Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

"ADHD är livshotande"

Bo Söderpalm ser ADHD som en livshotande ”sjukdom” om den inte behandlas, ett tema som återkom under kvällens föreläsning på temat ADHD och beroende som hölls på Sahlgrenska i Attention i Göteborgs regi.
– Visst handlar det också om livskvalitet men det är också på liv och död, säger Bo och blir upprörd över att sjukvårdsledningen som aldrig möter dessa patientgrupper inte förstår det.
Så många som 50 procent av dem med ADHD har någon form av beroendeproblematik, vanligast är alkohol men också amfetamin naturligtvis och Bo menar att de flesta amfetaminister förmodligen har ADHD. Men även missbruk med cannabis, bensodiazepiner och opiater förekommer.
Bo Söderpalm Bo började sin bana med att forska om ångest men är idag specialiserad på alkohol och forskar om ett nytt läkemedel för att behandla alkoholism.
En stor del av beroendeenhetens patienter har ADHD, enligt deras egen undersökning ungefär 43 procent av patienterna uppvisar tydliga ADHD-symptom.
Han anser att det är viktigt att behandla både ADHD och missbruk parallellt för annars kan inte patienten ta till sig övrig behandling:
– En man som gick hos mig skulle till ett behandlingshem med tolvstegsinriktning där behandling med Concerta inte var tillåten, patienten ville åka i alla fall. Men väl där tillbringade han största tiden i korridoren och kunde inte sitta med i ett möte eftersom han var så rastlös, berättar Bo.
De flesta behandlingshem är privata och en del tillåter inte centralstimulerande läkemedelsbehandling. Bo Söderpalm tycker att det borde vara ett krav från socialtjänsten när de upphandlar platser att det finns möjlighet att genomgå utredning och få medicin uppstartat.
För personer med ADHD, med betoning på AD är metylfenidat den bästa behandlingen, medan Strattera kan fungera bättre för dem där HD är mer framträdande. För de patienter med dominerande autismliknande drag eller Asperger kan Metamina fungera bättre.
Enligt Bo Söderpalm har medicineringen effekt och minskar risken för återfall i missbruk. Bäst effekt har medicineringen på dem som missbrukat amfetamin, men kan också ha en positiv effekt på alkoholproblematik, men sällan fullt ut.
– Även intag av bensodiazepiner och opiater brukar minska, däremot har inte medicineringen någon effekt alls på cannabismissbruk, säger Bo Söderpalm.

2 kommentarer till "ADHD är livshotande"

 • Tess skriver:

  ”Enligt Bo Söderpalm har medicineringen effekt och minskar risken för återfall i missbruk. Bäst effekt har medicineringen på dem som missbrukat amfetamin”

  Jag tror han har rätt i det. Eller medecinen hjälpte iallafall mig att sluta med att självmedecinera och överdosera!

 • trollhare skriver:

  Mycket bra sagt. Jag läste om ett sånt fall på en avdelning i Gävle:

  http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.962692

  Det fick mig att fundera över hur de skulle ställa sig till om en person med någon svår kronisk värksjukdom skulle bli intagen för missbruk; skulle de ta ifrån personen alla värkmediciner och låta de gå omedicinerade?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: