Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Liza Marklund lurad av mytoman

I det senaste numret av Filter läste jag en par sidor lång artikeln om Monica Antonssons avslöjande om hur kvinnan bakom Liza Marklunds succéromaner Gömda och Asyl som i dessa verk går under namnet Mia Eriksson är en bluff.
Jag läste artikeln med stor fascination, inte för att jag är intresserad av Marklunds författarskap, jag har aldrig läst en enda bok av henne. Utan det som fascinerade mig var att vad Marklund måste ha mött är en ytterst skicklig mytoman.
Antonssons egen undersökning efter att hon intervjuat Mia för tidningen Allas ledde till att hon skrivit en egen bok, Mia – sanningen om Gömda.

Liza Marklund har valt att inte kommentera boken förrän hon nu skrivit en debattartikel på Newsmill, eller debattartikel är väl att ta i, en dåres försvarstal ligger närmare sanningen. Artikeln har också uppmärksammats i Aftonbladet.
Sanning är förövrigt ett relativt begrepp för Marklund och lyfter fram att både Gömda och Asyl är skönlitterära verk och hon ser dem som en del av hennes politiska kamp för att synliggöra misshandlade kvinnor.
Själv skriver hon att den förlamande skräck, frustration och hopplöshet som de misshandlade kvinnorna vittnade om gick inte att ge rättvisa i en kort artikel, därför ville hon ge en av dessa kvinnor en chans att prata till punkt.
Jag ville låta henne berätta hela sin historia utan att bli avbruten, för då trodde jag också att människor skulle lyssna, skriver Liza Marklund och menar att detta kunde jag inte göra i objektiv, journalistisk form utan det krävdes ett annat forum.
Tillsammans med den kvinnan som fick pseudonymen Maria ”Mia” Eriksson skrev Marklund vad hon själv kallar för en dokumentär roman, vilket är så långt från en journalistisk text som man bara kan komma enligt henne själv.
Vad Marklund missade var att det mesta i kvinnans berättelse var lögn vilket får Monica Antonssons fråga att kännas berättigad är om Marklund antingen kände till kvinnans bluff eller så är Marklund en usel journalist.

Jag skulle snarare se det som att Marklund är en väldigt godtrogen journalist. Det finns många kvinnor som varit utsatta för våld inom äktenskapet, men de flesta vill inte tala om det öppet, än mindre få två romaner skrivna om sig.
Kvinnan som Marklund träffat har uppenbarligen problem, men inte med sin före detta make som hon påstår förföljer henne, utan med sig själv.
Liza Marklund har råkat ut för en mytoman, en skicklig sådan. Hon har inte bara lurat författaren själv, utan också svenska myndigheter och det amerikanska rättssystemet, vilket måste vara en smärre bedrift bara det. Mytomaner är duktiga på att manipulera andra och om dina intentioner är att hjälpa personen för att du uppfattar att personen är i nöd, så lyssnar du inte på alla varningsklockor som går igång.
Att du hör dem beror enligt dig själv förmodligen på att du själv är en sådan cynisk person eller att du har svårt att lita på andra människor, skulle dina egna intellektualiseringar om varför dina misstankar är felaktiga inte räcka till, är mytomanen inte heller sen med att ”hjälpa dig” slå sådana tankar ur hågen.
Allt, precis allt, hur paradoxalt de än må vara finns det en förklaring på och när det väl går upp för dig hur allt ligger till är det aldrig ett kul uppvaknande, eftersom det får dig att känna dig lurad, du undrar hur du kunde vara så korkad att du inte upptäckte det tidigare och det leder till att du får svårt att lita på inte bara den personen utan alla människor som du träffar framöver. Ibland hade du hellre sovit vidare…
Jag förstår att Marklund hellre somnat om.

Vad hon borde göra istället är att på sikt skriva en tredje bok i serien, som handlar om hur hon blev duperad av den här kvinnans lögner och där hon kan återge sin egen uppfattning om vad som hänt och sitt eget uppvaknande. Inte för att anklaga ”Mia Eriksson” för något, då hon uppenbarligen är svårt psykiskt sjuk och inte kan ställas till svars för sitt eget agerande. Utan för att sprida kunskapen om vad mytomani innebär och de konsekvenser som sjukdomen ger.
Det hade förmodligen varit en bok av Marklund som jag hade kastat mig över för att läsa.

12 kommentarer till Liza Marklund lurad av mytoman

 • Anonymous skriver:

  ”Vad hon borde göra istället är att på sikt skriva en tredje bok i serien, som handlar om hur hon blev duperad av den här kvinnans lögner och där hon kan återge sin egen uppfattning om vad som hänt och sitt eget uppvaknande”

  Det vågar hon aldrig. För i god psykopatianda så har Mia samlat på sig åtskillig information om Liza som inte skulle se vacker ut i skrift. Sanna mina ord. Jag har stött på dom där och dom är inte att leka med. Det är bara att låta dom passera iväg och långt bort.

 • PiaMe skriver:

  Uhmmm, Anders, enligt Liza Marklund bor det mest giriga gnällspikar i Norrlands skogsland. De sitter som löss i Moder Sveas peruk och suger blod ur Stockholmsregionen, där pengarna behövs. ”Jag är uppvuxen mitt i stödområdet, Norrbottens skogsland, så jag vet”, skriver hon. ”‘Hela Sverige måste få leva’, snyftar de och förfasar sig över att folk inte vill bo i eländiga småhålor ute i spenaten. Herregud, låt folk slippa! säger jag. […] Bygg bostäder så att de ryms i storstäderna!”. Hon förklarar vidare att: ”Regionalpolitiken skapar inte utveckling, bara kostnader.” Och regionalstöd, vad skulle hon ha för nytta av det? ”Jag åker inte till Norrbotten särskilt ofta numer […] inte hade jag blivit lyckligare över ytterligare ett stålverk nånstans i busken”.

  Anders, där har vi ett hjärta som klappar för Norrland och för arbetslösa i den regionen! 😉

  MVH, Pia

 • Anonymous skriver:

  Lisa Marklund kommer som mig från Norrbotten, jag tycker det är en hetsjakt på henne ..

  Mvh

  Anders Spegel

 • Tack så mycket, det suger jag åt mig direkt.

 • PiaMe skriver:

  Ja, kanske har du rätt Henrik. Man blir lätt för cynisk. Naturligtvis är det bättre om man försöker tro att folk hellre är lättlurade än beräknande bluffaktiga. Det måste vara störtfloden av oförklarliga incidenter i detta drama som gjort mig så okarakteristiskt misstänksam. Nu senast var det ju Cecilia Hagen som halvt motvilligt och lite självironiskt vittnade om att hon också personligen fått erfara effekterna av Marklunds glidande inställning till det första budet på den pressetiska stentavlan – ”Du skall icke skarva”. (Hon skriver: ”Jag blev ombedd att i den här tidningen kommentera vad hon uppgav att hon tjänat det året. Och då gjorde jag det [….] Liza blev djupt sårad och skickade på oss advokaten Peter Althin, hotade med PO, vilket hon tycks ha för vana att göra, och krävde ursäkt. Men hon fick ingen. Och så var det med den saken. Tills jag plötsligt läste i en intervju med henne i Svensk bokhandel att PO fällt oss för det jag skrivit. Något som fick mig att för en gångs skull ägna mig åt en stunds grävande journalistik. Som visade att PO aldrig accepterat någon anmälan från henne i detta sammanhang. Lizas presskvinna Lotta påstod efter min påstötning att Liza var felciterad i Svensk bokhandel, trots att man där försäkrat mig att så inte var fallet [….] Jag tror vad jag tror, att Liza kan tänkas tänja lite kreativt på sanningen när andan faller på.”) Har tyvärr läst liknande broderirapporter från andra journalistiska arbetsplatser.

  Rödrutigt är jättesnyggt på dej! Lite Alexander McQueen vibes, fast mer åt ‘intellectual rebel’-hållet än punkig ‘enfant terrible’… 😉

  Kram, Pia

 • Men om nu Liza Marklund upptäckte bluffen redan under arbetet med den första boken, varför lade hon inte ned projektet, eller valde en annan kvinna som varit utsatt för något liknande, det är inte något unikt fall. Det finns ett flertal kvinnor som lever med skyddade adresser.
  Förmodligen för att de flesta kvinnor som vart utsatta inte vill eller vågar träda fram.
  Men Marklund borde förstått att någon skulle avslöja bluffen. Jag tror knappast att hon skulle skriva en till bok om samma kvinna.
  Jag tror att Marklund blivit lurad, jag tror också att hon fortfarande inte har velat inse hur det egentligen ligger till.

 • PiaMe skriver:

  Nej Henrik, jag tror inte hon blivit lurad. I min mening är hon en representant för samma hänsynslösa kampanjjournalistik som Kicki Hultin, dvs vinklingen och förtalet ses som moraliskt sanktionerade eftersom de gagnar ett ”gott” ändamål. Alla medel som för hennes politiska projekt framåt är rättfärdiga. Skarven mellan Marklunds PR-retorik och verkligheten märks t ex om man jämför vad hon säger i sitt försvarstal om vissa oskuldsfullt missade fakta med hur hon använder samma stoff i sina historier. Hon säger t ex att hon inte visste om att den förföljda kvinnans nye make hade fått ett årslångt fängelsestraff för grov misshandel efter att ha försökt köra ihjäl ”mannen med de svarta ögonen” med bil. Jämför detta med följande omdiktning av händelsen, publicerad i utdrag i Aftonbladet 2000-10-08: ”Mannen som var far till Mias första barn misshandlade henne, hotade, förföljde, våldtog [….] Mannen slog sönder alla rutor på familjens hus. Överföll Mias man i mörkret. Försökte köra ihjäl Mia och barnen med bil. Försökte skära halsen av sindotter så att flickan blev stum. Myndigheterna stod handfallna. […] Satte galler för familjens fönster. Lät Mia ha folk från socialtjänsten med sig så fort hon gick ut. Till slut ansåg socialtjänsten att familjen var tvungen att gå under jorden. I två år hade familjen åkt omkring och bott i sjaviga motellrum. De fick inte avslöja för någon var de befann sig. De var tillsagda att aldrig åt ut. Inte ens Mias föräldrar visste om familjen levde eller var död. Nu hade kammarrätten slagit fast attt familjen inte kunde leva ett normalt liv i Sverige under överskådlig tid. De var tvungna att emigrera, frågan var bara vart.”

  MVH, Pia

 • Kraxpelax skriver:

  Så får hon thomasquickly skärpa sig; vad sägs om Tredje Kvinnan? Vilken Drabbning! Slagskeppet Marklund har i en svår men väl genomförd manöver väjt under rökridå och träffsäker moteld. Slagskeppet Antonsson svarar likväl med obrutet angrepp och fullgott batteri. Hur skall det sluta? Mitt tips: båda klarar sig i hamn för reparationer efter taktisk remi och strategisk seger för Antonsson; det blev inte Bismarck-Hood, det här. Snarare något åt Skagerackhållet.
  .
  :o)

  PS. Följande postades på Monica Antonssons blogg:

  Den här ”Mia Eriksson” förtjänar EMBÅ avsevärd respekt. Rule Ruth Lessness! Trejdens Honmonster dominejtar seafarten, allt för egen framgång är mitt eget motto, missis Antonssons vet jag inget alls om. ;o)

  *bokmärker bloggen för fortsatt observation*

  – Peter Ingestad, Solna

  Fåse om det passerar c… kommentargranskningen.

 • Om man klickar på reload-knappen på Gömda.se så hoppar den fram ett snäpp, en räknare som inte är kopplat till IP-adressen är inte trovärdig.
  Skaffa en räknare från Google istället.

 • Anonymous skriver:

  Och hon tycker att det är skönt att hon har rett ut en del ”missförstånd” i och med Expressens Chat. Men hon hon vägrar alltjämt att skriva om sanningshalten i sina böcker. Och hon hävdar alltjämt att hon inte ljugit eller skarvat eller lagt till något för att göra historien bättre. Skammens siffror lyser allt rödare på http://www.gömda.se

 • Fast jag tror faktiskt inte att Liza Marklund är vare sig psykopat eller mytoman. Möjligen har hon varit förblindad av sin kamp att uppmärksamma våldet mot utsatta kvinnor att hon inte såg att hon blev grundlurad.
  Det är hon ju inte ensam om heller. En sak stämmer faktiskt, när Liza Marklund skriver att Mia Eriksson är en av de mest intelligenta personer som hon mött, det kan mycket väl vara sant.
  Likväl är hon svårt psykiskt sjuk.

 • Gotiska Klubben skriver:

  Jag tror vi har två psykopater i samarbete här. Att Liza Marklund alltmer försöker överföra skulden på Maria Eriksson är uppenbart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: