Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Danmark inget drömland

Ibland så får man uppfattningen om att allt är grönare på andra sidan sundet, även jag själv har lyft fram Danmark som en föregångare i mångt och mycket.
Men följande artikel får mig att tvivla:

Politiker i Köpenhamn vill se färre oroliga barn i skolklasserna, max två barn per klass har Radikale Venstre (Socialliberalt vänsterparti) tänkt sig. Får inte barnen plats så får de byta skola och förslaget får stöd från danska Socialdemokraterna.
I en klass med 28 barn har 4 barn diagnoser, och Kasper Johansen som är talesman för Radikale Venstre menar att fokus på barn från tvåspråkiga hem varit alltför stort och att barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är ett minst lika stort problem.
– Skolan ska ha politisk uppbackning att kunna säga att det går inte att ha så många barn med problem i samma klass.
Istället vill han se en ökas satsning på OBS-klasser för problembarn. Ryms inte barnen på skolan får de helt enkelt byta skola.
Förslaget får dock kritik från Bo Asmus Kjeldgaard, som är ansvarig för skolorna i Köpenhamn, och som inte ställer sig bakom att Radikale Venstre vill sätta klassens trivsel över enskilda barns behov.
– Det är förkastligt, bägge sakerna är viktiga att satsa på men jag tänker inte vara med och förvärra situationen för utsatta barn, säger han.

Måhända att mycket av nyanserna går förlorad i min ganska usla danska, men knappast verkar fokus ligga på utsatta barns behov från politikernas håll.
Danmark är kanske drömlandet som övergått till att bli en mardröm?

9 kommentarer till Danmark inget drömland

 • It’s a pleasure to find someone who can identify the issues so clearly

 • levitra price per pill skriver:

  Hey, that’s a clever way of thinking about it.

 • Zyah skriver:

  Always the best content from these proiugdois writers.

 • Maria Nilsson skriver:

  Nå men det är ju det jag sa från början att miljön i skolan är under alla kritik och det kan fatkiskt bero på tre störande objekt i varje klass.

 • Fast nu är ju inte skollagen en politisk åsikt, utan det står återgivet i den andra paragrafen i skollagen.

  Jag tycker det viktigaste är att barnen överlever grundskolan.

  Nu har vi ett par fall varje år där barn tar livet av sig på grund av vad de utsätts för i grundskolan.

  Vad för kunskap får barn i kärnämnen under en sådan studiemiljö?

 • Maria NIlsson skriver:

  hur ska barn lära sig det om de bara får umgås med likasinnade?

  för det första är inte alla i specialklass likasinnande i betydelsen exakt likadana. Du o jag är olika tex, men med en NPF diagnos båda två.

  Det kan finnas många andledningar till att man behöver specialklass alla är inte utåtagerande utan kanske väldigt långsamma och behöver mycket lärartid tex. Dessutom kan de umgås med de andra barnen på rasterna och i matsalen etc. Jag tillhör nog dem som tycker att de gamla OBS klasserna var rätt bra. En del av de killarna har lyckats riktigt bra senare i livet då de mognat till sig.

  Jag tror inte att det viktigaste i skolan heller är att förmedla demokratiska värderingar utan mer gedigna kunskaper i kärnämnen, men där är ju du och jag av olika politisk uppfattning.

  Vi vet ju att det råder en stor skillnad i skoldebatten mellan höger o vänsterblocket.

 • Fast det är inte rätt att diskriminera barn på förhand. I Sverige så är grundskolans viktigaste uppgift att barnen lämnar den med demokratiska värderingar om alla människors lika värde, hur ska barn lära sig det om de bara får umgås med likasinnade?

  Om det ska finnas specialklasser så ska det ske utifrån de barnens behov, inte för att de andra barnen ska slippa dem.

  Även om det i praktiken kanske innebär samma sak.

 • Maria Nilsson skriver:

  Jag håller faktiskt med artikeln. Jag har själv ett funktionshinder och har jobbat som lärarassistent och sett hur jobbigt det är i klasserna. Nuförtiden är klasserna större än förr och barn har inte den respekten för lärare som förr heller. Barn med problem kan skapa problem för andra som inte har problem. ALLA i en klass har rätt till studiero och att bli sedda, det är inte bara två till tre stycken som har den rättigheten, som det oftast blir. Nu är har inte alla stökiga elever diagnos lika lite som att alla med diagnos stör, men det finns oftast som sagt fyra jobbiga objekt i en klass som hindrar den klassens normala arbete en hel del. Ibland får en hel klass avstå från en studiebesök därför att en elev utgör en säkerhetsrisk och då får ingen gå i rättvisans namn istället osv. De som inte tror mig kan gärna prya en vecka på mellanstadiet eller högstadiet.

 • Maria Nilsson skriver:

  Jag håller faktiskt med artikeln. Jag har själv ett funktionshinder och har jobbat som lärarassistent och sett hur jobbigt det är i klasserna. Nuförtiden är klasserna större än förr och barn har inte den respekten för lärare som förr heller. Barn med problem kan skapa problem för andra som inte har problem. ALLA i en klass har rätt till studiero och att bli sedda, det är inte bara två till tre stycken som har den rättigheten, som det oftast blir. Nu är har inte alla stökiga elever diagnos lika lite som att alla med diagnos stör, men det finns oftast som sagt fyra jobbiga objekt i en klass som hindrar den klassens normala arbete en hel del. Ibland får en hel klass avstå från en studiebesök därför att en elev utgör en säkerhetsrisk och då får ingen gå i rättvisans namn istället osv. De som inte tror mig kan gärna prya en vecka på mellanstadiet eller högstadiet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: