Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Dubbelhänta barn har oftare ADHD?

I en artikel i Uppsala Nya Tidning skriver de om psykologen Alina Rodriguez som studerat 1700 barn, och uppmärksammat att barn som är varken höger- eller vänsterhänta i högre grad har ADHD.
Undertecknad som själv är högerhänt, även om en del skulle mena på att han inte ens är det med tanke på hur fumlig han är ställer sig tvekande till resultatet.
Alina Rodriguez menar att deras upptäckt talar för att graden av symmetri i hjärnans organisation kan ha betydelse för uppkomsten av adhd-liknande problematik. Men skulle det inte lika gärna kunna vara så att barn med ADHD har sämre finmotorik än andra barn att de utvecklar en dubbelhänthet för att kompensera för sin bristande motoriska förmåga, detta är naturligtvis ren spekulation från min sida.
Att språkliga avvikelser förekommer är däremot känt sedan tidigare.
Annars brukar det vara så att när det i forskningssammangang kommer till att mäta fingrar, fötter, händer och dylikt för att kartlägga funktionshinder eller sexualitet, brukar det mest vara ett bevis på att forskaren har för mycket fritid för sitt eget bästa.

2 kommentarer till Dubbelhänta barn har oftare ADHD?

 • Jag vet inte hur mycket jag rör på fötterna när jag sover, men jag ligger inte speciellt still.

  Inte restless legg i form av myrkrypningar (hade dock detta som barn), men däremot rastlös och jag vill gärna röra på fötterna. Brukar sitta och skaka med benet t.ex.

  Ja, jag är oftast väldigt varm och väldigt känslig för värme. Riktigt varma sommardagar känns som ett helvete för min del. Jag är förmodligen den ende som är tacksam för detta vädret som är nu.

  Jag är rätt säkert på att det kan ärvas från moderns sida också, jag tycker mig kunna se en del ADHD-drag från min morfar, medan jag tycker mig kunna se en del aspergerdrag hos min fars släktingar. Mina föräldrar hade/har dock ingen diagnos. Men de senaste rönen brukar tala om att det krävs anlag plus yttre faktorer för att man ska berikas med ett neuropsykiatriskt funktionshinder. T.ex. att man är född för tidigt och har genetiska anlag.

  Sedan håller jag med om att man i en del fall fungerar bättre, när det kommer till analysförmåga så har jag alltid varit ett strå vassare än de flesta i min omgivning. Vilket jag tror beror på att man är väldigt van att analysera allt i sin omgivning och att inget går per automatik.

 • Mirhepo skriver:

  Hej

  Jag försöker att gör någonting konkret för och av Diagnostiserigen av Adhd, Jag har upptäckt att det finns vissa små fysiska attribut som personer med Adhd har. Så jag försöker samla ihop och få svar av en rad personer med Adhd och frågar om dom om just detta. Så att neurolog forskare kan kombinera sin forskning om Adhd med just dessa symtom. Det här är en jätteseriös förfrågan och jag har kontakt med några läkare för att få hjälp med just detta, för min och din skull, samt alla kids som har Adhd. Jag behöver svar på hur många personer med ”bekräftad Adhd” som har nedanstående symtom också. För att kunna pressa igeom forskning om just detta.

  1. När man lägger sig och sover så vippar, rör många på fötterna och har svårt att hålla dom stilla.

  2. Många upplever att dom har problem med ”restless leggs”.

  3. Många upplever att dom är väldigt varma. Yttemperaturen är väldigt hög. Man är överhettad och kokar över. Har liknande värmesymtom som kvinnor har i klimakteriet. Våra hjärnor arbetar himla mycket så det är kanske inte konstigt att vi ”överhettas”.

  Om det här skulle bekräftas och läggas till i Adhd diagnostisering, samt att det faktum att det är ärftliga egenskaper från fädernas sida så skulle en del som inta har Adhd med ändå diagnostiseras och medicineras för Adhd kunna undvikas så att dom får rätt hjälp. Samt att Adhd skulle framställas mer korrekt.

  Att Adhd symtomen är en ärftlig latent egenskap som gör att vi tar in och bearbetar en mängd intryck och information väldigt snabbt. Vi har snabbare teoretisk inlärning gentimot majoriteten. Vi använder oss av en logik på ett annat sätt än majoriteten, vilket gör att vi ser helheten på ett annat sätt. I rätt miljö så kan vi ta in väldigt stora mängder information som fastnar väldigt lätt, och inte som det många gånger för studenter att dom måste nöta, tragla, läsa in det ett flertal gånger innan det sitter.

  Att reaktionerna på omgivningen av alla intryck som vi har svårt att utestänga. Sk ”Hyperaktivitet”, Pga våra empatiska egenskaper att sätta sig in i omgivningens sinnes stämning och humör, gör att vi hänger på omgivningens upprymda beteende, vilket kan resultera i att vi överreagerar med Hyping, och blir väldigt intensiva. Det här resulterar i att vi får svårt att koncentrera oss i röriga och stojjiga miljöer som samtidigt är plottriga med en mängd saker på väggar osv.

  Skulle vi ta vara på dom kids med Adhd och låta dom utvecklas i rätt miljö så skulle det sannolikt leda till att vi hade en rad av personer i Einsteins klass, vilket skulle leda till att våran utveckling skulle accelerera väldigt mycket snabbare än i dagens takt. Men istället så sitter dom i röriga miljöer som leder till att dom mår dåligt och slutar att fungera, för att dom är känsliga för omgivningens påverkan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: