Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Frihetsberövar unga med neuropsykiatriska funktionshinder

Tydligen är det i Sverige enligt vissa socionomer olagligt att skolka från det frivilliga gymnasiet, inte gå och lägga sig på kvällen eller att inte vilja diska framför att spela dataspel.
DN skriver i en artikel om Adam som enligt psykolog har Aspergers syndrom och därför har spärrats in på ett ungdomshem, som han själv beskriver som ett fängelse:
– Anstalten är som ett riktigt fängelse, med taggtråd och galler, säger han. Nu hotar de med att förlänga vården tills jag lärt mig diska, laga mat, tvätta kläder, städa och studera perfekt. Detta är fel – det står ingenstans i lagen att man måste kunna laga mat, vakna klockan åtta varje morgon och lägga sig klockan tio på kvällen, säger Adam själv till DN.
På anstalten har Adam fått ta mot dödshot och har blivit misshandlad då den sociala interaktionen med dem har fungerat. Adam har idag suttit frihetsberövad i sju månader.
– Jag har ett socialt handikapp och detta tror de att de kan lösa genom att fängsla mig på deras fängelseklinik. De behandlar mig som om jag vore kriminell, säger Adam.

Jag hoppas att nu när DN har uppmärksammat fallet att de skriver ut Adam fem över nio på måndag morgon.
Att Socialsekreteraren som fattat detta beslut omedelbart avsäger sig sin tjänst och aldrig mer tar ett yrke som innebär att denne arbetar med människor igen (om det inte sker frivilligt så avsked och förlorad legitimation).
Och att Adam stämmer skiten ur den kommun som han tillhör.

6 kommentarer till Frihetsberövar unga med neuropsykiatriska funktionshinder

 • Anonymous skriver:

  Det finns en frivillig legitimation som SSR utfärdar för socionomer. Dock har man jobbat länge för att socionomer ska vara få en obligatorisk legitimation. Men för att kalla dig socionom ska man vara utbildad socionom. Men problemet är att alla socialsekreterare på en socialförvaltning inte är socionomer utan kan ha tämligen skiftande utbildningar.

 • Jäklar du har faktiskt rätt, hade helt missat det. Jag trodde att Socionom var en skyddat titel som krävde just socionomexamen och därmed innebar legitimation, som för sjuksköterskor exempelvis.
  En del brukar ju också ha ID-kort där det står socionom på.
  Nåväl, men då räcker det med att personen byter jobb och yrkesbana.

 • maria nilsson skriver:

  aldrig mer tar ett yrke som innebär att denne arbetar med människor igen (om det inte sker frivilligt så avsked och förlorad legitimation).
  Och att Adam stämmer skiten ur den kommun som han tillhör.

  Jag har aldrig hört talas om att någon som jobbar på en socialbyrå har legitimation för sitt jobb. Där kan vem som helst jobba. Det är bara läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, psykologer, sjukgymnaster mm som har legitimation och de jobbar ju tyvärr sällan på en socialbyrå.

 • Och varför blir jag inte förvånad?

 • Anonymous skriver:

  Det som Pemer säger är sant, det handlar om socialförvaltningen i Bergsjöns stadsdel.

  MvH Adam från artikeln.

 • Pemer skriver:

  Kan bistå med informationen att den felande socialförvaltningen hör hemma i Bergsjöns stadsdelsförvaltning, så det är inom din domvärjo… 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: