Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Is this it?

Så det enda “problemet” som ADHD medför är att belöningssystemet fungerar sämre, eftersom jag istället för att njuta av stunden börjar fokusera på något annat?
Jag vet inte riktigt, jag tycker det låter för simpelt. Det förklarar inte varför jag så ofta tappar tråden, jag har blivit en expert på att dölja det men personer som känner mig väl ser när det uppstår “buffer underrun” i hjärnan, eller varför jag är så fumlig så att trappan på GFC just nu ser ut som ett verk av Jackson Pollock. (Detta ska inte tolkas som ett erkännande om att det är jag som sölat ner i trappan, okej!)

Något belöningssystem i hjärnan tvivlar jag starkt på att jag har, om inte annat så har det tagit en väldigt lång semester. Jag känner noll stimulans på alkohol förutom att jag naturligtvis blir full, jag får inga kickar av att göra saker, den enda anledningen till att jag tränar är för att min dysmorfofobi gör att jag inte vill se ut som Katten Gustaf. Förr kunde jag få mindre kickar av att shoppa, men det händer mer sällan. (Jag trodde iofs att det var ett tecken på att jag börjat bli mer vuxen, inte att min ADHD tagit över.)

Det är inte så att jag går omkring och känner någon konstant dystymi, utan jag känner mig normalt ganska tillfreds med mig själv. Ibland fuckar hjärnan med mig och jag får depressionsliknande tillstånd, men jag vet ju att det inte är på riktigt och justerar jag bara om lite bland medicinerna så brukar det lösa sig.

Men varför dippar jag då varje dag?
Varför blir jag helt slut och utmattad av att göra något som de flesta människor bara gör och inte tycker är något större problem. Och det handlar inte om att bara vara lite trött efter jobbet, utan det är en migränliknande och smärtsam trötthet där det känns som om hjärnan gått ner i strömspararläge och i dessa tillstånd klarar jag inte av något alls.
Jag brukar lägga mig i sängen och låtsas att jag kör en defragmentering på hjärnan, men jag får inte somna för då är det kört att somna senare på kvällen när jag ska gå och lägga mig. Ibland klarar jag av att stå emot…
Och jag är trött. Trött på att behöva leva ett liv som kräver in i det närmaste perfektionistisk organisering för att jag ska kunna fungera på ett sätt som alla andra bara verkar ta för givet.

Så nej, jag tror inte att det bara är ett sämre fungerande dopaminsystem som ligger bakom ADHD, det är snarare en pusselbit men knappast hela lösningen.

4 kommentarer till Is this it?

 • witchbitch skriver:

  Är just nu väldigt trött…hmmm…

  känner igen mycket av vad du beskriver och din konklusion får mig att fundera mera. Intressant. Jag ber att få återkomma. Men tack!

 • Anonymous skriver:

  Hej… Anne-Lie, attention Luleå här.
  Vill bara säga att jag känner igen mig fullständigt i din beskrivning och jämför mig ständigt med en seg dator. För många komandon och allt låser sig. Ett ständigt flöde av nya intryck som gör mig totalt slut.
  Efter artikeln så har jag läst på en del om dopamin och har läst att kosten påverkar mycket. Testar det i kombination med concertan. Känner mig redan piggare även om dopamintopp/dippt lär bestå.
  Har ju en hel del aspdrag också, undrar vilken roll det har i belöningssystemet, om något alls.
  Är som du, inne i en lång period av total brist på saker som intresserar mig och ger nån tillfredställelse. Är kopiöst uttråkad och understimulerad och säkert i total avsaknad av dopaminkickar. Förstår varför många ADHD:are kedjeröker och dricker cocacola eftersom det höjer dopaminet och ger kickar för stunden.
  Skulle kunna skriva spaltmeter men nu får det räcka.
  /aw 🙂

 • Fast jag har aldrig trott att ADHD varit en hjärnskada utan främst att hjärnan fungerar annorlunda. Ungefär som en mac och en pc.
  (Jo, jag är teknolog så alla mina metaforer handlar nästan jämnt om datorer.)

  Jag visste inte att du hade samiskt påbrå om det är vad du menar. Jag såg renar när jag var i Pajala förra månaden, jag tyckte de var väldigt söta. Hornen såg ut att vara gjorda av plysch.

  Jag har varit väldigt stolt över de rådjur som jag har utanför mitt fönster (jag bor på Guldheden som är ganska centralt, så det är lite speciellt) men renarna var ett strå vassare.

  Jag har aldrig uppfattat samer som sämre människor rent genetiskt, det låter lite väl Uppsala Rasbiologiska institut för mig…

  Jag tror att de flesta samer lever ganska vanliga liv i städerna och att det är ett fåtal som vallar renar.

  Jag vet inget mer om undersökningen som det stod om i DN. Jag vet bara att mitt belöningssystem inte kickar igång överhuvudtaget, medan andra pratar om att vi med ADHD skulle söka snabba kickar så kickar jag inte alls.

 • Mirhepo skriver:

  Precis som du beskriver, så fungerar jag, och dom flesta jag känner, med familj inkluderad. Detta har ju fått mig att ifrågasätta vilka egenskaper som faktiskt tillhör min genetiska släkts egenskaper, och vilka som verkligen beror på några psykiatri problem. Dom flesta egenheter som du beskriver tillhör nog vårat arv då, och nte någon hjärnskade diagnos. Tillslut när man har självanalyserat sin tillvaro till minsta microb, så vet man inte vad som är vad riktigt.

  Att man gillar mycket utrymme, får lust att valla en Ren innan man gör renskav av den lol, man gillar hyddor, och skogen m.m. beror ju kanske inte på en diagnos då. Även om de nordiska arierna anser att jag är underlägsen dem pga mitt genetiska arv. Men det är lugnt för jag ser dom som ohyra å skadedjur endå tillbax…

  Kunskap ger en otrolig tillfredställelse för åtminstone mig själv. Alla som jag känner har undrat lika mycket som jag själv. Det här har ju varit en delvis motivation att ta reda så mycket jag bara kan om mig själv och andra i vår grupp. Jag har ju en himla tur att jag kan gämföra med många “likar” till mig själv iom min stora familj som jag också analyserar sönder lol.

  Som jag sa innan, läs T.Ljungbergs bok, för han förklarar det mesta om dopamin systemet och mycket annat, vilket gör det lättar att skingra begrepp, egenskaper och beteende till en mer förstålig soppa.

  Den här undersökningen är inte någon ny, och den förklarar lite om hur människan fungerar så det är ju en bra undersökning. Men i vilken utsträckning som den stämmer har jag ingen aning om, eftersom det säkert kostar 900dollar att få tillgång till den.

  Jag tror inte ens denna undersökning handlar direkt om Adhd, utan om personer med utåtaggerande beteende, så att dom kan inkludera den engelska versionen, vilket i sin tur gör att dom måste ha använt extremt adhd’iga individer, som då resulterar i att man inte kan påstå att du och jag har nått att göra med denna undersökning. Dessa personer klarar nog inte av att skriva mer än ett par korta meningar, och mår säkerligen betydande sämre än oss.

  Men som sagt, man får ju inte veta ett jota. Helst så ska man bara hålla med då.

  Förut, innan jag läste någonting om Adhd, så förmodade jag att hela jag var Adhd, och allt var ett resultat av en adhd’ig individ. Men ju mer jag läst, desto mer kan jag skilja på vad som är “mitt” och vad som är psykitri diagnos’igt.

  Detta att man tappar tråden är en produkt av en själv då, att man flyter iväg i intet lol. Men det blir värre när man mår dåligt. Det är ju som du säger att man kompenserar, men det är ju normalt ju. Alla kompenserar för sina “tillkorta kommanden”, att vi kompenseringar ska ses som onormala, är bara skit. Det är otroligt skönt att umgås med egna för då r det ingen som reflekterar över att man ibland bara försvinner…

  Men whatever 😉 En sak jag aldrig har sett röken av i sverige, är DSM-IV beskrivningen av Asperger och Adhd egentligen kommer ifrån denna då. Jag har snott textversionen och lagt ut den på min nya blogg.

  Jag ska försöka få tid till att förklara hur dopamin köret fungerar.

  Angående denna undersökning så handlar det om Basala ganglierna vilket är då konstigt eftersom NP säger att det är fel i Frontala Cortex. Det här att famla efter halmstrån är ju någon som NP hållit på med sedan man löste DNA koden.

  Personligen så tror jag att någon politiker har krävt och beställt uppmärksamhet i massmedia om att “dom kommer fram någon form av resultat” nu om och för den biologiska version, när psykiskt sjuka ska bli friska vid års skiftet, och endast ha en arbets nedsättning aka funktionshinder.

  Ha’t så nice mannen.

  Mvh Mikael

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: