Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Solidariskt: IF Metall inför "undantagstillstånd"

Tidigare har IF Metall ställt sig kritiska mot att arbetsgivare justerar löner och arbetstid utifrån konjunkturen, likt den modell som finns i Tyskland och som i debatten kallats för tyska klausuler. En modell som bespottats i den svenska debatten, men som dammats av när Sverige står inför den värsta lågkonjunkturen sedan 30-talet.
– 90-talskrisen har redan överträffats. 34 000 IF-metallare har redan förlorat jobbet. Till sommaren kan var fjärde medlem vara arbetslös, sa Stefan Löfven i en artikel i DN.
En metallansluten som idag tjänar 23.500:- före skatt, kommer under nästa månad att tjäna 19.000:- och arbeta fyra dagar i veckan. Det är klart att denna lönesänkning inte kommer uppskattas, men det är egentligen betydligt mer solidariskt att dela på smällen än att låta den grupp som varslas få ta hela smällen själva.
Oftast unga människor som nyligen anställts och som också har osäkrast position på både bostadsmarknaden och arbetsmarknaden. Av naturliga skäl är det också den grupp som är mest positiv till lönesänkningar likt det förslag som IF Metall nu presenterat, enligt en artikel i Metro så var 73 procent bland unga positiva till sänkt lön för att rädda jobben.
Mig veterligen har inte IF Metall någon inkomstförsäkring, något som många andra fackförbund har, så en IF Metallansluten får ut vad den högsta A-kasseersättningen utgör idag, som är 14.960:- före skatt.
Det lokala avtalen kan sänka lönen med upp till 20 procent, det återstår att se om fler fackföreningar är beredda att följa efter. Unionen är det inte, efter att deras lokala förhandlare på SAS gått med på frysta löner, gick topparna i Unionen ut och sa att de inte tänker acceptera frysta löner, de ser hellre att medlemmar förlorar jobbet.
Ibland är jag väldigt oförstående till hur fackföreningarna tolkar begreppet solidaritet…

2 kommentarer till Solidariskt: IF Metall inför "undantagstillstånd"

  • Cheferna på Volvo borde föregå med gott exempel och sänka sina löner med 20 procent direkt.
    Jag kan inte förstå hur man som fackförening resonerar när man tycker att en grupp ska få ta hela smällen. Vad Metall gjort är ju det mest solidariska, att sänka lönerna och minska arbetstiden generellt för samtliga. I synnerhet också då Metall saknar inkomstförsäkring, vilket gör att ersättningen blir betydligt lägre än 80 procent av lönen.

  • Anonymous skriver:

    I en tid när försäljningen går långsamt och produkterna blir kvar på lagerhyllorna är ju frågan vad som är bäst.Behålla arbetet med mindre lön eller inget arbete alls !?.Samtidigt är det ju ganska egendomligt att ca 250 chefer på bla Volvo gjort ett yttrande om att de vill ha en kraftig löneförhöjning i denna tid !?.Frågan är ju då också om dessa chefer istället inte borde ha sparken när man undrar hur lämpade de nu är som chefer för ett företags väl och ve om de inte insett detta läge !?.

    Pelle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: