Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Fildelning leder till bättre film

– Gnäll, gnäll, inför IPRED annars kommer vi dö, snyft, gnäll…
Ungefär så låter en uppsjö trötta producenter utan verklighetsförankring.
Nu är det Johan Nordling, producenten till Låt den rätte komma in som gråter ut i en artikel i Aftonbladet.
Man kan undra varför, för även om filmen fanns på Piratebay så är det en film som har gått väldigt bra på bio.

Jag undrar själv hur många gånger jag betalt för den där filmen?
Först genom skattemedel då filmen fått förhandsstöd av filminstitutet. Filmstödet är utformat så att det är inte de små filmskaparna som får mest stöd, utan det är de största och mest etablerade regissörerna som får mest pengar. Gör Colin Nutley en film så är pengarna slut det året.
Jag köpte dessutom en biljett till Låt den rätte komma in på Göteborgs filmfestival, men dampade till tid och datum och missade föreställningen. Jag fick en fribiljett på bokmässan då jag köpte John Ajvide Lindqvists senaste roman Människohamn. Jag har dessutom köpt två exemplar av romanen, då jag lånade ut den men glömde av till vem jag lånat den och eftersom jag ville ha alla böckerna i hyllan bredvid varandra så köpte jag en ny, sedan fick jag oväntat tillbaks den första boken.
Jag såg slutligen också Låt den rätte komma in på bio, och betalade 105:- för biljetten då.
Det var den också värd.

Problemet är att på varje Låt den rätte komma in så går det tio filmer där upplevelsen av att sett filmen inte ens motsvarar en femtedel av biljettpriset. Ibland är det ännu värre och filmskaparen borde ge mig betalt för att de tar upp min tid.
I år hade Sverige också det bästa sommarbioåret någonsin, det berodde inte på att människor inte fildelade för ett halvår sedan (om nu någon trodde det) eller att vi hade så uselt väder. Det som gjorde att människor gick på bio var för att man visade bra filmer som människor ville se.
Folk både köade och bokade biljetter i veckor innan för att få se Sex and the City eller the Dark Knight. Däremot köade ingen för att se the Happening, där världspremiären var förlagd till Sverige och det knappast fanns några kopior ute på nätet. Anledningen är helt enkelt för att den är dålig.

Johan Nordling ska vara glad, han är fortfarande verksam inom en bransch som säljer en produkt so människor vill betala för. Idag vill ingen ha CD-skivor, men människor är fortfarande beredda att betala för att gå på bio. Detta trots att du kan få två DVD-filmer på Konsum för mindre än priset av en biobiljett, att varje tidningsmagasin tävlar med varandra om att dela ut gratis filmer. Varje dag kan du se nya storfilmer på TV, att människor köpt påkostade hemmabioanläggningar och att enorma platta TV-apparater pryder i stort sett var mans hem.
Men Nordling tror att det är skakiga handfilmade kopior på nätet som utgör ett reell hot mot den svenska filmindustrin,
samtidigt som Sverige aldrig haft lika många besökare på landets biografer…
Nej det största hotet utgör industrin själva som alltför ofta gör undermåliga filmer, nu tvingas de till att göra filmer som människor faktiskt vill betala för att se. Låt oss däremot slippa fler Beck-filmer, svenska romantiska komedier och filmer med Helena Bergström i huvudrollen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: