Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

ADHD knappast det största problemet

Idag blev jag uppringd av Behrang Behdjou från Expressen, han arbetade med en artikel om att det är svårt för vuxna att få diagnos efter att tingsrätten hävdat att Carolin Stenvalls mördare Toni Alldén led av ADHD, vilket de ansåg kunde vara en bidragande orsak till dådet. Samtalet med Behdjou resulterade i denna artikeln, jag håller inte riktigt med tingsrätten om att hans ADHD skulle vara avgörande utan förmodligen har han betydligt värre problematik.

”Betydligt större problem”
Henrik D. Ragnevi, ordförande för intresseorganisationen Attentions Göteborgsavdelning, hävdar att personer med enbart ADHD sällan begår grova brott.
– Oftast handlar det om att finansiera sitt eget missbruk, olika droger, som en form av självmedicinering. Toni Alldén verkar ha betydligt större problem än ADHD.
Samtidigt menar han att vinsten skulle vara enorm, om man diagnostiserade tillståndet.
– Obehandlad ADHD kostar samhället mellan 50 och 70 miljarder kronor varje år, en siffra som jag har fått av Barn- och neuropsykiatriska kliniken i Göteborg.

Medicinstopp
Ragnevi kritiserar sjukvården för att inte ta vuxna med ADHD på allvar. I Västra Götaland har man infört medicinstopp, uppger han, för att det skulle vara för dyrt.
– En kostnad på 5 000 kronor per år – att jämföra med 3 000 kronor om dagen för en missbrukare. Vi tycker att det är väldigt viktigt att man får en individuell prövning och en diagnos, både för personen och för samhället.

2 kommentarer till ADHD knappast det största problemet

 • Rubriken och ingressen skrivs inte av journalisten utan av redigeraren.
  I början av artikeln står det:
  ”Enligt domen lider Alldén av narcissistiska och antisociala drag samt ADHD, vilket i kombination med missbruk kan ha lett till att han utförde gärningen.”
  Vilket var vad jag sa ungefär:
  – Oftast handlar det om att finansiera sitt eget missbruk, olika droger, som en form av självmedicinering. Toni Alldén verkar ha betydligt större problem än ADHD.

  Det var ingen intervju, utan det kändes mer som ett samtal för researchsyfte, som jag har fått flera gånger tidigare. I slutet frågade han om han kunde få ta några citat från vad jag sagt och gjorde ett ungefärligt referat. Jag tyckte det blev väldigt bra ändå.

 • AtDeHyDi skriver:

  Jag har läst artikeln och tycker själva innehållet är bra. Tydligt och förklarande. Det är rubriken som ställer till det vilket naturligtvis är medvetet från expressens sida. Tyvärr bygger det ju på bilden av att människor med tex asperger eller nu då ad/hd är alla psykopater.

  Ha en bra dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: