Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Moderaternas nya sjukvårdsprogram – ett lyft

Jag var under förra året inbjuden till Moderaterna i Stockholm för att delge min syn på hur vården fungerar för oss med Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, läs mer här. Jag använde mig då av Göteborg som exempel, helt enkelt eftersom det ligger mig närmast och lite under devisen, fungerar inte vården ens i en så stor stad som Göteborg, ja då gör den inte det någon annanstans heller.
Efteråt fick jag frågan om det verkligen var så illa som jag beskrev, jag skrattade och svarade att det egentligen var värre men att jag var tvungen att korta ned en hel del eftersom jag bara hade fem minuter på mig, lyssna här.

I en debattartikel i Newsmill så verkar det som att Filippa Reinfeldt och övriga deltagare i arbetsgruppen faktiskt lyssnat och tagit till sig mycket av den ktitik som lyftes fram.

Nuvarande system innebär att Socialstyrelsen ger ut nationella riktlinjer i form av rekommendationer till de olika landstingen kring vilken vård och vilka behandlingar som ger mest nytta. Problemets kärna är att det står varje landsting fritt att välja om man vill följa dessa rekommendationer eller inte. Med olika beslut i olika delar av landet följer den orättvisa sjukvård som gör skillnad på patient och patient.

I fortsättningen bör det inte vara möjligt för ett landsting att vägra erbjuda läkemedel som är reglerade på nationell nivå. Patienträttighetslagen ska bland annat reglera patienternas valfrihet, lika rätt till behandling och maximala väntetider. Det kan handla om att få tillgång till en viss behandling, ett visst läkemedel, ett visst hjälpmedel eller på andra sätt ges en bra sjukvård för alla. Dessutom ska det vara enkelt för patienten att få sin rätt prövad.

Vi vill vara ärliga mot väljarna och vara tydliga kring att sjukvården som vi känner den idag måste förändras. Det kommer i framtiden behövas betydligt mer av ett nationellt ansvarstagande för hälso- och sjukvården. Det kommer att innebära mindre möjligheter för enskilda landsting att styra över den egna verksamheten. Samtidigt kan landstingens självstyre aldrig vara viktigare än att ge alla patienter en bra sjukvård.

Vilket är ungefär vad jag alltid brukar lyfta fram är problem med dagens vård med landsting/regioner och hälso- och sjukvårdsnämnder. Jag kan exempelvis inte förstå varför Västra Götalandsregionen behöver ha en byråkratisk organisation som vida överträffar den som EU har i Bryssel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: