Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Saker som man blir trött på…

Jo, jag lever. Jag har bara haft en helt galen månad. Jag har gjort fyra resor till Stockholm under en två veckors period och deltagit under en massa olika möten och konferenser.
Jag har varit på Föreläsningsutbildning, Visa vägar, mitt första förbundsstyrelsemöte och på det första mötet med Handisam.
Under dessa timmar på X2000 har jag bara inte suttit och twittrat och uppdaterat min facebook-status. Jag har även haft gott om tid att läsa SJ:s tidning Kupé.

De har en avdelning som kallas för Fråga lokföraren. Där kan läsare maila in sina frågor och så svarar en lokförare på dem.
Jag reagerade över en fråga inskickad av signaturen Oskar som undrade hur mycket el drar mellan Stockholm och Göteborg.
Han får till svar att SJ och KTH under en längre tid gjorde mätningar som resulterade i ett snittresultat på 5400 kWh beräknat på sträckan mellan Stockholm och Göteborg med ett X2000-tåg med sex vagnar och 311 sittplatser som gör tre uppehåll under resan. Tydligen går 20-40 procent av denna förbrukning till värme, fläktar eller luftkonditionering.

Och nej, jag har inte fått något frispel och blivit galen, här kommer det jag tycker är intressant:

Kostnaden för 1 kWh ligger på 50 öre, det blir 9-10 kronor per sittplats. Alltså, tio spänn per sittplats! De säljer för fan tågbiljetterna för hundra gånger det priset!

På Göteborgs centralstation har jag sett reklam för flygresor som ropar ut:
Berlin: 299:-
London: 199:-
Paris: 299:-
Rom: 399:-

Sedan hämtar du ut din tågbiljett:

Stockholm: 1142:-

Om ett icke statligt företag hade betett sig så här hade det kallats för ocker och hade varit olagligt, men för SJ är det tydligen okej. Och de är så korkade att de dessutom talar om det för alla resenärer i sin egen tidning. Eller det är väl vi resenärer som är de riktiga fårskallarna som de kan blåsa.

En kommentar till Saker som man blir trött på…

  • deeped skriver:

    I grunden håller jag med dig 🙂 men man kanske ska räkna in personalkostnader (visserligen ungefär lika stora som ett flygplan) och avskrivningar o dyl. Men dyrt är det och fr a är det jävligt irriterande att de inte kan komma i tid, skiter i komforten osv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: