Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

FRA rivs upp för att införa(s) på nytt av Mona Sahlin & Co

För de som inte orkade lyssna på Mona Sahlins tal, har kanske läst Aftonbladets artikel om att hon vill riva upp FRA lagen om Socialdemokraterna vinner valet 2010.
Så långt hänger jag med, men det som däremot verkar konstigare är att hon direkt pratar om hur man ska återinföra lagen efteråt, om än i modifierad form.
Antingen så är man för eller emot, det går inte att signalspana litegrand, sådär på udda veckor och helger. Tekniken gör ingen skillnad på 1:or eller 0:or och trafiken på internet är inte förutbestämd till vare sig särskilda servrar och än mindre geografiska platser.
Självklart kan man spåra enskilda personers IP-adresser vid misstanke om brott, men är det verkligen FRA:s uppgift? Borde det inte hamna på Polisens bord?
Det är inte så att FRA-frågan hamnar speciellt högt upp på listan över frågor som intresserar mig, och jag tycker det är märkligt att sådana protester mot en lag som egentligen har väldigt liten betydelse och förmodligen berör en ytterst liten grupp i samhället. Detta sker samtidigt som Regeringen försämrar sjukförsäkringen och reglerna, vilket direkt drabbar närmare 100 000 människor. Och betydligt fler om man någon gång kommer att bli sjuk, vilket de flesta människor någon gång i livet också blir. Men det har genomförts i det tysta…
Mona berörde inte ens frågan i sitt tal idag annat än ytterst förbigående och i svepande ordalag.

3 kommentarer till FRA rivs upp för att införa(s) på nytt av Mona Sahlin & Co

 • Farmorgun skriver:

  Jag kan förstå att du tycker att vi, som motsätter oss FRA-lagen snöat in på denna fråga, när vi istället borde bry oss om vad man utsätter sjukskrivna människor för. Du har en poäng i att det finns likheter i den meningen att alla kan drabbas av sjukdom och därmed sämre villkor i sjukförsäkringen. Men till skillnad mot förändringar i den, krävs införandet av ändringar inte dyra investeringar i superdatorer, en rad nyanställningar av experter utbildade på hur man kartlägger olika nätverk genom att studera vilka telefoner-faxar-datorer, som är i kontakt med varandra och vilka sidor din och min och alla andras datorer besöker på nätet o s v. Ej heller får vi alla dyrare avgifter för telefoni och bredband därför att leverantörer/operatörer är skyldiga att leverera allt sitt material till FRA. En försämring av sjukförsäkringen kan mycket enklare förändras vid ett regimskifte om en majoritet av folket vill det, men investerar man i dyr teknik och anställer en rad experter på avläsning/avlyssning då blir det antagligen omöjligt att ändra på den saken. Nu kom lagen mest till för att FRA-anställda skulle har fortsatt jobb och kunna utveckla verksamheten. Idag terrorister, men vad man jagar på nätet i morgon, kan vi nog med litet fantasi tänka oss. Det som idag anses vara ”rent mjöl i påsen” d v s ”icke terrorist” kan, när verksamheten etablerats, bli något helt annat. Därför är brevhemligheten idag lika viktig som tidigare – brev som brev anser vi som nu brevväxlar med mejl.

 • Jag vet inte hur många presumtiva terrorister som finns i Sverige, men jag utgår från att de är avsevärt färre än 100 000 som direkt kommer beröras.
  Vilket är antalet som direkt berörs av regeringens försämring av regelverket.

  Naturligtvis så kan man resonera på samma sätt som du gör med FRA, att det berör alla. Eftersom alla människor riskerar att bli sjuka.

  När de sämre reglerna röstades genom var det inte med en hårsmån, utan riksdagen applåderade och jublade.
  Det var hur vidrigt som helst…

  Men här förs inga protester alls. Det är skrämmande tyst. Förmodligen för att sjuka människor orkar inte protestera.

 • Farmorgun skriver:

  FRA-lagen innebär att alla svenskars trafik på nätet ska utan att det finns en misstanke om brott passera FRA:s filter för att en robot med hjälp av sökord ska plocka ut de för FRA misstänkta personerna för en närmare manuell granskning. De som är för en granskning tänker på syftet vi som är emot tänker på konsekvenserna av ett sådant tillvägagångssätt. Brevhemligheten, som hittills skyddats i grundlagen gäller med lagens tillkomst inte mejl. För mig som varm anhängare av demokrati och mänskliga rättigheter är lagen en styggelse. För mig är det obegripligt att praktiskt taget alla alliansens riksdagsledamöter ställde sig bakom och lagen gick igenom med en hårsmån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: