Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Hotet: en ny kalldusch!

Det finns verkligen ingen verklighetsförankring hos Socialförsäkringsdepartementet, det märks när man ser de löjliga ersättningsnivåerna:
De 50.000 personer som blir av med sin sjukpenning nästa år ska nu erbjudas ett nytt arbetsmarknadspolitiskt introduktionsprogram. Ersättningen blir 223-680 kronor per dag.
I höstens budget satsar regeringen 17 miljarder kronor under tre år på att få långtidssjukskrivna tillbaka i arbete. Av dessa pengar får arbetsförmedlingen 1,5 miljarder, skriver SVT.
Introduktionsprogrammet berör de personer som är för friska för att vara sjukskrivna och för sjuka för att kunna börja jobba.
En grupp på 50.000 personer som under 2010 (14.800 personer vid årsskiftet) inte längre har rätt till sjukpenning, enligt regeringens nya regler.
Rapport erfar att regeringen i pågående budgetförhandlingar nu har en lösning:
Ett nytt arbetsmarknadspolitiskt introduktionsprogram införs där deltagarna får ett aktivitetsstöd på som lägst 223 per dag. För dem som fortfarande är med i a-kassan kan den dagliga ersättningen bli mellan 320 och 680 kronor.
I praktikeln bli lägsta ersättning eftersom långtidssjukskrivna med tillfällig sjukersättning inte har någon A-kassa.

Efter introduktionsprogrammet är det tänkt att personerna ska kunna delta i rehabilitering, arbetspraktik, få jobb på Samhall eller ett jobb med lönebidrag. De som inte klarar av detta återgår till sjukskrivning.

Regeringen föreslår också att de som varit långtidssjukskrivna snabbare ska kunna bli medlemmar i en a-kassa. För ett återinträde föreslås tre månaders kvalificeringstid.

Kvalificeringstid inom VAD?
Regeringens hitte-på-lyft-jobb, för något annat kommer det knappast bli tal om.

4 kommentarer till Hotet: en ny kalldusch!

 • För de som är i nedre 30-års åldern så beror det på att de har gått från aktivitetsersättning till tillfällig sjukersättning eftersom du inte kan ansöka om tillsvidare sjukersättning.
  Rent teoretiskt kan en person ha varit sjukskriven i totalt 8.5 år som nu ska nekas sjukersättning.
  Den stora grupp som beviljats Aktivitetsersättning är just bland dem med ADHD och Asperger.
  Under regeringens första två regeringsår så ökade antalet unga med aktivitetsersättning med 5000 personer.

  Tidigare har det inte gjort någon skillnad mellan att gå på tillfällig sjukersättning och på tillsvidare sjukersättning, det fanns inga förmåner. Och för många så innebar nog att man inte ansökte om tillsvidare sjukersättning istället, trots att man skulle ha rätt till det, en fråga om att man ändå ville ha kvar hoppet om att kunna komma tillbaks någon dag.

  Det hopp har förmodligen Christina Husmark Pehrsson lyckats grusa sönder till ren ångest efter hot om utförsäkringar.

  Om man verkligen hade velat få ut långtidssjukskrivna på arbetsmarknaden så hade det varit bättre om man istället hade tagit fram nya och fungerande åtgärder och lockat med mer insatser.

 • Maria Nilsson skriver:

  Till Mikael

  Jag vet egentlgien inte varför du är så arg men jag misstänker att även du har dina skäl.

  Nej vi med NPF med nedsatt förmåga kan inte gå till AF eller AF resurs om AMI numera heter, de hjälper inte oss de anser att vi är för sjuka.

  Sen begriper jag inte heller varför så många är just långtidssjukskrivna det är ju en paradox i sig. Om man är sjuk under många års tid borde man ju ha fått permanent sjukersättning eller hur.

 • Anonymous skriver:

  Det kommer att spridas ett löjes skimmer över dom här åtgärderna. Med all rätt. Dom som läkarna tror kan bli bättre med rehabilitering ska få det. Men för dom som har kroniska problem har inget att göra ute dagens arbetsliv år 2009. Ska dom straffas med meningslösa åtgärder som påminner om arbetsläger bara för att friska människor tycker dom är lata och är simulanter! Lättköpt populistisk politik och förstås att man kan spara lite pengar till mera skattesänkningar för dom som har det bra.

  Och inte ens dom som vill ha rehabilitering får det idag. Sjukvården har inte dom resurser som finns, speciellt när det gäller psykiska problem.

 • Mikael skriver:

  Om abc diagnoser skulle varit klassat som en psyko-somatisk sjukdom (som mano-dep, depression, generell ångest etc) så skulle det här inte ha uppstått nu vid års skiftet. Målgruppen som ska ut är ju abc gänget och andra lättare psykiskt sjuka.

  Men alla är ju så ivriga att påstå att dom har en hjärnskada som Gillberg och anhang har beskrivit så som dom nu gjort, och denna ger dom en ett neuropsykiatriskt funktionshinder i dom situationer man nu själv vill.

  Problemet nu är ju att alla som har ett NPF är ju fullt friska, men har en viss nedsatt arbetsförmåga (25% nedsatt förmåga om man ser till annat). Det är inte mer än rätt att man sparkar ut fullt friska personer på arbets marknaden.

  Att man nu inte får äta kakan och behålla den längre tycker jag man lixom ordnat åt sig själva.

  I praktiken så. Dom flesta som fått “vuxen adhd diagnos” har ju inte sökt för några hjärnskador eller andra biologiska somatiska fel.

  Utan många har sökt sig sjukvården till för mentala psykiska problem.

  Att man har hängt med på den här NP cirkusen, där en fullt duglig psykologi diagnos, har blivit ett primär-vårds funktionshinder, men en somatisk orsaksbakgrund. Får man nu då betala för på detta sätt. Lite sent är det kanske att klaga nu att man inte får någon sjukpenning.

  Vill man nu säga att man har ett NPF problem, så får man ju masa sig ut och jobba el plugga på 75%.

  För oss som har blivit påtvingade denna abc cirkus så är det ju inte så kul då kanske.

  Men för gänget som applåderar åt neuropsykiatri och rabblar “Vi är inte sjuka, utan vi har ett funktionshinder”. Personligen så är jag så less åt hela situationen med svensk psykiatri, och hur folk uppmuntrar all gojja.

  Jag tycker folk kan masa sig över till AF eller AMI och skaffa sig ett jobb som dom klarar av med sin hjärnskada som gör dom dummare än schimpanser (enligt gillberg då). Skyffla jord osv lär man ju klara av iallfall??!!

  Förstå mig rätt nu, jag tycker det är helt fel hur dom nu gör. Men på samma gång så har vi att tacka alla som uppmuntrar och propagerar för NPF och neuropsykiatrins hjärnskador som ingen har upptäckt ännu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: