Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Handbok om psykopater

Lär känna psykopaten
Jag lånade den som e-bok och slängde över till läsplattan.
En bekant frågade mig vad jag gjorde och jag svarade att jag läste en bok som hette ”Lär känna psykopaten”.

Jag fick till svar:
– Henrik, jag tycker inte att du behöver lära känna fler galna människor…
Jag skrattade, bokens syfte är det omvända och handlar om en av historiens mest omdiskuterade diagnoser och vars tes är att så fort du möter en psykopat ska du lägga benen på ryggen.
Enligt DSM-IV existerar den inte, men man brukar säga att om en person uppfyller antisocial personlighetsstörning ihop med narcissistisk personlighetsstörning skulle det kunna motsvara psykopati. En del menar att du ska ha minst tre av fyra kluster b-personlighetsstörningar (de andra två är borderline personlighetsstörning och histrionisk personlighetsstörning). Det finns inte några exakta kriterier, ibland används Hares Psycopath Checklist.
Jag brukar inte ge så mycket för populärpsykologiska böcker i stil med Min man är psykopat eller Min chef är psykopat, utan brukar mest se dem som enkla förklaringar till misslyckade äktenskap som spårat ur fullständigt och bittra mellanchefer som aldrig tog sig vidare i karriären och nu kan de åtminstone trösta sig med att de är bättre människor med äkta humanistiska värderingar.
De flesta som kan klassas som psykopater är långt från american psycho, att de skulle vara iskalla och sakna känslor är nog den vanligaste myten. Snarare verkar de sakna kontroll över sina känslor som svänger häftigt och det är ofta det som ger dem problem. Exempelvis de misshandlar sin partner, folk ute på krogen och saknar konsekvenstänkande.
De flesta psykopater, om vi nu ska använda det begreppet, har inte tålamod att bygga långvariga relationer eller klättra på någon karriärsstege utan de brukar fucka upp ganska tidigt och slutar oftast inom kriminalvården.
Dessutom är det ett spektrum och även om 80 procent är skit så finns det fortfarande 20 procent som kan vara värt att rädda.

Hej, inte ens jag är nöjd över alla mina personlighetsdrag och brister, de är bara inte lika extrema, men jag har bara haft tur att födas med rätt gener samt inte utsatts för något trauma som sexuella övergrepp eller dylikt i barndomen. Men i brist på bra böcker om psykiatri på Göteborgs stadsbibliotek så ger jag Görel Kristina Näslunds bok en chans.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: