Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Jag har nu fått min SonyEricsson Xperia X1

För dem som byter från till exempel P1 eller en annan modell från samma tillverkare så måste bytet komma som en mindre chock. Här finns absolut inget som har med SonyEricssons tidigare mobiltelefoner att göra.

Eftersom jag går från en HTC Tytn så känns bytet knappast lika dramatiskt, det är förövrigt den telefon som jag kommer att jämföra med. Windows mobile är sig likt, det enda som det har fått är ett eget nytt färgtema som påminner väldigt mycket om första versionen av Mac OS X.

Nio olika paneler
Det som SonyEricsson pushar hårt för är deras egen lösning med ett skal som innehåller nio olika paneler. De paneler som följer med är inte så spännande men du kan tanka hem nya från SonyEricssons webbsida. Där finner du bland annat en variant av SPB Mobile shell utvecklad för Xperia och som gör att du kan styra de flesta funktioner med fingrarna då det erbjuder större ikoner.
Detta är långt från så välutvecklad som det 3D-skal som HTC kallar för 3D touch flow. De små miniatyrerna i panels är skärmdumpar och uppdateras inte ifall du gör några egna förändringar i panelen.
När du väljer panel så förstoras de och då syns det att det bara är en suddig bild, denna visas under ett par sekunder medan det verkliga skrivbordet i vald panel läses in. Det ser tyvärr riktigt taffligt ut.

Multimediamobilen
Det är i panelerna du hittar SonyEricssons mediaspelare för musik och film. Det ligger ett par stycken filmer på mobilen från början och ett par låtar, så det är möjligt att testa dessa. Sony är ju också ett filmbolag så de skickar med en kopia av den nya filmen Hancock. Filmen följer dock inte med på det 4 gigabyte minneskort som följer med mobilen utan den kommer på ett eget minneskort som rymmer 1 gigabyte. Minneskortet sitter dolt under batteriluckan, vilket jag ser som en nackdel då det gör det lite mer omständigt att få ut kortet.
Filmen Hancock spelas upp i ett program som heter Sony Pictures. Detta program är minst sagt sparsmakat på funktioner. Du kan stoppa filmen och du kan spela upp den igen från samma ställe men det verkar vara allt. Det går inte heller att kopiera över filmen till det större minneskortet, vilket jag först försökte med men när jag försökte spela filmen sa den stopp.
Det verkar inte heller gå att stänga av texten på filmen eller förändra storleken på den ifall man vill ha större text. Jag upplevde dock inga problem att läsa texten på den lilla skärmen. Skärmen är förmodligen den bästa du kan hitta på en mobiltelefon just nu. De tidiga plasma TV-apparaterna som lanserades i början av 2000-talet hade lägre upplösning. De 800 x 480 pixlarna som upplösningen mäter är en fröjd när du surfar på nätet.

Om du vill hitta FM-radion så måste du gå in och aktivera den panelen först så den blir valbar, vilket den inte är från början. Du kan heller inte byta panel medan du lyssnar, men det är möjligt att starta program och nå de flesta funktioner från windows-menyn.
Vill du använda Windows-menyn så måste du plocka fram pennan för alla ikoner, text och checkrutor är så små att du inte kan använda fingrarna, men det är inga problem att lyssna på musik och surfa samtidigt.
Som webbläsare är Opera standard, utom ibland då telefonen får för sig att öppna Explorer, som till exempel när du vill ladda hem nya paneler. Explorer i Windows mobile är väldigt tekniskt eftersatt och de flesta sidor fungerar inte, så du kommer vilja byta till Opera som är betydligt smidigare och känns betydligt modernare.
Det har klagats på att telefonen bara visar 65000 färger men detta märker du inte något av, begränsningen beror på att Windows Mobile inte klarar fler färger. Kameran är på bara 3,2 mp men eftersom du främst kommer använda den när du skickar mms eller för att blogga och då är upplösningen inte så viktigt.

Tangentbordet innehåller till skillnad från HTC:s modeller svenska tecken, utan att du behöver trycka ned någon funktionstangent. Det underlättar när man skriver lite längre texter, vilket du förmodligen inte kommer att göra då tangenterna är väldigt små. På den punkten så är Tytn bättre men det har sin orsak, för att vara en smartphone är nämligen Xperia väldigt liten och skiljer sig inte nämnvärt från tillverkarens övriga sortiment. Tangentbordet är dessutom upplyst och telefonen anpassar det utifrån ljuset i omgivningen, detta gäller också skärmen men det höll på att driva mig till vansinne så den funktionen stängde jag av.
Det finns ingen möjlighet att skriva med teckenigenkänning i grundutförandet, det är möjligt att det kommer en uppdatering, men i dagsläget är det inte möjligt. Det är en nackdel och jag undrar varför, visst för att det finns ett mycket bra tangentbord men de som blir duktiga på att skriva med teckenigenkänningen brukar skriva betydligt snabbare.
Det stora övertaget som Windows mobile har jämfört med andra konkurrenter är kalendern. Du kan få upp en veckovy som med staplar visar veckans inplanerade möten. Till dessa kan du sätta larm, och du kan också koppla till adressboken vilka som ska delta. Hur utförandet är på kalendern är mycket en smaksak men för min del är Microsofts veckoöversikt överlägset konkurrenternas, däremot saknar jag att man inte kan välja färg själv på staplarna.

Hur bra är GPS?
I mobilen finns en GPS, det ska enligt dokumentationen medfölja en demoversion av Wayfinder som fungerar i 3 månader. Den hittar jag dock inte på den medföljande skivan, trots att det står wayfinder på den.
Det spelar dock inte så stor roll, för TomTom är ett bättre val ifall du vill installera ett riktigt GPS-program, men det är dock väldigt utrymmeskrävande då alla kartor finns på telefonens minne. Det är dessutom ganska dyrt om du vill vara laglig.
Jag har testat programmet och det fungerar bra, även om jag inte körde bil utan tog en längre promenad, TomTom protesterar vilt om du är inomhus och vill inte ens försöka ange din position då. Programmet klarade med en imponerande precision visa var jag befann mig, så länge jag följde den föreslagna rutten. Rösten uppmanade mig att svänga höger om 80 meter och svänga vänster om 50 meter. Färdhastighet var ungefär 5 km per timme enligt programmet.
Google Maps är annars installerat från början, det fungerade inomhus men missade mig med en radie på 1900 meter men pekade ut att jag befann mig i rätt stadsdel. Det fungerar annars bra, men då det tankar hem all data från internet är det något segare och dessutom riskerar det också att bli dyrt. Att skaffa ett abonnemang med fast pris på datatrafik är förmodligen en god idé.

Detta är ingen telefon som är enkel att använda och den som har sådana önskemål kan stryka telefonen från sin lista direkt, den är fulladdad med funktioner och inställningarna i telefonen kräver att man vet vad man pysslar med. Det finns dock telefonsupport, uppgifterna kommer tryckt på ett plastkort och det ser väldigt exklusivt ut och jag har faktiskt aldrig sett något liknande tidigare. I stort sett allt som du vill ha finns i mobilen, Office-paketet, Adobe Acrobat, E-post med exchange serverstöd och pushmail, Opera och MSN.

Nackdelar med telefonen är priset på ca: 6000:-, du kan få en bärbar dator för mindre. Det saknas en funktion för TV-out och det finns ingen accelerometer, som innebär att skärmen vrider sig beroende på hur du håller i mobilen. Skärmen vrids bara när tangentbordet dras ut eller när program kräver det. Andra minus är att spelet Bejeweled 2 är ett demo som bara fungerar i fem omgångar, och att programmet Wayfinder som (om det ens följer med) bara fungerar i tre månader. Det känns snålt.
Däremot är Xperia är förmodligen en av de flashigare mobilerna som du kan köpa just nu. Den är solid och tillverkad i metall, vilket också gäller batteriluckan. Det gör den tung, men det är svårt att se det som en nackdel då det bara höjer kvalitetsintrycket och den ligger väl i handen. Och trots prislappen så gör alla funktioner att det faktiskt känns som om du får mycket för pengarna.

4 kommentarer till Jag har nu fått min SonyEricsson Xperia X1

 • Anonymous skriver:

  hej hej , kul att läsa din test men måste säga att jag är supernöjd med min X1:a och om ni vill kunna skriva text med pennan så följ nedanstående adress men kom bara ihåg att gå klicka i bokstäver med accent och dessa hittar ni i start/inställningar/inmatning och där väljer ni “letter recognizer och sen alternativ Mvh /Peter http://www.smartmobile.se/files/Qtek%209100/enableRecognizersSVE.CAB

 • Anonymous skriver:

  Härligt att läsa din recension. Håller med i det mesta. Haft min Xperia i två veckor och är mycket nöjd. Den har ju allt. Läste mobil.se:s omdöme och det enda som tydligen störde där var att Xperian är “seg”. Undrar om de fått tag i ett “måndags-exemplar”, för den jag har är i stort sett lika snabb som min N82.

 • För min del stod valet mellan en iphone och xperia. Jag har inte sett Andoid, Googles mobil, i verkligheten, men jag är inte så imponerad av de bilderna som visats upp på den…

  Det är HTC som gör den också, som också gjort Xperia åt SE.

 • Fnix skriver:

  Visst kan man få en bärbar dator för mindre, men hur stora fickor har man liksom;)
  Lysande recension, kul att läsa för mig som fortfarande velar vilken jag ska ha, Googles, eller x1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: