Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Brist på brådska – en ny utredning för papperskorgen

I utredningen Brist på brådska så förespråkar utredaren att man ska avskaffa Aktivitetsersättningen och gör en del förändringar på området. Det finns delar av förslaget som jag håller med om, och jag vill definitivt se att fler personer kommer ut och etableras på arbetsmarknaden. Det som jag kraftigt värjer mig mot och är de fullkomligt verklighetsfrånvända förslag i utredningen som föreslår:

• Att aktivitetsersättningen avskaffas.
– Det finns ingen motsägelse mellan att behålla dagens aktivitetsersättning som innebär att unga faktiskt kan flytta hemifrån och börja ha ett eget liv trots att de har ett funktionshinder och att ge arbetsförmedlingen mer resurser och arbetslivsinriktad rehabilitering. Men det är klart, enligt utredningen så står det att reformen ska finansieras att de pengar som idag går till ersättning ska gå till att anställa mer personal på arbetsförmedlingen.
Enligt utredningen ska unga beviljas Aktivitetsstöd som ersättning, den motsvarar dagpenning i A-kassan. Men gissa vad, unga med Aktivitetsersättning har ingen A-kassa så det blir grundersättningen på 4600:- före skatt som gäller. Och mig veterligen finns inga planer på att ändra reglerna för bostadstillägg så har de detta så mister de denna ersättning.
Cyniskt är bara förnamnet på utredarens förslag.

• Att en ny sjukersättning för unga införs som endast kan ges på heltid till de som för överskådlig framtid saknar arbetsförmåga.
– Förslaget till sjukersättning för unga exkluderar ”de med Aspergers syndrom, ADHD, ångesttillstånd, fobier och liknande” (S. 90, SOU 2008:12). Det innebär att förslaget förordar införandet av diagnosbaserade sjukersättning för just unga. Något liknande finns inte inom andra områden i sjukförsäkringen. Trots att personen bestäms ha varaktigt nedsatt arbetsförmåga ska denna ersättning omprövas när personen fyller 30 år. Detta innebär också en form av åldersdiskriminering, då personer som är under 29 år bedöms hårdare än de som har fyllt 30 år.

• Att ungdomar som har en partiell nedsatt arbetsförmåga ska få hjälp av arbetsförmedlingen att utveckla och behålla sin arbetsförmåga.
– Det har funnits massor av olika samverkansgrupper, Pila, Arbetsförmågeutredningar, Pilotprojekt, Ersättningar för aktiviteter och liknande, det enda som inte funnits har varit tillgängliga arbetsplatser och arbetsgivare som är beredda att anställa personer inom denna grupp.
Under de senaste två åren har 5000 fler unga beviljats Aktivitetsersättning, om Regeringens reformer och Arbetsförmedlingen inte lyckats med att få ut dessa i arbete under en brinnande högkonjunktur är det fullkomligt orimligt att tro att Arbetsförmedlingen kommer lyckas med detta när Sverige står inför den värsta lågkonjunkturen sedan 30-talet.
Var är utredaren Adriana Lenders kontakt med verkligheten?
Har hon drabbats av en psykos med vanföreställningar med följd?

• Att de som har förlängd skolgång bör ersättas av det ordinarie studiestödssystemet.
– Så när kommunen inte har klarat av att anpassa skolgången utifrån elevens förutsättningar, vilket skollagen kräver, så ska eleven straffas med extra studielån?
Okej, så om jag blir sjuk, sjukvården klarar inte av att ge mig rätt behandling och jag blir sjukskriven, ska jag då straffas av Försäkringskassan för att de … nej vänta, det är ju så det fungerar idag med de nya sjukskrivningsreglerna.
Vi får ta ett annat exempel.
Om en tjej blir våldtagen, man arresterar sedan killen som begick övergreppet, ska man då anklaga henne för att … aj, samma systemfel igen, det är ju så det fungerar idag inom rättsväsendet.
Det är bara att gratulera utredarna och dess uppdragsgivare Christina Husmark Pehrsson, de har verkligen lyckats med att definiera vad “rättvisa” innebär 2009.
Att elever utan funktionsnedsättning får studiestöd via Centrala studiestödsnämnden, CSN, anser inte jag vara något argument för att det även ska gälla unga funktionshindrade. Det finns nämligen inget så orättvist som att behandla alla lika.

En kommentar till Brist på brådska – en ny utredning för papperskorgen

 • hrchris skriver:

  Hej…
  Vad betydar det för en som MIG??
  Jag har just fått min “nya” diagnos Aspergers…

  Fick veta att NU ville det öppna dörrar för mig till att få vård m.m..

  Men betydar det att JAG kan risikera att förlora min ersättning ifrån F-kassan nu??
  Och tvingas till 4600kr FÖRE skatt och kanske förlora mitt bostadsbidrag och lägenhet också??
  Bara pga moderaterna IGEN IGEN ska sabba för dom sjuka och dåliga??
  Berätta gärna lite mera om detta är du snäll..

  Jag har INGEN A-kassa då jag INTE hade råd med det då jag blev sagt upp/ blev sjuk samtidigt och inte då hade jobbat nog till att kunde få ersättning ändå…

  Vad kommar att hända med mig???

  Mvh chris

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: