Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Hur obildad är Jan Guillou?

Jan Guillou, vanligtvis en man med huvudet på skaft, har gått ut och kritiserat fildelning. I hans artikel så tar han upp Piratebay som exempel. Det är en sida som förmedlar .torrent-filer, dessa filer innehåller ingen film, musik eller litteratur. Det som filen används till är för att ladda hem data från andra som samtidigt laddar hem och från dem som fortsätter att dela ut.
Det är alltså ingen skillnad på nedladdare och uppladdare, för du laddar upp automatiskt medan du tankar hem. Det är det som gör bittorrent så överlägset, när jag såg tekniken första gången och förstod hur det fungerade så minns jag att jag tänkte; shit, detta är framtidens distribution för TV, det är fullkomligt genialt. Varför är det genialt? Jo därför att det inte kräver att materialet behöver lagras på en server som belastas, utan detta delas upp bland flera olika användare.
DC++ var för avancerat, Emule för långsamt och Limewire och liknande program drunknade i skit. Idag har också bittorrent blivit det mest vanligt förekommande tekniken för fildelning, mycket tack vare Piratebay som gått i bräschen för denna tekniska utveckling.
Det finns dock alltid bakåtsträvare som beklagar sig över att gamla affärsmodeller inte fungerar, bland annat Sonys chef som bara har en miljard i årslön. Hade människor fortfarande köpt CD-skivor eller kanske ännu hellre Minidisc så hade han haft två miljarder istället.
Till skillnad från andra författare som Björn Ranelid, som ingen vill läsa eller ens lyssna på, riskerar Guillou åtminstone att delas ut och tankas hem, då han läses av en del yngre människor.
Ett betydligt större hot mot honom är att han låter Aftonbladet sälja hans böcker som bilagor till kvällstidningen, det ger dem ungefär samma värde som leksaken som följer med hamburgaren på McDonalds.
Det enda som jag läser i av Guillou är hans krönikor, och dem kan man läsa gratis på webben helt utan fildelning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: