Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Kvällsjournalister borde kanske sluta skriva om medicin helt?

I dagens Aftonbladet så skriver de om läkaren Ola Lundin i en artikel och pekar ut honom som en amfetamin-kran. Det känns som om journalisterna går scientologernas ärenden.

Jag har rekommenderat ett flertal människor att söka hjälp hos Ola Lundin när Västra Götaland har vägrat. Han hade då ett avtal med VG-regionen så besöken ingick då i högkostnadsskyddet, det var då heller inte möjligt att få reseersättning från regionen så besöken kunde trots det bli dyra för den enskilde.

Jag har själv sökt hjälp hos honom, men min dåvarande läkare backade och ansökte om licens på Metamina efter att jag gått omedicinerad i ett och ett halvt år. Vi hade ett timmes långt samtal där vi diskuterade medicinen, jag förklarade att min läkare nu planerade att göra en ansökan men att jag ändå kom för att vi hade bokat en tid. Vi träffades på hans dåvarande mottagning på Östermalm i Stockholm. Han var saklig, väldigt trevlig och jag gick därifrån med ett 20-tal sidor om Metamina som beskrev behandlingen och eventuella biverkningar, detta eftersom det inte finns någon bipacksedel eftersom preparatet inte är godkänt i Sverige och måste skrivas ut på licens. Jag uppskattade att han var så saklig och fler läkare borde förse sina patienter med ett lika digert underlag med material när de påbörjar en ny medicinering.

Jag har hört både ris och ros om Lundin som läkare, min egen uppfattning är att han har varit överbelastad med patienter, något som beror på att ett flertal landsting under perioder har vägrat att hjälpa denna grupp, men det verkar inte Aftonbladet vara så intresserad av att upplysa om. Ja, de har hittat ett par stycken fall där det gått snett och det går att diskutera om det är rätt att skriva ut läkemedel till personer med ett pågående missbruk, men det måste bedömas från fall till fall. Jag tycker inte det är rätt att kräva att personer som självmedicinerar ska vara drogfria i sex månader innan de kan få medicin för sin ADHD.

Sedan förstår jag inte varför denna hysteri om medicinering pågår. Enligt Aftonbladets egna siffror så är det 49.963 personer som äter centralstimulerande läkemedel och bara 1210 av dem äter just Metamina, det är inte speciellt många. Om 4-5 procent av befolkningen har ADHD så innebär det att det är under 14 procent som äter läkemedel för sin ADHD.

Det pågår alltså en kraftig undermedicinering snarare än en överförskrivning, men det är förmodligen inte speciellt intressant att skriva om.

Den enda slutsats jag kan dra av denna artikel är att journalister som använder Flashback som kunskapskälla inte borde ägna sig åt medicinjournalistik.

Sedan kanske det inte är så smart att placera pengarna i ett skatteparadis som Cypern om du är medveten om att du utsätts för granskningar. Att scientologernas frontorganisation KMR begär ut underlag från Läkemedelsverket om vem som ansökt om licenser för dessa preparat med stöd av offentlighetsprincipen och anmäler dessa läkare till Socialstyrelsen är ingen nyhet. De skickar även underlag till tidningar som ibland nappar, som Aftonbladet verkar ha gjort i det här fallet. Eftersom de alltid kan hänvisa till källskydd är det inte något som går att bevisa. Men varför vill Aftonbladet gå Scientologikyrkans ärenden?

11 kommentarer till Kvällsjournalister borde kanske sluta skriva om medicin helt?

 • Sökte på Polisens webbsida, om de hade publicerat något pressmeddelande eller rapport som berörde denna påstådda alarmerande ökning av missbruk av Concerta:
  http://www.polisen.se/sv/system/misc/Soksida/?quicksearchquery=concerta

  Resultat: 0 träffar…

 • Jag vågar i alla fall stå för mina åsikter och gömmer mig inte bakom anonyma inlägg.

  Alla med ADHD behöver inte medicin, men om 4-5 procent av befolkningen har ADHD så är inte förskrivningen speciellt hög.

 • Anonymous skriver:

  Missbruket av legalt utskrivet amfetamin och metylfenidat sprider sig – polisen gör allt fler beslag. Ungdomar byter och säljer narkotikan. Och Attention tycker uppenbarligen, som framgår i inlägget att bara en bråkdel får den narkotika de ska ha – det är enligt Ragnevis uträkning runt 300 000 personer i Sverige som skulle stå på legalt utskriven narkotika. Med den utgångspunkten kan man förstå att kritik mot Lundins förskrivning är väldigt impopulär.

 • Anonymous skriver:

  Tack för ett bra inlägg. Jag har också blivit utredd av Ola, och han är en av dem bästa. Men jag undrar vad Aftonbladet har för agenda. Får de betalt för att skriva såna dumheter?

 • Anne skriver:

  Vad härligt det är att läsa det du skriver, jag hoppas dessa två (Richard Aschberg,Mattias Carlsson )som skrev artikeln kan ta åt sig av kritiken som blivit efter detta. Varför denna hets jakt av mannen??
  Men Aftonbladet är väl inte tidningen man vänder sig för att läsa verklig fakta….eller

 • Lotta skriver:
 • Anonymous skriver:

  Oerhört skönt att fler reagerat på den ruggigt oseriösa textmassan i AB igår! Vi är många anhöriga och patienter som inte hade stått där vi står idag om inte Ola Lundin tagit emot oss. Att kalla en diagnos för något ”på modet”… jag saknar ord. Själv ringde jag upp den s k journalisten, Richard Aschberg, och framförde min reaktion på det han och hans kollega skrivit.
  Stina

 • Barnens Hjältar skriver:

  Som alltid kommer du med konkreta FAKTA, siffror och färskt underlag. Synd att journalisterna inte jobbar på samma sätt. Janne Josefsson nästa kanske 😉

 • nils skriver:

  Väldigt bra skrivet. Mycket ansvar måste alltid ställas på patienten när det gäller läkemedel och att man doserar rätt.

 • Anonymous skriver:

  Ett superbra inlägg och jag kan bara hålla med. Varför tar inte Aftonbladet reda på fakta innan de skriver? Varför skriver de inte om de som INTE får den hjälp de behöver?Och varför skriver de inte om hur dessa männsikor mår om de INTE får denna hjälpen? Är det bättre att de fastnar i ett självmedicinerande av liknnde preparat i allt för höga doser istället.
  Det borde ju finnas en mängd mer seriösa informationskällor att skaffa fakta ifrån på en sådan stor “skvaller-/sensationsblaska”
  Lena Eff

 • m skriver:

  Har du skickat den här texten till Aftonbladet? De aktuella journalisterna + deras överordnade behöver läsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: