Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Valdoxan – batteribyte i den biologiska klockan

Under Psykiatrikonferensen så hade läkemedelsbolaget Servier ett symposium om den biologiska klockan, depression, sömn och farmakologi. Föredraget var ett led i marknadsföringen och etableringen av det enligt den närvarande representanten nya undermedlet Valdoxan.
Valdoxan är den första melatonerga antidepressiva vilka innebär att den behandlar depressionen genom att påverka melatoninsystemet, fördelen med det är att sömnmönstret som ofta är stört vid depression förbättras och enligt representanten så ska den behandlade få tillbaks en naturlig dygnsrytm. Till skillnad från Remmeron så ska patienten inte drabbas av ökad aptit och den viktökning som automatiskt följer.

Den verksamma substansen heter agomelatin har två funktioner, den har en antagonistisk verkan på en serotonin-receptor vilket ger effekten att nivåer av dopamin och noradrenalin ökas måttligt i frontal cortex. Det liknar också kroppens sömnhormon melatonin, vilket nästan hörs på namnet men den aktiva substansen är inte melatonin.
I studier har effekten på depression varit jämförbar eller bättre än med dagens antidepressiva, med tillägget att sömnsvårigheter under natten tycks förbättras utan att patienterna blivit mer sömniga under dagen. Tvärtom menade representanten från bolaget att du skulle bli piggare.
Läkemedlet ser också ut att ha färre biverkningar, till exempel färre sexuella biverkningar och att det blir mindre problem för patienterna när behandlingen avslutas, så kallade utsättningssymptom.
Nedan visas ett diagram där man i en studie har jämfört effekten med Venlafaxin, som är den aktiva substansen i Efexor. Jag har naturligtvis inte prövat medlet själv så jag vet inte om något av ovanstående stämmer, men det låter onekligen intressant.

I juni beräknas medlet finnas på svenska Apotek, priset är ännu inte fastställt och Läkemedelsförmånsnämnden har ännu inte beslutat om medlet ska ingå i förmånssystemet. Mer information finns på: servier.se.

20 kommentarer till Valdoxan – batteribyte i den biologiska klockan

 • Anonymous skriver:

  Jag har ätit valdoxan sedan maj 2010. Jag har byggt upp mig dag för dag och har sovit väldigt bra på denna och mått bra psykiskt. Det enda jag känt av är att jag kan vara lite extra trött på kvällen men annars har den verkligen tagit mig ovanför ytan.Självklart vill jag helst klara mig helt utan tablett får se om jag vågar sluta framöver…jag har inte gått upp i vikt utan tvärtom haft energi att träna . Min diagnos var utmattningsdepresssion

 • MissDopamin skriver:

  Har precis fått Valdoxan utskrivet och från och med denna veckan ingår den i högkostnadsskyddet. Nyfiken hur det har gått för er som provat ett tag?

 • Anonymous skriver:

  lasa hela bloggen, ganska bra

 • namnlos skriver:

  Ursäkta att jag glömde”L” et

 • namnlos skriver:

  NÄR KOMMER VALDOXAN ATT INGÅ I LÄKEMEDELS FÖRMÅNEN; HAR INTE ÄNGRE RÅD ATT HÄMTA UT DEM: VET INTE HUR DET GÅR DÅ.

 • Anonymous skriver:

  Vet nån när det kommer bli godkänt som läkemedelsförmån? Har snart använt det i en månad.. Slöt med sertralin samtidigt och har haft massa biverkningar men som äntligen börjar försvinna! Gått upp 15 kilo sen jag började med sertralin för mer än 2 år sedan, trots ständig diet och träning. Hoppas nu att det ska bli lättare att gå ner!
  Har faktiskt blivit lite piggare på dagarna men på kvällen är det ännu nästan omöjligt att somna. Och när jag väl somnat vaknar jag snabbt igen tack vare mardrömmar.. Men jag håller tummarna för att det blir bättre när kroppen vant sig lite mer!

 • Det är skandal att medlet inte är godkänt som läkemedelsförmån. Varför ska patienter där SSRI inte fungerar bra, behöva ta hela läkemedelskostnaden själv.

 • Anonymous skriver:

  behovet for at se:)

 • Anonymous skriver:

  Har precis fått valdoxin utskrivet av min läkare! det kostar 475:- för 28 tabletter!!! EJ förmån =(

  Är nu orolig..tänk om medicinen funkar? Jag blir utförsäkrad i januari och är ensamstående mamma med 3 barn! Varav ett barn har grav ADHD som också ska få medicin nu..

  Min läkare hade ingen erfarenhet av Valdoxan, men var villig att testa det på mej (har Asperger, ADHD satm en tillfrisknad Borderline =)

 • Anonymous skriver:

  OBS! Valdoxan är INTE godkänt för läkemedelsförmån, du får betala hela kostnaden själv! Just nu tycks inget pris anges på FASS, men i maj var det listat till ungefär 500:-/mån i pris. Osäkert om det levereras ännu?

  /Nizzlund

 • Therese skriver:

  Någon som vet hur Valdoxan fungerar för djupare depressioner? Vad jag har hört så ska denna medicin enligt studierna hjälpa avsevärt på ca 6 månader, vilket verkligen låter som en mirakelmedicin för personer som har varit väldigt dåliga i många år. Det tyder ju på att de har testat den på personer med lättare depressioner.

  Någon som vet hur den fungerar för personer som även har diagnosen borderline personlighetsstörning? Jag har läst att SSRI-preparat inte har lika bra verkan för dessa personer som de som “endast” har depression. Har detta preparat bättre verkan?

  Är denna medicin verkligen så bra som den låter? Jag har testat så många mediciner som ska vara bra men som inte haft någon eller bara en liten effekt, nu senast den relativt nya Voxra som endast hjälpte i början.

  Till sist: Kan man kombinera denna (eller antidepressiva i allmänhet) med andra antidepressiva, till exempel Voxra?

 • Anonymous skriver:

  Hur svarar Valdoxan mot Fibromyalgismärta..Nån som vet??

 • saris skriver:

  för dom som undrar läste jag nyss att Agomelatine är samma medicin som snart kommer finnas i Sverige under namnen Valdoxan och Thymanax.. hoppas vi alla blir glada då.:)Min läkare har sagt att Valdoxan kommer finnas fr.o.m maj, bara att hoppas….

 • sara skriver:

  Att tillägga är det väldigt stor skillnad på Circadin, som är ett sömnmedel/lugnande jämfört med Valdoxan som är ett antidepressivum.. Jag kommer t.e.x börja med Valdoxan för att få bukt med vinterdepression. Längtar tills det kommer ut.. och hoppas det är så bra som det hörs. Glad vår på er./www.leopardhonan.blogg.se

 • Anonymous skriver:

  Valdoxan blir det andra melatonerga läkemedlet som blir tillgängligt i Europa. Det första är naturligtvis Circadin som är en depottablett med melatonin!
  Circadin är godkänt för behandling av primär insomni hos äldre, men har en relativt omfattande användning även inom barn- och ungdomspsykiatrin för behandling av sömnproblem hos individer med olika dygnsrytmrubbningar.

 • Anonymous skriver:

  Hej P,
  Jag är mkt intresserad hur jag kan få tag i Agomelatine. Har som du ej tillräcklig effekt av SSRI-preparat.
  Mvh ima

 • perek skriver:

  Vettiga åsikter !
  Jag har själv tagit de flesta SSRI preparat utan tillräcklig effekt och/eller för stora biverkningar.
  Har gått på Agomelatine sen Oktober i fjol och tycker att det är den bästa antideppresiva jag tagit, helt klart. skall bli skönt att den snart kommer till Sverige för att slippa dyr privatimport.
  mvh
  P

 • Anonymous skriver:

  Inga problem – kvickt korrigerat från ditt håll :)! Spännande medicin detta, den är ju väldigt innovativ och blir ju förutom Rozerem (“Ramelton” – sömnmedicin godkänd av FDA i USA med påverkan på enbart melatininreceptornerna) den andra medicinen som har med melatoninsystemet att göra.

  Jag tror själv att många utav dom gamla antidepressiva (SSRI och SNRI med flera) kommer att fasas ut under dom kommande 20-30 åren och vi kommer se mer och mer sådana här innovativa lösningar med bättre biverkningsprofiler (för nuvarande angående t ex SSRI / SNRI är alldeles för ofördelaktiga många gånger).

  När man läser om potentiella system som kan påverka olika typer av sjukdomar och mentala tillstånd genom designade mediciner så slås man av häpnad intför hur mycket som faktiskt skulle kunna göras på detta område. Vi har idag tekniken och kunskapen att avancera väldigt fort framåt angående detta… tyvärr styr ekonomiska intressen i slutändan. Man kan alltid hoppas på att det en dag blir någon form av ändring.

  Ju bättre folk mår – ju bättre värld får vi. Självklart att alla inte ska gå omkring i något lyckorus, det handlar mer om att ge människor möjlighet att leva ett helt okej liv. Något som många idag saknar pga psykisk sjukdom/ohälsa.

 • Tack för klargörandet, det är nu ändrat. Mitt misstag, jag plockade informationen från M-magasins “expert” Ewa, kollade också i FASS men medlet fanns inte med där ännu.

 • Anonymous skriver:

  Hej,

  Förutom en agonistisk verkan på melatonin-receptorerna så förhöjer/förbättrar Valdoxan INTE “serotonin-signalen” utan har en antagonistisk verkan på en serotonin-receptor vilket ger EFFEKTEN att nivåer av dopamin och noradrenalin ökas måttligt i frontcortex. Därav missförståndet att Valdoxan skulle påverka serotonin-mängden.

  Källa: Internernatioella Serviers hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: