Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Hittade Red Psalm på DVD

Jag blev verkligen glad då jag hittade den här på franska utgåvan av Még kér a nép, jag såg en bit ur den när jag läste Filmvetenskap D på Stockholms universitet och har velat se hela filmen, men professorn ville inte låna ut filmen. Titeln rakt översatt från ungerska betyder ungefär “Människor har fortfarande behov”. Red psalm, eng titel. Röd hymn, svensk titel och Psaume rouge, fransk titel.
Verket är regisserat av Miklós Jancsó från 1972 på franska Amazon. Däremot var det jäkligt dyrt att handla därifrån, det tillkom någon extra skatt för att skicka till Sverige och porto ingick inte så slutnotan blev 400:-.
Men det kan det vara värt (eller?) för att se något som är så exceptionellt annorlunda, det finns inga huvudpersoner, utan istället har man satsat på att följa en större grupp med bönder som vill göra uppror.

Alla filmer borde innehålla bönder som sjunger kommunistiska arbetarvisor och dansar, vilket är därifrån filmen fått sin titel.
Kameraarbetet är smått otroligt, flera scener är flera minuter långa och det är ganska avancerade kameraåkningar och att regissera hur ibland flera hundra ska röra sig måste varit en reell utmaning.
Idag har nästan alla filmer välgjort foto med mycket avancerade kameraåkningar, men i början av 70-talet var tekniken betydligt mer begränsad och det krävde betydligt mer arbete för att få allt att klaffa.
Jag tror dock jag avstår från att samla på Miklós Jancsó filmer, det hade blivit alltför dyrt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: