Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Pressen hänger ut människor med asperger

Idag hade jag med en debattartikel i Aftonbladet som tog upp hur människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som begått brott får sina diagnoser uthängda i media och hur det används som en förenklad förklaringsmodell till varför det har skett.

Jag fick lite kritik från bloggen Alltid Rött Alltid Rätt om att jag egentligen bara bidrar till uthängningen av grabben och hans diagnos.
Men samtidigt, hade det funnits de pressetiska regler som jag efterlyser, så hade förmodligen aldrig Aftonbladet och andra tidningar publicerat sina artiklar från första början och då hade jag inte behövt skriva debattartikeln.

En mer allmän artikel som inte berörde det aktuella fallet hade saknat nyhetsvärde och förpassats till det runda arkivet, det förstår även jag som hoppade av min journalistutbildning efter första terminen. Och att hålla tyst leder aldrig till någon reell förändring, utan jag hoppas att min artikel leder till en debatt kring hur de pressetiska reglerna ska utformas. Det är bland annat obegripligt att funktionsnedsättning inte ingår, när det bland annat enligt diskrimineringslagstiftningen ses som en av de sex diskrimineringspunkterna.

6 kommentarer till Pressen hänger ut människor med asperger

 • Jens skriver:

  Att han erkände allt är klart relaterat till diagnosen men i övrigt är det ju helt irrelevant i sammanhanget. De borde hänga ut psykopater istället, de är farliga på riktigt. Tyvärr är den diagnosen starkt underdiagnosticerad.

 • Anonymous skriver:

  Jag tycker att din artikel var väldigt bra. Jag som mamma till en 17 årig kille med aspergers syndrom reagerade starkt på att man skriver om killes diagnos. Den är helt orelevant för oss läsare.Jag var i kontakt med den journalist som skrivit artikeln och han menade att det var viktigt för utredningen och således allmänintresse. I själva verket upplever jag som läsare att det används i sensationssyfte.
  Bra jobbat Henrik!

 • Om du läser artikeln så ser du att den egentligen ifrågasätter varför man lyfter fram gärningsmännens diagnoser och använder det som en enkel förklaringsmodell.

 • Det är väl brottet som gjort att han blivit uthängd, inte vad kan har för diagnos !

 • Det snurrade till rejält. Nu är felet korrigerat.

 • Två saker.

  Min blogg som du länkar till heter Alltid Rött Alltid Rätt. Ett öga rött är en bra bok och jag tror det har funnits någon känd bloggare med det namnet också på sin blogg även om den tycks vara borta nu.

  Sen kritiserar jag mig själv och konstaterar, vilket självfallet även gäller dig och din artikel, att även jag själv deltar i uthängningen. Jag tror varken din eller min medverkan gör det värre för den uthängde killen och i grund och botten tycker jag du skrev en bra och viktig debattartikel!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: