Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Ministerns förslag är en verklig katastrof

Läste i en artikel Aftonbladet att Ulf Kristersson nu vill slopa Aktivitetsersättningen för ungdomar.
Det är helt horribelt, om det inte hade varit för Aktivitetsersättningen och en period på 17 månader med tidsbegränsad sjukersättning så hade jag förmodligen inte varit yrkesverksam idag, för mig innebar det en möjlighet att återhämta mig efter att jag hade kraschat psykiskt och mina studier havererat. Denna möjlighet måste få finnas, reglerna för sjukersättning är för hårda och jag är osäker på om jag skulle ha klassats som tillräckligt sjuk med dagens regelverk.
Under en längre period bodde jag hemma hos min morfar för jag fixade inte min dagliga livsföring, men eftersom jag har dysmorfofobi så dolde jag detta väl för min läkare, men det kunde ta mig flera timmar innan jag kunde lämna hemmet som mer kändes som ett fängelse.
Jag skulle kunna räkna upp minst 20 olika former av läkemedel som används inom psykiatrin och som jag ätit genom åren. Men det finns en sak som jag ofta återkommer till och det är att ersättningarna inom socialförsäkringen, speciellt för de som varit studenter, är pinsamt låga och det gör att återhämtningen tar längre tid.

Därför är det skrämmande att läsa hur Kristersson tycker att lösningen på att så många unga beviljas aktivitetsersättning är att helt enkelt ta bort ersättningen.
Istället vill Kristersson satsa på bättre stöd för att matcha unga med funktionsnedsättning till arbete.

Vad jag inte förstår är ordet ”istället”. Varför inte under tiden?

Det finns nämligen inget motsatsförhållande mellan aktivitetsersättning och hjälpa unga få och behålla ett arbete. Tvärt om, om personen åtminstone har sin försörjning garanterad så kan denne lägga all energi på att exempelvis arbetsträna, det är synnerligen viktigt om du har någon form av psykisk ohälsa.

Om syftet är att stärka unga funktionshindrades möjligheter på arbetsmarknaden, vore det väl betydligt mer rimligt att sätta in mer insatser på just detta området? Problemet är inte aktivitetsersättningen i sig utan strukturer som finns i samhället och på arbetsmarknaden.
Att ta bort aktivitetsersättningen är att blunda för hur verkligheten ser ut, det är att försöka lindra symtomen istället för att bota åkomman. Problemet är att vi har en arbetsmarknad som är sjuk, rehabilitera arbetsmarknaden istället.
Kristerssons förslag kommer inte leda till att fler unga kommer ut på arbetsmarknaden, det kommer bara skicka ut dem på gatan.

3 kommentarer till Ministerns förslag är en verklig katastrof

 • Danmark har lyckats ganska väl med sina flexjobb (flekjob), kolla upp det.

  • Bobby skriver:

   Credo che il fenomeno documentato nel video indicato da markogts si chiami soprafusione. Ne sono interessati liquidi che non contengono impurità, e quando accade basta anche una piccola vibrazione perché il liquido solidifichi is.ttnaneamenaetPer il resto, quoto Marco F e Antar.

 • M skriver:

  Jag vet inte om arbetsmarknaden är sjuk direkt. Det finns inget modernt samhälle idag som har plats för och accepterar psykiskt funktionshindrade. Det är som det är. Och många kan verkligen inte matchas mot nya eller befintliga jobb.

  Om man ska jobba med eller utan lönebidrag måste det vara något som är vettigt för personen i fråga som den mår bra av (väldigt viktigt om man har psykiskt funktionshinder) och produktivt för arbetsgivaren. Annars blir det bara ett straff. Man klarar inte av att jobba men man ska inte får vara i fred. Arbeit macht frei.

  Alla misstror dom/oss. Från politiker till svenssons. Någon lösning på kort sikt känner jag inte till. Kanske är det annorlunda om 30 år, vem vet.

  Herr Kristersson eller journalisterna verkar inte veta vad dom pratar om. Aktivitetsersättning är inte förtidspension. Man får den om man beräknas vara borta minst ett år från arbetsmarknaden innan man fyllt 30. Och vad jag vet övergår den inte automatiskt till skjukersättning när man fyller 30.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: