Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Senaste inlägg
Arkiv

Mediespråkgruppen kastade Socialstyrelsens förslag i papperskorgen

Idag läste jag i en krönika i GP signerad av Kenth Andreasson att Mediaspråkgruppen som fungerar som rikslikare för språket i svenska medier går mot Socialstyrelsens rekommendation om att inte använda begreppet funktionshindrad. Socialstyrelsen har velat att man ska skriva “person med funktionsnedsättning”.
Problemet med “person med funktionsnedsättning” är att det inte går att hitta en rimlig adjektivform. Man kan inte säga att en person är funktionsnedsatt då det är en förmåga som är nedsatt, resonerar språkgruppen och deras rekommendation är att medierna kan fortsätta använda ordet funktionshindrad.
Själv tyckte jag detta var mycket bra, vi behöver inte färre neutrala ord att beskriva människor med olika former av problematik. Det finns plats för både funktionshinder och funktionsnedsättning och de kan fungera synonymt.
Dessutom bör inte myndigheter gå ut med språkkrav, det sänder helt ut felaktiga signaler om myndighetsutövande samt underminerar trovärdigheten för deras verksamhet.
Jag skrattar fortfarande åt Socialstyrelsens rekommendationer på cigarettpaketen om att du skulle lämna långa fimpar, som om det kunde ha en reellt mildrande effekt på rökning.

Skönt att det finns någon mer än jag som har reagerat mot Socialstyrelsens tramsande om begrepp som funktionsnedsättning och funktionshinder. Inte för någon annan grupp har socialstyrelsen gått ut och lämnat rekommendationer för vad denna grupp ska kallas. Det känns lite som om de klappar oss funktionshindrade på huvudet och säger att vi inte förstår vårt eget bästa och att vi inte förstår att vi blir kränkta.
Förövrigt så använder ju flera handikapporganisationer ordet handikapp i sina namn, har de kanske undantagstillstånd från Socialstyrelsen?

Vad Socialstyrelsen inte heller verkar ha tänkt på i rekommendationen är att man ska tala om “personer med funktionsnedsättningar”, så blir det också uppenbart att de inte förväntar sig att vi ska kunna tala om oss själva som grupp. Bara att deras rekommendation är beskrivet i tredje person. “Funktionshindrade” är mer inkluderande än att säga “Vi med funktionsnedsättningar” som dessutom blir en tillkrånglad och omständig omskrivning.

Och kanske det
mest relevanta, varför ska socialstyrelsen sitta och hitta på definitioner över vad jag ska kalla mig?
Nu ser jag fram mot Socialstyrelsens kommande rekommendationer, kanske föreslår de att ingen ska få använda begreppet bög, utan istället ska du skriva “man med homosexuella tendenser”. Eller är det bara över funktionshindrades huvuden som Socialstyrelsen vill fatta beslut?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: