Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

En svartsjuk läkare kan inte ha fel?

Efter nyheten om att flera barn i USA alltför lättvindigt fått diagnosen ADHD så slår Metro på stort och hävdar att det kan skett i Sverige också…

Att de i USA inte gjort riktiga utredningar, utan att det främst varit lärarens underlag som legat till grund för diagnos, och att det inte fungerar likadant i Sverige verkar Metros redaktion blundat inför. Här är det ju snarare så att det sker en underdiagnostisering och alltför få får diagnos.

Artikeln försöker Metro underbygga med att det är en expert som uttalat sig, det visar sig vara Leif Elinder, samme man som för ungefär ett decennium sedan kastades ut från Socialstyrelsen sedan hans undermåliga arbete om Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar underkänts.
Mannen har sedan byggt sin “karriär” på att i tid och otid underminera ADHD-diagnosen, ibland hävdar han att den inte ens finns. Ibland har han gjort utspel om att ADHD borde inte klassas som en funktionsnedsättning. Det vill han få det till skulle vara för “vår” egen skull, att alla juridiska rättigheter om hjälp och stöd skulle försvinna blundar han för.

Jag skulle inte bli förvånad om Elinder själv ringt upp Metro och planterat artikeln. Men det vet jag inget om. Inte heller vet jag något om ryktet som går om att Leif Elinder en gång i tiden haft ett triangeldrama med Christopher Gillberg och hans fru, där Gillberg drog det längre strået och att det skulle vara orsaken till hans agg mot ADHD-diagnosen.

Men någon expert på området är han definitivt inte och nu ligger Metro i pappersinsamlingen.

17 kommentarer till En svartsjuk läkare kan inte ha fel?

 • Är det inte bättre att du använder den här energin till att skapa en bra relation till din son, istället för att förolämpa mig?

 • weronica skriver:

  till Maria, du jag kan lova dig att många barn som fått en diagnos inte får mycket som är värt att kalla hjälp. tro mig jag vet!!
  och om vi häller oss till ämnet ADHD så är själva medicinen en LITEN del av en behandlingsplan, dvs det som verkligen är behandling värt namnet liksom bara uteblir.

 • J.Lindholm skriver:

  ah det där var väl det sista jag hade i tankarna när jag skrev om provision på läkemedel, din mens värk alltså, så lyckliga du som kan dela ut lite dopp hit o dit nu då, då det verkar ha varit det största problemet för dig, provision eller inte så är det milsvida skillnad på dina p-piller och amfetamin till barn som verkar gå att få ut/tag på lättare än dina piller, nu är det bara att köra så det ryker.

  en gemensam nämnare för dessa två olika läkemedel är en eventuell biverkning, “stroke”. ge fan i mitt sex liv så skiter jag i ditt, det enda som verkar ha lockat hit dig är det faktum att du skulle hitta några “smaskiga” sex intriger i sjukhusmiljö
  MVH
  Jukka Lindholm

  PS
  orgasmer är bra mot mens värk
  ds

 • weronica skriver:

  jag har följt bloggen med spänning. att ADHD skulle vara ärftligt råder det väl lite delade meningar om. att det finns barn med ADHD problematik tvivlar nog ingen på. men verkligheten är nog att diagnosen ADHD missbrukas, dvs används lite för rutin/slentrianmässigt. jag har INTE diagnosen ADHD men har tillsammans med utredare, psykolog och klient, och jag kan ju lugnt påstå att 90% av sveriges befolkning skulle kunna få diagnosen. de personer som slipper undan är de som ligger i respirator. jag är övertygad om att diagnoser som ADHD har blivit en slit o släng vara. varför? jo för att det underlättar inte minst för skola/ förskola, med ett diagnostiserat barn kan man ansöka om olika resurser och “verktyg” och på så vis slippa ansvaret för barnet till stor del. men det sorgliga är att dessa barn oftast får just det, medicin och inget annat. sedan är det ju så att det finns en rad psykologiska förklaringsmodeller som visar att barn kan ha problem som liknar ADHD men då är inte medicin det centrala botemedlet. så hur många barn kan möjligtvis fått diagnosen ADHD tro? som har en helt annan grund för symtom som liknar ADHD. tiden för att utreda en ADHD är enligt min mening det viktigaste, utan snarare innehållet, det är väl ganska självklart att man vill ha en så bred bild som möjligt av barnet och dess historia. att det inte har varit stora händelser i ett barns liv nära inpå som uppenbart kan bidra till ett beteende. för nu ligger det till så att när en vuxen människa råkar ut för något traumatiskt så är det inte helt ovanligt att denna visar på ett psykotiskt beteende, men denne får inte en diagnos för det. det som är lite obehagligt med det hela är inte diagnoserna i sig utan det att när vuxna utreds så är man mycket intresserad av livshistoria och händelser i livet, medan barns livshistoria inte är lika intressant. så du kan ju fundera på om man respekterar barn lika mycket som vuxna när det är dags för utredningar (o annat)

 • Maria skriver:

  Till Jukka Lindholm

  När det gäller provision på läkemedel så förekommer det inom alla områden.

  Gynekologer får provision på populära p-piller eller rättare sagt så blir de populära när alla skriver ut dem. Ibland är de billigare varianterna bättre och inte så farliga men ändå ska vissa skrivas ut. Jag förhandlar alltid med preparat jag ska ta under lång tid så nu har jag fått ner p-piller kostnaden till en tredje del och mensvärken försvann också med ett billigare okänt preparat. Men p-piller skiter väl du i så länge du får doppa staken gratis!

 • Maria skriver:

  Henrik!!

  Givetvis har jag läst hela ditt blogginlägg men inte kommit fram till just någon svartsjuka. Resten ställer jag upp på.

  “Har du ingen diagnos så är det i Sverige också omöjligt att få någon hjälp.”

  Ja nu kan jag säga att det är precis lika svårt med diagnos + andra läkarintyg.

  På onsdag ska jag träffa socialnämndens ordförande i min kommun har du något jag ska framföra som verkar bra?

  Sen håller jag inte med Anonym, du gör jäkligt bra saker, även om detta inlägget inte ger dig guldspaden.

 • Anonymous skriver:

  ärligt talat så verkar du helt blåst o jag förstår om människor retar sej på dej. du svarar på det du vill svara verkar det som o varför inte ge barnen 2 koppar kaffe istället inga bieffekter alls o mycket enklare och inga dåliga utredningar behövs. om du ska va nån sorts proffsbloggare så svara som en då för nu gör du dej bara till åtlöje på webben o verkar inte ha så mycket at komma med . Så mitt tips är ,skaffa dej ett riktigt arbete eller hobby där du kanske kan lyckas bättre

 • Om du läser blogginlägget så förklaras rubriken.

 • Jag vet inte vad som driver Elinders kampanj mot ADHD, men det verkar bottna i ett personligt hat gentemot Christopher Gillberg. Den förklaring som jag nämner är den mest plausibla som jag hört, det är naturligtvis skvaller som har ett par decennier på nacken.

  Ville Metro tala med en expert på området så kunde de ha ringt:

  Björn Kadesjö, utreder barn på BNK och arbetar med frågor som berör neuropsykiatriska funktionsnedsättningar på Socialstyrelsen.
  Olle Hollerz, väldigt kunnig när det kommer till utredningar, han kan bland annat förklara varför det inte är befogat att göra 30 timmars utredningar, om det är möjligt att göra utredningarna på kortare tid.
  Maria Råstam, lång klinisk erfarenhet och stort kunnande om både barn och vuxna.
  Susanne Beijerot, stor erfarenhet när det kommer till flickor och kvinnor med ADHD.
  Kjell Modigh, pionjär som ligger bakom modellen med utredningsteam som används i Sverige.
  Bo Söderpalm, väldigt skicklig när det kommer till missbruk och ADHD.

  Leif Elinder driver en kampanj mot diagnosen ADHD, den har pågått under väldigt lång tid.

  Jag vet inte vad som driver honom, men det handlar mer om ett sårat ego än om att han har någon omtanke om utsatta barn.

  Vad som driver mig tror jag de flesta som läst denna blogg vet om. Att jag blev aktiv i Attention handlar från början om att jag själv fick vänta i fem år för att få genomgå en utredning.
  Har du ingen diagnos så är det i Sverige också omöjligt att få någon hjälp.
  Att behöva leva i den ovisshet det innebär att inte ha någon diagnos är väldigt psykiskt påfrestande.

  I den bästa av världar hade alla fått genomgå 30 timmars utredningar, och det skulle ske utan väntetid. (Men tyvärr blir det väldigt lång väntetid, i Göteborg var den uppe i sex år enligt HTA-analysen som kom 2008.)
  Men nu finns det modeller där du kan sätta diagnos på en eller åtta timmar och de har visat sig vara lika korrekta.
  Det finns inget självändamål i att göra långa utredningar för utredningens skull, om det går att sätta diagnosen på kortare tid. Detta har kortat vårdköerna, vilket innebär att människor får hjälp snabbare.

  Däremot är det inte ett korrekt förfarande som det gjorts i USA där lärare fått spekulera om diagnoser.

  Men i Sverige ser det inte ut så. Om fem procent av befolkningen har Adhd så är det bara runt 150.000 som fått diagnos. Det finns alltså ett stort mörkertal.
  Det är också bara 15.000 som äter Concerta eller Ritalin.
  Det är med andra ord inga jättevolymer. Jämför till exempel med siffrorna för förskrivning av blodtrycks- eller kolestrolsänkande läkemedel. Något som kan påverkas till stor del av din livsstil, men det blir det aldrig några skriverier om.

  Men barn ska tydligen få misslyckas i skolan och få sin självkänsla knäckt på grund av vissa människors fördomar.

  Märkligt…

 • Maria skriver:

  Jag förstår inte rubriken, på vilket sätt är läkaren svartsjuk och på vem/vilka riktas den?

 • Concerta ges i 18 eller 27 mg, annars är det Ritalin som din son äter.
  Det är ingen hög heller, det motsvarar ungefär mängden centralstimulantia som två koppar kaffe eller två cigaretter, fördelat på en hel dag.

  Att jag blir misstänksam handlar om att du beskriver en hel del felaktigheter i förfarandet. Det är t.ex. inte en sköterska som ställer in dosen, men en sköterska kan däremot följa upp den medicinska behandlingen.

  Jag vet inget alls om dig, däremot så har jag haft scientologerna efter mig och en hel del andra knäppgökar, vilket gör att jag blir suspekt.

  Det som bekymrar mig mest är däremot att du verkar ha svårt att acceptera din sons problematik.

  Vill du ha en bra relation med din son nu, men även i framtiden när han är vuxen så rekommenderar jag dig att ändra inställning.

  För er bådas skull.

 • Jukka Lindholm skriver:

  Jag sa att det finns massor av material angående det vi pratar om här, för den som tar sig tid att se efter och är ärligt intresserad av ämnet, så förklara för mig varför du börjar diskutera triangel draman här, vad har det med ADHD att göra? Om det inte endast gick ut på att svartmåla någon som är av annan åsikt än du? Och hjälp ska väl alla få men inte hur lättvindigt som helst, som till exempel provision på utskrivna läkemedel som det lätt kan bli och som det finns goda exempel även där om det finns intresse att ta reda på saker med ett öppet sinne, och man behöver inte alltid bli “galen” för att ens föräldrar eller någon i släkten var det, lika lite som att du är tvungen att bli en pedofil för att du blev utsatt för övergrepp när du var barn.

 • Anonymous skriver:

  dos enligt sköterska.
  ingen info från varken mamman eller stället där utredning gjordes att medicin skrivits ut trots gemensam vårdnad .
  utredning byggd på mestadels mammans uppgifter.
  ingen kontroll i socialreg.ang barnets tidigare uppväxt förhållanden,enligt mamman en problemfri uppväxt fast det finns 3 vårdnadsut. som säger annat.
  så enligt dig räcker ett formulär till skola o föräldrar för en diagnos av adhd.Det är vad min son råkat ut för.
  Går vi till läkaren med en sjukdom tittar dom i din sjukjournal för att se din historik,det verkar inte vara lika viktigt att se bakåt i barnets historik när det gäller att ställa diagnos. Tidsbrist enligt utredarna.
  Och du snackar om seriös , det är min son du pratar om,så hallo.
  Och hur seriös är du när du kastar skit på en läkare som ifrågasätter metoder som fler o fler forskare börjar ifrågasätta och även jag som lekman hittar flera brister i.
  Vad har du för kompetens inom detta område eftersom du så gärna vill se snabbare utredningar, det undrar jag.
  ok med snabba utredningar så länge inte barnen blir drabbade av dem,som det nu går att läsa om mer och mer i forskarrapporter.
  Psykologen sa ju själv till mig att man inte hade tid att gå in på detaljer.
  Det kändes som att allt gjordes på löpandebandprincipen o det är skandal när det gäller småbarn.
  Och detta är inget som är taget ur luften och som jag hittar på utan allt finns dokumenterat o kommer att andvändas för att stoppa såna som dej från att propagera för ökad drogning av barn utan riktiga underlag.
  Man kan undra vad ditt engagemang för snabbare utredningar bottnar i ,är det så att du är en av dem som tjänar pengar på dessa barn,varför skulle man annars vilja ha en utredning på en dag för att fastställa om man ska droga ett barn,det borde vara tvärtom enligt sunt förnuft,då denna utredning kommer att följa barnet livet ut och kanske orsaka större problem än de som var.
  Hela din skrivelse och argument med påhopp o dylikt verkar vara i nån sorts överenergisk frustration över något som bara du vet . Men seriös verkar du inte vara när det gäller barn.

 • Jag vet inte vilka så många föräldrar och läkare är, det är ju endast Leif Elinder som uttalar sig i artikeln.

  Det finns ett fåtal föräldrar som jag mött som är missnöjda över att deras barn har fått en diagnos. Väldigt ofta så handlar det bara om att de själva har fördomar om psykisk ohälsa och har svårt att acceptera att deras barn, eller kanske de själva (det är ju ärftligt) har en hjärna som fungerar annorlunda än normalpopulationen.

  Taskig attityd, helt enkelt och den botas främst genom mer information.

  Nej, jag har aldrig ens mött Leif Elinder. Jag skrev två debattartiklar där jag bemötte honom för ett par år sedan i en lokaltidning i Umeå.
  Christopher Gillberg har jag träffat en gång och har då skrivit en artikel om honom för Attentions medlemsblad.

  Leif Elinder bryr sig inte om människor med ADHD. Skulle han få bestämma så skulle vi inte få någon hjälp överhuvudtaget.

  Och hur det gått för många i vuxen ålder där man missat diagnosen finns det alltför många tragiska livsöden som vittnar om.

 • Exakt hur medicinerar de din son utan din vetskap?
  Mig veterligen så måste föräldrar fortfarande hämta ut recept på Apoteket.

  Dessutom är det så att ingen läkare tvingar i ditt barn medicin, det är upp till dig och ditt barn att avgöra vad för medicin han ska ta.

  Tycker du inte att han får hjälp av medicinen, så ska han inte ta den.

  Concerta finns förövrigt inte i 20 mg kapslar, det plus andra felaktigheter får mig att undra om du är seriös.
  Att man inte skulle vägt in ananmnes när utredningen gjordes tycker jag är märkligt.

  BNK som gör utredningar i Göteborg pratar med bägge föräldrarna och skolan. Den allmänna inställningen är ju att man gör för långa utredningar idag när det kommer till neuropsykiatri, det är inte rimligt att lägga 30 timmar på att utreda ADHD eller Asperger om det kan göras på en tredjedel av tiden.

 • Jukka Lindholm skriver:

  Det osar personangrepp här, det låter som om du hade ett finger med i detta triangeldrama,det är väl tur att det finns folk som inte bara ser dollar framför ögonen och tänker på individen/barnen,det ligger stora pengar i detta,och menar du verkligen att så många föräldrar och läkare har fel när de säger samma sak som Leif Elinder,undersökningar och utvärderingar från USA har visat de senaste åren att personer som i unga år blivit medicinerade med förut nämnda preparat har i överrepresenterat antal fått grova problem i sitt senare liv,den som är intresserad kan hitta alla utvärderingar om detta på nätet,det enda som går att utläsa från din insändare är att du har koncentrationssvårigheter samt att du har svårt att hålla dig till ämnet ända till slutet,detta skulle då kanske betyda att du har ett drag av ADHD eller någon annan rolig bokstavskombination, “va seriös mannen” så kanske din trovärdighet får ett uppsving i media.
  En som är insatt och har ett öppet sinne när det gäller ADHD problematiken utan ekonomiska eller andra vinstgivande intressen.

  Jukka Lindholm

 • Anonymous skriver:

  Låttvindiga diagnoser håller jag på att kämpa mot just nu. då min 10 åriga son varit på utredning hos ett ledande företag inom barnpsyk.Där man nu börjat medicinerat honom med 20 mg conserta utan min vetskap o godkännande. underlaget för diagnosen är under all kritik då jag som lekman ser att utredningen inte tagit hänsyn till barnets historia såsom uppväxt med många flyttningar,nya familjekonstellationer, byten av skolor o miljö. och att han för närvarande börjat en ny skola med stökig klass enligt lärarna.
  När jag konfronterar psykologen som utrett honom med mina frågor så är hennes förklaring att dom inte går in på detaljer när det gäller uppväxt, miljö och skolsituation på grund av att dom har så mycket att göra just nu så dom hinner inte gå in på djupet i varje enskilt ärende.Men att hon skulle ta upp det med ledningen för företaget. Så alla forskningsrapporter som jag läst nu den senaste tiden bekräftar bara min oro att nåt är väldigt fel när det gäller behandling av barn med narkotiska preparat i så ung ålder.
  Så du henrik måste sitta på information som andra forskare skulle upskatta o få ta del av,skit i triangeldramat o koncentrera dina upplägg på sakfrågan i det här fallet BARNEN.

  Hårt kämpande förälder mot lättvindiga diagnoser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: