Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

"Det gäller att inte ge upp"

I en artikel om medicinering av intagna inom kriminalvården kommer Bo Söderpalm till tals i slutet av artikeln i Läkartidningen. I artikeln framgår att läkemedelsbehandling av vuxna med ADHD fortfarande relativt ovanlig i Sverige. Många landsting, dit Västra Götalandsregion är ett av dem, är skeptiska och ställer till exempel krav på mycket omfattande utredningar och test innan behandling kan påbörjas.

Bo Söderpalm, överläkare vid beroendekliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är väldigt kritisk mot det kravet:

– Kravet på långa psykologutredningar blockerar möjligheten till behandling, eftersom det saknas psykologresurser. Dessa långa utredningar är inte heller nödvändiga. Det är inte svårare för en psykiater att konstatera ADHD än det är att ställa andra psykiatriska diagnoser. Det finns evidens för att läkemedelsbehandling av vuxna med ADHD har effekt, åtminstone för korttidsbehandling, säger Bo Söderpalm.

Bo Söderpalm betonar att centralstimulerande läkemedel med långsam verkan inte ger någon kick och inte medför någon risk för beroende. Däremot är det viktigt att anpassa dosen, som kan vara mycket olika för olika patienter.
Själv har han följt omkring 140 vuxna patienter som fått ADHD-behandling i öppenvården:
– Mitt intryck är att behandlingen tveklöst har effekt på ADHD-symtomen, säger han. Patienterna kommer på läkarbesöken, flera har börjat jobba, och missbruket minskar, både av amfetamin och alkohol. Men förbättringen kommer gradvis under två, tre år, och många får återfall under tiden. Som behandlare gäller det att ha tålamod och inte ge upp.

En kommentar till "Det gäller att inte ge upp"

 • Mikael skriver:

  Det må så vara att man inte kan upptäcka ett biokemiskt fysiologiskt beroende för kroppen, av just Amfetamin i olika former. som det blir för heroinister.

  Men är det inte arrogant att utesluta individens psykiska beroende, av välbefinnande känslan som amfetamin ger?

  Fysiologiskt så kan alla amfetamin missbrukare klippa sitt missbruk vilket minut som helst, och vara fysiologiskt beroende fri från amfetamin. Det är ju den psykologiska beroende delen som sällan el aldrig tas upp.

  JAg är helt hooked på den mentala känsla man får av Central stimulanter i alla dess former. Därför håller jag mig ifrån det.

  Den psykiska delen av missbruk tas ju alltid upp isamband med missbruks forskning. Förutom med statligt CS. Då är det endast den fysiologiska aspekten som man tittar på.

  Man blir inte fysiskt beroende av amfetamin eller kokain. Det är ett psykiskt abstrakt beroende. CS preparat går ur systemet säkert lika fort som nikotin gör.

  Man gör alla en otjänst om man inte tar upp detta tycker jag. Det man gör är att för vissa byta ett beroende till ett annat legitimt beroende.

  Fråga hur många som har testat Concerta, och har fibblat, och testat dubbeldos ibland, bara för att se om det “funkar bättre”.

  Detta är ju givetvis inget som attention är intresserad att fråga sig?? eller?

  Borde inte alla tidigare missbrukare uteslutas från CS behandling, för deras eget bästa? Missbruks potensialen är låg, pga tillgång inte möter efterfrågan. Inte för att min inte vill skotta i sig 3 dubbeldos…

  Jag tycker ju personligen att det är varje vuxen individs rätt, att välja vad som dom stoppar i sig, så om folk nu missbrukar CS eller inte, kvittar ju för mig.

  Men är det inte mer ärligt att ta upp den psykiska beroende aspekten också??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: