Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Allt blir inte sämre


När du arbetar med vårdpolitiska frågor som berör psykiatri är det lätt att bli nedslagen, ständiga nedddragningar och otroligt mycket kritik riktas hela tiden mot psykiatrin, den är naturligtvis inte alltid oberättigad men visst skulle det vara kul om en del positiva historier lyftes fram?

För allt blir inte sämre, andelen personer som dör till följd av suicid har minskat konstant sedan 1980-talet, diagrammet kommer från NASP. Samtidigt har också platserna inom slutenvården blivit färre och det är betydligt fler människor som får sin vård inom den öppna allmänpsykiatrin. Ungefär 70 procent av patienterna inom allmänpsykiatrin har aldrig legat inlagda.

Bättre läkemedel, ökad kunskap om psykisk ohälsa, minskad stigmatisering, ökat brukarinflytande och förebyggande arbete tror jag är bidragande orsaker.

Idag anser exempelvis 4 av 5 tillfrågade i underssökningen som görs av CEPI inom kampanjen Hjärnkoll att rädslan för människor med psykisk sjukdom är betydligt överdriven. Det är en 26-procentig förbättring jämfört med 2009, det vill säga att var fjärde person som tidigare var negativ har bytt åsikt.

4 kommentarer till Allt blir inte sämre

 • Snömannen skriver:

  Jag tror läkemedlen är den helt dominerande förklaringen.

 • Öppenvården är enligt Lennart Lundin överbelastad, underfinansierad och eftersatt och det skulle krävas att stora satsningar gjordes där, det håller jag med om.

 • Ge skriver:

  Får hoppas att det är så (blivit bättre vård) med tanke på hur det har sett ut/kan ha sett ut, tidigare, etc!
  Anonym också…

 • Anonymous skriver:

  Med tanke på hur slutenvården tufsar till folk så ju inga konstiga siffror. Med en god vård utan kränkningar och ouppföljda medicineringar utan terapi, så skulle förmodligen siffrorna mycket mer. Jag tror alltså inte att det beror på god öppenvård utan att den rätt dåliga öppenvården ändå är bättre än slutenvården.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: