Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Ingen vill läsa eller lyssna på Björn Ranelid

Inte så populär på Piratebay.


Jag lyssnade på två debatter där författaren Björn Ranelid deltog. Först med Lärarnas Riksförbund där skolan diskuterades och jag lyssnade främst därför att Mette Fjelkner som är ordförande deltog.
Därefter var det en diskussion om ljudbokens död där det påstods att internet och då främst Piratebay hade dödat ljudboken. Det var en debatt med förutom redan nämnda Ranelid, Lars Ohly från vänsterpartiet, Margareta Cederfelt från Moderaterna och enligt programmet Kristina Ahlinder Svenska förläggareföreningen, men jag vill minnas att det var en kvinna som presenterade sig som om hon arbetade på Bonniers audio samt att det deltog ytterligare en författare.
Utbudet på Piratebay när det kommer till ljudböcker är ungefär motsvarande pocketståndet på ICA sist jag kollade. Så därför blev jag förvånad över att Björn Ranelid hotade med att sluta släppa ljudböcker om hans böcker inte slutade att kopieras. Han jämförde med att kopiera ljudböcker var precis lika olagligt som att kopiera bland annat Monet. Det är inte olagligt att kopiera Monet, upphovsrätten har gått ut då han varit död sedan 1926. Och om det vore olagligt skulle förmodligen polisen låst in ansvariga för IKEA:s färdigmonterade tavelmotiv för längesen…
Det som vore olagligt är att göra en kopia och hävda att det är ett original. En bok är aldrig ett original utan är alltid en kopia. Det skulle också vara olagligt att ta en äkta Monet och hävda att det är du som målat den, och dessutom rätt korkat. Det är inte heller så att personen som fildelar utger sig för att vara författare till boken och därmed har stulit hans verk som Ranelid tycktes tro.

Nu framstod detta som att det var ett stort problem. Jag kollade därför på Piratebay för att se hur många böcker som delades ut av honom; http://thepiratebay.org/search/ranelid/0/4/0. Det fanns en bok, Hjärtat som vapen och den har 0 personer som delar ut och 0 personer som försöker tankar hem. Hans radioprogram från P1 i sommar fanns också där, men det har knappast han själv upphovsrätt till utan Sveriges Radio.
En död torrent-fil och Björn Ranelid tillåts hålla långa monologer på scen i ett ämne som han uppenbart inte kan något om. Seriöst borde han lära sig vad en paneldebatt är, att det inte innebär att man sitter och håller långa monologer och jag tyckte synd om moderatorn Jan Rosén… Detta var nog bland den tråkigaste debatter som jag sett, däremot var det lite spännande att se att både Lars Ohly och Margareta Cederfelt hade ungefär samma åsikt om fildelning, men där orsakerna var olika. För moderaterna så var integritetsperspektivet viktigare, medan för Vänsterpartiet folkbildningsperspektivet.
Jag kan förstå att representanten för Bonniers Audio tycker att det är ett problem, då de har samma utbud av audioböcker som finns på pockettoppen på ICA, men det kanske skulle kunna lösas genom digitala bibliotek istället, vilket var den linje Ohly var inne på.
Jag har dock ett hett tips till Björn Ranelid hur han ska få folk att sluta kopiera hans böcker. Stoppa inte bara vid att inte ge ut dina böcker på CD, sluta ge ut dem överhuvudtaget. Låt dem ligga i tryggt förvar hemma i din egen byrålåda, jag lovar att ingen kommer sakna dem och du behöver inte oroa dig över att någon överhuvudtaget lyssnar eller ens läser dina verk. Kanske kan du bli lärare istället? Du sa ju att lärare var världens viktigaste yrke i debatten tidigare så det är väl dags för ett karriärsbyte då? Men bli inte svensklärare, risken är alltför stor att du alltför tidigt dödar barnens lust att läsa.

Vill man förövrigt
lyssna på talböcker är det TPB som ståtar med bäst utbud, nej inte the piratebay utan Tal och Punktboksbiblioteket. Det kräver dock att du studerar på högskola (eller registrerar dig på en kurs) och att du har ett funktionshinder som berättigar dig att låna böcker där.
Från TPB har jag lånat hyfsat populära böcker som Carina Rydbergs Den som vässar vargars tänder långt innan den nådde butikshyllorna som ljudbok. Bret Easton Ellis Lunar Park när jag inte orkade läsa pocketutgåvan jag köpte i Pocketshop, böcker som Alfred Döblin Berlin-Alexanderplatz eller Stefan Aust Baader-Meinhof har jag inte ens lyckats få tag på i svensk översättning och min tyska lämnar mycket att önska.
Förutom studentkravet är det fullkomligt 1900-tal att man inte kan tanka hem böckerna från TPB utan den skickas via posten, vilket oftast tar några dagar. Den brända skivan som kommer hem ska sedan skickas tillbaks när du är klar.
På vilket sätt trodde de att detta skulle förhindra kopiering? Ingen lyssnar på skivor i Daisy-spelaren utan i stort sett alla jag känner flyttar över filerna till hårddisken och sedan till MP3-spelaren och lyssnar.
Men nu försöker TPB komma ikapp, genom att erbjuda nedladdning. Men det skjuter sig själva i foten då de enbart erbjuder streamat. Det innebär att personen måste sitta vid datorn och lyssna och det var ju att sitta still en längre period som man hade svårt med när man har ADHD.

3 kommentarer till Ingen vill läsa eller lyssna på Björn Ranelid

 • David skriver:

  Jag finner två fel i texten.

  1: Folk vill läsa och lyssna på Ranelid.

  2: Det är lustigt att du nämner att han borde skola om sig till lärare, ty han skolade om sig från lärare till författare.

 • Anonymous skriver:

  Att Björn Ranelid inte lyssnar på andra än sig själv, det vet vi sedan länge. Nu undrar jag hur länge andra orkar lyssna på denne självupptagne person. Kan vi inte få slippa denne riksfjant. Tack för en bra iakttagelse och sprid Dina tankar.

 • Daniel Erkstam skriver:

  Trist att jag missade dig på bokmässan. Jag mailade för sent. Underbar sågning av Ranelids jämförelse. Vet man inte vad man pratar om borde man hellre vara tyst. Poesi kan han väl få skriva (som vi skattebetalare förmodligen till största delen finansierar :-P).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: