Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Revolutionära pensionärer i kortfilmen Majken.

SVT visade Andrea Östlunds tredje kortfilm Majken ikväll på TV, som bygger på en novell med samma namn av Johan Ajvide Lindqvist och som finns med i novellsamlingen Pappersväggar. Ajvide Lindqvist som är verksam inom den för Sverige marginaliserade skräckromansgenren har i denna novell gjort en samhällskritisk skildring med en bitsk svart humor om hur samhället ser på äldre pensionerade kvinnor som befunnit sig inom låglöneyrken i servicesektorn. Historien har sedan adapterats av Östlund till en 30 minuters kortfilm, som SVT visade ikväll, den visades också tidigare i år på Göteborgs Filmfestival.

I filmen får vi följa Dolores som under ett förhör återberättar om hur hon kom i kontakt med Majken, en äldre kvinna som arbetar i kundtjänst på Konsum. När det kommer fram att Dolores ibland brukar snatta, eller hämta saker, som Majken hellre vill kalla det introduceras hon i den grupp av äldre kvinnor som har fått nog och vill ge igen på det samhälle som har ratat dem.
I grupp hämtar de dyra märkeskläder, hemelektronik och kosmetika från varuhus som NK, produkter som de sedan eldar upp eller slår sönder om de inte vill använda det själva.

Att snatta är det enda rimliga svaret enligt Majken på frågan: “Har jag förtjänat det här?“, men det handlar inte bara om ett sätt att klara sig på den låga pensionen, utan deras handlingar är en politiskt medveten protest gentemot själva systemet. Kortfilmen Majken är förmodligen det mest revolutionära som producerats i Sverige i år.
Naturligtvis så finns det en del brister i Östlunds kortfilm, förmodligen främst av budgetsjäl. Till exempel så är de “dyra” elektronikprylar som stjäls och slås sönder billigt skräp, det hade blivit mer trovärdigt om de inte pratade om priserna på produkterna. Specialeffekten som avslutar kortfilmen kan inte beskrivas som annat än amatörmässig. Till det mer positiva hör skådespelarinsatserna från Malin Ek i rollen som Dolores, samt bra regi, foto och klippning. Sedan är inte novellen som manuset bygger på fy skam heller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: