Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

replik till Christina Husmark Pehrsson: Sjuka regler gör människor ännu sjukare

Idag hade jag med följande debattartikel i Göteborgs-Posten:

Arbetsmarknaden behöver rehabiliteras, skriver Henrik D. Ragnevi.
På GP Debatt (29/6) skriver Christina Husmark Pehrsson om att regeringen inför hårdare regler för sjukersättning och vrider med statistik till att hårdare regler är för de sjuka kvinnornas egen skull. Argumenten faller helt platt när du samma dag i del två i GP kunde läsa om Helena Kozova, som är en av de många som lever på tillfällig sjukersättning, och liksom många andra betackar sig för Husmark Pehrssons ”hjälp”.
Den problematik som Maria Sköld lyfte i sina två artiklar är på inget sätt obekant för Husmark Pehrsson. Bland de brukarorganisationer som fick möjlighet att inkomma med remissvar om de nya reglerna var kritiken genomgående. Ifall Husmark Pehrsson inte orkade läsa svaren har dessa åsikter framförts på flera andra sätt, men intresset för dialog från Socialdepartementets sida har i denna fråga varit obefintligt.
För många med neuropsykiatriska funktionshinder är aktivitets- och sjukersättning den vanligaste inkomstkällan och deras problematik går inte att rehabilitera bort. Med rätt medicin, terapi och ökad självkännedom ökar de flestas livskvalitet men mycket av grundproblematiken kvarstår. För denna grupp är det snarare arbetsmarknaden som är i behov av att rehabiliteras, men den framstår fortfarande som lika sjuk med orimliga krav.

Klen tröst
Det är därför en klen tröst att Husmark Pehrsson äntligen uppmärksammat oviljan från företagens sida att anställa personer med nedsatt arbetsförmåga. Exakt hur företag ska stimuleras till att anställa dessa nämner hon dock inte. Reformen med särskilt nystartsjobb har tyvärr inte inneburit något större genombrott och lönebidrag har haft väldigt liten effekt – var är det tänkt att dessa människor ska få arbete?
Kanske på något av de resursjobb som presenterats tidigare, som för övrigt påminner väldigt mycket om de från borgerligt håll hårt kritiserade plusjobben, som bland annat Anders Borg kallade för kontraproduktiva.
Kanske sitter Socialdepartementet på hittills oprövade åtgärder som ännu inte presenterats och som kommer att lösa all problematik på arbetsmarknaden och inom vården, men varför inte genomföra sådana förändringar först?

Svårt att se samband
Det kan låta fint att säga att man vill satsa på rehabilitering men det är svårt att se ett samband med hur försämrade sjukförsäkringsregler ska lösa brister inom vården, eller hur hotet om att flyttas från regeringens metaforiska utanförskap till att rent krasst hamna ute på gatan gör någon frisk.
Det är för övrigt glädjande att Husmark Pehrsson i ett pressmeddelande gått ut med att hon till hösten vill träffa personer som lever på sjuk- och aktivitetsersättning för en diskussion om deras situation. Ett tips inför framtiden är att möten med dem som berörs sker i god tid innan nya förslag presenteras, och inte efter att beslut redan är genomklubbade. Annars riskerar fler lika ogenomtänkta förslag fattas av riksdagen.

Debattredaktionen gav mig bara 3000 tecken att skriva en replik på, annars skulle jag vidareutvecklat fler resonemang, men det var inte möjligt nu. Däremot var det kul att de kunde publicera inlägget så snart efter att Husmark Pehrssons artikel publicerades.

En kommentar till replik till Christina Husmark Pehrsson: Sjuka regler gör människor ännu sjukare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: