta inlägg står Socialdemokraten Stefan A. Johansson för

På sin blogg Stefan A. Johansson skriver han 19 procent bland pojkar har ADHD i USA, men dessa siffror bygger på telefonintervjuer. Samma amerikanska myndighet CDC (Centers for Disease Control and Prevention) redovisar annars siffran 12 procent, medan hos flickor 4.7 procent. Men att slänga sig med siffror blir lätt pajkastning och det är mycket möjligt att det sker en överdiagnostisering i USA, men det är långt från hur det är i Sverige.
I Sverige brukar man uppskattningsvis säga att runt fem procent har ADHD, men långt från alla diagnostiseras, vilket Stefan A. Johansson helt verkar ha missat. Det är fortfarande efter snart sju år som ordförande i Göteborg den vanligaste frågan som jag får, främst från vuxna, hur de ska gå tillväga för att få göra en utredning och få medicinsk behandling.
De tre länder som ligger i topp på att förskriva läkemedel är USA, Island och Israel. Sverige kommer först på plats 30, enligt Eric Taylor. Han medger förvisso att det eventuellt sker en övermedicinering i USA men en undermedicinering i Europa. Det är också uppenbart att Stefan A. Johansson inte har någon större kunskap när det gäller hur hjärnan fungerar.
Det är ingen som tror längre att adhd orsakas av hjärnskador, utan vad det handlar om är underskott av främst dopamin som i sin tur bryts ned till noradrenalin. Medicinen hämmar återupptagningen i synapserna och därför verker det som om frisättningen av dessa signalsubstanser ökar, vilket skärper koncentrationen och höjer vakenhetsgraden.
Sedan ondgör sig Stefan A. Johansson över att läkemedelsbolagen tjänar pengar på dessa läkemedel. Men tjänar inte läkemedelsbolag pengar på andra mediciner också? Hur mycket kostade vaccineringen mot Svininfluensan som eventuellt var fullkomligt onödig? Bara i Västra Götaland köptes vaccin in för 200 miljoner. Sedan envisas han med att kalla dessa läkemedel för droger, så hur farliga är dessa preparat? Enligt Eric Taylor så är risken att dö av metylfenidat 0,003 procent på 100.000, risken att dö av koffein är 0,005 procent på 100.000, men jag är rätt övertygad om att både jag och Stefan A. Johansson kommer ta en kafferast i eftermiddag.
I kommentarsfältet nämnner Stefan A. Johansson Frankrike som ett föredöme eftersom de inte använder sig av DSM-IV (eller ICD-10 som är den rekommenderade diagnosmanualen i Sverige, även om DSM-IV används). Vad han inte tar upp är att Frankrike är starkt influerat av psykoanalytiska teorier, något som knappast lär hjälpa någon med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Terapi är inte ofarligt, utan kan ha betydligt lika stora negativa effekter som läkemedel, eller ännu värre. Just nu gör Socialstyrelsen en översyn över personer som råkat illa ut hos psykologer.
De arbetar också med ett nationellt vägledningsdokument för ADHD, vilket kanske kan få tyst på ogenomtänkta påståenden som Stefan A. Johansson för fram. För mig är det fullkomligt främmande att en aktiv medlem i Sveriges största parti får föra fram sådana här fördomar på deras egen officiella blogg. Det är inte Socialstyrelsen som ska göra sig av med psykiatriker, som Stefan A. Johansson föreslår, utan kanske borde Socialdemokraterna göra sig av med honom…

3 kommentarer till Ogenomtänkta inlägg står Socialdemokraten Stefan A. Johansson för

  • Jens Nordmark skriver:

    Johansson tycks anse att Partiet inte inser hans storhet, om man kollar hans gamla inlägg. Jag tror hans relation till Partiet är ganska lös.

  • Anonymous skriver:

    Väl rutet Henrik! Stefan A. Johanssons inlägg i sakfrågan gjorde inte rättvisa åt de förmågor han säger sig besitta (se Bakgrund på hans blogg). Men kanske hade han bara en dålig dag, uttalade sig ogenomtänkt och sedan har det låst sig? Sådant händer även den bäste.

  • madelein skriver:

    Bra skrivet, det är kul att se dig i debattagen igen! Känns som alldeles för längesedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: