Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Inte den mest ADHD-anpassade datorn

Efter att införskaffat en Apple MacBook Air i USA i november har jag haft god tid att utvärdera den. Vissa saker är helt fantastiska med den, den har en väldigt bra skärm för att vara en ultrabook, den väger otroligt lite vilket gör att den är lätt att bära med sig och den är dessutom jäkligt snygg i sin borstade aluminium, ett extra plus är att den har en plats för minneskort och den har också en rejält stor “taffsplatta” så det är första gången jag känner att jag inte alltid måste ansluta en extern mus när jag använder en bärbar. Till och med strömladdaren är snygg.

Men där slutar de positiva omdömena. Hårddisken på 128 gb är i minsta laget, så en extern disk rekommenderas starkt om du inte har en annan dator och vill tanka hem film. Det finns en modell med större disk men SSD-diskarna är så dyra att det känns svårt att motivera mellanskillnaden.

Men det som gör den så otroligt ADHD-fientlig är alla externa tillbehör du måste ha till den. Jag vet inte om det beror på att Apple vill hålla ned vikten, eller om de bara vill dra in lite extra stål på dessa adaptrar.

Som det är nu så måste du ha en extern adapter om du inte har trådlöst nätverk för det finns ingen inbyggt ethernet-port. Den tar upp en extra USB-kontakt av de två som finns. Oftast finns trådlösa nätverk men det finns tillfällen då det bara finns trådbunden anslutning, som på äldre hotell i mindre städer. Det finns inte ens inbyggd plats för ett 3G-kort, min flera år gamla netbook för en bråkdel av priset hade detta. Vad sysslar Apple med? Och nej de har inte lanserat en 3G-dongel…

Du måste ha en extra omkopplare från Apples-thunderbolt till HDMI, Bland annat Belkin tillverkar en sådan som också klarar av att skicka ljudet vidare, Apple verkar förövrigt inte göra några egna. (?)

Vill du ansluta till en extern skärm med DVI så behöver du en omvandlare för detta, på många ställen klarar projektorerna bara av VGA så då behöver du, ja du gissade rätt, en till omvandlare för det ändamålet.

Sedan finns det inte någon inbyggd DVD-spelare av förklarliga skäl, så också den får du köpa separat. Tillslut har du en hel portfölj med bara tillbehör, vilket inte gör den så portal längre som man först vill tro. Tillbehören riskerar dessutom att komma bort och det gör MacBook Air till den inte mest ADHD-anpassade datorn. Men den är ju snygg…

En kommentar till Inte den mest ADHD-anpassade datorn

  • Anonymous skriver:

    Sen min son fick en Mac dator (Har diagnoserna ADHD Autistiskt syndrom) har han lärt sig mer på ett år än alla de 9 i grundskolan med hjälp av sin MacBook. Mac är så enkelt och okomplicerat, samt att den har mera hjälpmedel än vad en PC har då får man köpa till de om de äns finns.
    Den bästa inventering jag gjort för mitt barn. Värt vart ända öre.

    // M

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: