Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

50 000 riskerar att utförsäkras från Försäkringskassan…


Såg jag i en artikel i Aftonbladet, som ursprungligen bygger på en artikel i Riksdag & departement.
Jag letade upp artikeln, där du bland annat kan läsa:

Enligt en ny prognos som Försäkringskassan har lämnat till regeringen beräknas statens kostnader för sjuka och förtidspensionerade minska drastiskt de kommande åren: från 108 miljarder kronor förra året till 81 miljarder kronor år 2012, en minskning med 25 procent.
Den främsta förklaringen är att förtidspensionärerna snabbt blir färre, skriver Kristina Gauthier Reberg i sin artikel.

Orsaken är att den 1 juli infördes nya regler som innebär att den tidsbegränsade sjukersättning kan förlängas med som mest 18 månader. I den förra prognosen, som lämnades till regeringen i maj, räknade Försäkringskassan med att en hel del av dem som har tidsbegränsad sjukersättning skulle gå över till sjukersättning utan tidsbegränsning.

I den nya prognosen gör Försäkringskassan en helt annan bedömning: ”Dessa personer kommer med liten sannolikhet att övergå till sjukersättning tills vidare”, skriver Försäkringskassan i rapporten till regeringen. ”Huvuddelen av dessa personer kommer därför att lämna förmånen till följd av att de maximalt 18 månaderna är förbrukade.”

I klartext betyder de att de blir utförsäkrade.

Enligt Försäkringskassans nya beräkningar kommer det att drabba 32 000 personer nästa år och 19 000 personer året därpå. Det är mer än dubbelt så många som i den föregående prognosen.

”För personer som fått beslut om de maximalt 18 månaderna kommer det bara i individuella undantagsfall att bli aktuellt med sjukersättning tills vidare”, skriver Försäkringskassan.

Nya regler för sjukpenning, som också infördes den 1 juli 2008, gör att det också bland de sjukskrivna finns 22 000 personer som kommer att utförsäkras den 2 januari för att de har förbrukat sina maximalt 550 dagar med förlängd sjukpenning, skriver Riksdag & departement.


Jag varnade redan för konsekvenserna av de förändrade reglerna under hösten 2007, men inte ens då kunde jag föreställa mig att det skulle bli så illa:
Reform riskerar bli ett slag i luften
När reglerna infördes bemötte jag ett inlägg av Christina Husmark Pehrsson och påpekade igen att det är inte speciellt genomtänkt att klubba genom ett så ogenomtänkt förslag:
Sjuka regler gör inte människor friska

Christina Husmark Pehrsson har varit tyst i frågan och inte velat ge klara besked om vad som ska hända med dem som nu flyttas från regeringen metaforiska utanförskap för att rent krasst kastas ut på gatan.
Eller i bästa fall åtminstone lämnas i händerna på nyckfulla biståndshandläggare på landets socialkontor.
Hennes attityd är att hon hoppas på att allt löser sig till det bästa för denna grupp. Det är en intressant reaktion, först så ställer hon till det för tiotusentals personer men istället för att lösa den oreda som hon själv skapat, så hoppas hon att det ska lösa sig av sig självt…
Det känns som om vi har en socialförsäkringsminister som borde sjukskrivas permanent, för att sköta sitt arbete klarar hon uppenbarligen inte av.

I Expressen läser jag i en artikel följande uttalande:
– Det pågår ett arbete på regeringskansliet med att hitta ett nytt regelverk för de här personerna, säger Ulrika Persson till ekot.
Regeringen har tidigare sagtt att de som riskerar att utförsäkras inte ska behöva söka socialbidrag. Men ännu har ingen lösning presenteras och det börjar bli ganska ont om tid.

En kommentar till 50 000 riskerar att utförsäkras från Försäkringskassan…

  • Jenny skriver:

    Tack för din blogg! Alltid roligt att se att vi är fler som kämpar för samma sak. Hoppas det blir fler blogginlägg om ämnet. Vill också hälsa dig hjärtligt välkommen till resurs.ning.com; vi har just utmanat blogg-Sverige till ett Solidaritetsdrev för sjuka. Och du är ju redan med ser jag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: