Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Västra Götaland kunde lika gärna bränt pengarna

Strattera visade sig i en studie inte alls vara speciellt effektivt för behandling av vuxna. Preparatet är idag andrahandsalternativet efter centralstimulerand och är ett etablerat läkemedel för att behandla barn med ADHD. I en studie av bland annat Christopher Gillberg har man studerat effekten på hur vuxna responderat på behandlingen. I undersökningen deltog 20 personer mellan 19-47 år, hälften av deltagarna upplevde att de fick effekt av läkemedlet de första tio veckorna. Sex av patienterna slutade innan tio veckor och tretton av deltagarna efter tio veckor, endast en deltagare genomgick hela studien.
De som avbröt sin medverkan gjorde det på grund av biverkningar (bland dessa listas: (aggression, depression, förhöjda nivåer av ensymer i levern, sköldkörtelhormoner och högre blodtryck), att de kände sig mindre fungerande med preparatet eller att de inte följde ordinationen.
Majoriteten av deltagarna fick inte några biverkningar, utan upplevde att de fick motsatt effekt av medicinen. Detta kan bero på att dosen var felaktig, skriver man i studien.
Slutsatsen är att Strattera inte är så effektivt för att behandla vuxna.

Något som också stämmer ganska väl överens med mina egna erfarenheter bland de vuxna som jag mött som prövat Strattera, jag kan nog räkna på ena handen dem som tycker att det har fungerat bra. Strattera verkar främst vara effektivt på barn.

Under de restrektioner för uppstart av medicinering med Ritalin eller Concerta inom Västra Götaland har väldigt många påbörjat medicinering med Strattera istället, eftersom läkare ansett att det är bättre än ingenting, trots att de upplevt att det har haft en sämre effekt.

Om man ska dra några slutsatser utifrån denna studie så har Västra Götaland i så fall igen slängt pengar i sjön, då man lagt pengar på ett icke effektivt läkemedel istället för på något som faktiskt hade kunnat fungera.
Det är en besparingsåtgärd som bara kan fattas i Asterix dårhus, det vill säga regionen Västra Götaland.

3 kommentarer till Västra Götaland kunde lika gärna bränt pengarna

 • Skrämmande att man satsat mycket pengar på fel häst då men bra med resultat som visar just det jag faktiskt misstänkt. Ska bli intressant att se fler studier framledes.

  Jag är benägen att hålla med dig. Jag kan också räkna på en hand de vuxna OCH barn där man sagt mig att Strattera varit bra. Just det faktumet har jag undrat mycket över.

 • Det kostade pengar att läsa rapporten på det nätverk där forskningsrapporter publicerats. Det finns en länk till det referat som gjorts på rapporten i mitt inlägg.

  Men det jag tycker är mest intressant är att under det medicinstopp som råder (fast tjatar du kan du få medicin) så har väldigt många fått Strattera.
  Fast det har liten effekt.
  tydligen nästan ingen alls…

 • genrep skriver:

  Intressant att läsa om de sparsamma behandlingseffekterna av Strattera när det gäller vuxna med ADHD. Var har du fått uppgifterna ifrån, som ju cirkulerar en del på nätet? Har du läst Gillbergs Strattera-rapport själv?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: