Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Lärare okunniga om förintelsen

Det skriver Svenska Dagbladet i en artikel. Men faktiskt med dessa frågor så förstår jag om bara 2 av 5000 tillfrågade svarade rätt. Jag gjorde inte själv någon direkt lysande insats. Rätt svar i fet stil, mitt svar i kursiv stil.

Vilket år skedde de första massarresteringarna av judar, enbart på grund av deras etniska tillhörighet?
1933
1935
1938
1939
1940
1941
1942

Jag och årtal, 1942 kändes för sent och 1933 kändes för tidigt. Jag chansade och det blev fel, två år ifrån. Men med tanke på att det skedde för 70 år sedan känns inte en felmarginal på två år så illa ändå.

Hur stor andel av den tyska befolkningen var judar 1933, i den mening att de tillhörde en judisk församling?
Mindre än 1 procent
1-5 procent
6-15 procent
16-30 procent
Mer än 30 procent

Religion hade förlorat sin betydelse under Weimarrepubliken i 20-talets Tyskland, utgick från att det var få som var med i en församling och det var tydligen rätt.

Hur stor andel av de judiska barnen i Europa dödades under andra världskriget?
0-20 procent
21-40 procent
41-60 procent
61-80 procent
81-100 procent

Väldigt konstig procentsatsindelning med att ha 81-100 procent och dessutom påstå att det är rätt. 100 procent betyder att ingen skulle ha överlevt, vilket inte stämmer. Då skulle det inte funnits några judar i Europa att prata om idag. Det står också Europa, menar Forum för levande Historia att vi t.ex. här i Sverige också dödade barn som hade judiskt påbrå? Hade det stått 99 procent hade jag köpt det alternativet.

Under perioden för Nazityskland förföljdes och mördades romer. Detta folkmord har ett eget namn som används ibland. Vilket?
Porrajmos
Shoa
Alnaqba
Förintelsen

Aldrig hört talats om, trodde det var en kuggfråga och att man helt enkelt skulle tro att det hette något annat, för om man inte inkluderade Romerna i Förintelsen så skulle det ju vara som att man betraktade dem som mindre värda människor.

Vilken grupp av romer ansåg nazisterna vara den som vållade det Tredje riket störst problem?
De ”renrasiga romerna”
Romer på ockuperad mark
Romer från blandäktenskap med icke-romer
Kringresande romer

Minns att man i filmen Kvinnorna på Rosenstrasse av Margarethe von Trotta behandlade Tysklands syn på kvinnor som var gifta med judiska män och samma problem borde även kunna gälla för Romer.

Vilka av följande läger byggdes huvudsakligen för att mörda judar? (Två alternativ är riktiga, på grund av teknisk begränsning kan du här bara välja ett, de rätta svaren redovisas i slutet)
Dachau
Chelmno
Treblinka
Katyn
Hadamar
Gulag
Bergen-Belsen

Här valde jag Treblinka eftersom det är det mest kända av dem. Bara två av svaren anses vara rätt men både Bergen-Belsen och Dachau var koncentrationsläger. Typisk fråga som ska framstå som förvillande.

Många tyskar deltog i de omfattande avrättningarna av civila judar under Förintelsen. Om en person vägrade delta i avrättningarna vad skulle ha hänt med den personen?
Personen skulle ha blivit avrättad
Personen skulle inte ha blivit avrättad, men skulle ha sänts till ett koncentrationsläger
Familjen i Tyskland skulle ha löpt stor risk att avrättas
Personen skulle ha omplacerats eller på annat sätt befriats från att delta
Ingenting särskilt skulle ha hänt

Okej, 3 rätt av 7 möjliga. Men min specialisering när det kommer till Tyskland kommer till Weimarrepubliken under 20-talet och sedan det explosiva 70-talet och jag har främst studerat Tysklands historia utifrån ett filmhistoriskt perspektiv men som kräver att man också sätter sig in i landets historia för att kunna sätta in filmerna i en kulturell kontext.
Tysklands historia är så mycket mer komplext än vad som framgår i den svenska grundskolans historieutbildning och det tycker jag är ett betydligt större problem än att lärare inte vet exakta årtal eller procentsatser.

2 kommentarer till Lärare okunniga om förintelsen

 • Själv skulle jag gärna se att man i grundskolan talade om vad t.ex. Belgien gjorde i Kongo under kolonialismen.
  Det kunde ju vara bra att lära sig vad för historisk grund det land där den stad finns som EU har som sin s.k. huvudstad. Även om Bryssel inte är en officiell sådan.
  Men detta berör man aldrig ens i svensk historieundervisning. Det finns inte ens med i läroboken.
  Europeiska stormakter får inte kritiseras (om de inte är Tyskland) och afrikanska människor har inte tillräckligt högt människovärde för att nämnas.

 • Anonymous skriver:

  Kan någon förklara för mig varför det jämt är sådant fokus på förintelsen? Det finns massa andra länder där ännu värre folkmord skett. Varför pumpar Hollywood jämt och ständigt ut filmer om förintelsen? Jag säger inte att det är dåligt, men något är lite konstigt? Varför visas alltid ett program på TV4 om förintelsen när Israel är i blåsväder? Varför tar ”Levande historia” alltid upp judar och förintelsen? Borde de ta upp annat också?

  Enligt internationell lag har ett land rätt att försvara sig mot en ockupationsmakt. Varför står det alltid i all västerländsk media:

  Palestina – terror, attack, provokation
  Israel – motattack, vedergällning, försvar

  När det egentligen är tvärtom? Det är Palestina som försvarar sig mot en illegal ockupation, som det finns flera FN resolutioner som beordrar Israel att sluta ockupera 95% av Palestina. Varför står det aldrig: ”Palestina försvarade sig emot ockupanterna”? Har ni läst följande länk?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Aipac
  Som visar med hårda fakta att Israel styr USAs mellanöstern politik.

  Kan någon svara på dessa frågor? Kanske har boken ”Förintelseindustrin” alla svaren på frågorna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: