Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är samordnare och intressepolitisk talesperson för Attention i Göteborg samt ledamot i Riksförbundet och NSPH. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Quorn, fejkkött med bitter eftersmak

På Marlows reklamsida för sin produkt Quorn kan man läsa följande reklamtext för produkten:

I början av 1960-talet var näringsfysiologer och hälsoexperter oroliga för att den förutspådda befolkningstillväxten skulle innebära en global brist på mat och protein i framtiden. Livsmedelsforskare började söka efter nya livsmedel som skulle kunna möta den förutspådda, ökande efterfrågan.

Efter flera års sökande runt om i världen, hittade man överraskande en organism som växte naturligt i jorden på ett fält i Marlow, Buckinghamshire, och som slutligen gav Marlow Foods en möjlighet att utveckla en helt ny livsmedelsingrediens – mykoproteinet! Under många år pågick forskning och utveckling för att hitta sätt att presentera det här nyskapande livsmedlet för en bredare publik, men det var inte förrän i början av 1980-talet som mykoproteinet kunde odlas i tillräckligt stor skala för att ett produktsortiment skulle kunna lanseras i Storbritannien. 1985 godkändes mykoproteinet som lämpligt som livsmedel av MAFF (Ministry of Agriculture, Fisheries and Food) i Storbritannien och den första Quorn-produkten – en välsmakande paj – lanserades.

Ironiskt nog innebar en långsammare befolkningstillväxt i kombination med förbättrad teknik för livsmedelsframställning att den befarade globala matbristen inte uppstod. Nya livsmedel med mykoprotein – den fantastiska ingrediensen som Marlow Foods utvecklat – visade sig däremot ha fördelar som god smak, de var nyttiga, lättlagade och utmärkta ur näringssynpunkt. Idag är detta mer aktuellt än någonsin i en värld med ökande fetma och kroniska hälsoproblem. Därför fortsätter Quorn att gå från klarhet till klarhet, vilket kan förklara varför över 400 000 Quorn-måltider äts varje dag i Storbritannien.

Företaget Marlow foods ägdes tidigare av läkemedelsföretaget Astra, som under 2003 sålde bolaget och licensen för att producera Quorn för en miljard. Det krävs alltså en licens och tillstånd för att odla och tillverka en svamp i en cistern. Vad synd att inte
Uppenbarligen tycker Marlow att det var ironiskt att befolkningen inte svalt ihjäl, men världssvälten har inte upphört under de senaste 30 åren. Att blunda för det faktumet är inte ironi – det är cynism.
Under samma tidsperiod slog vissa ekonomer fast att det var inte lönsamt ifall tredje världen inte svalt ihjäl, utan det var bättre att sälja Quorn som en produkt till hälsomedvetna västerlänningar.
När världssvält åter dykt upp som ett problem på agendan, inte för att den någonsin var borta, men nu diskuterad i alla fall frågan, så är det intressant hur bolaget Marlow Foods inte är beredda att alls ge vika från sin patent. Trots att patentera Quorn är ungefär som att patentera att föda upp kycklingar eller att odla majs.
Att äta Quorn är ungefär lika etiskt som att äta människokött och det är märkligt hur lite kritik företaget får.

En kommentar till Quorn, fejkkött med bitter eftersmak

  • ejja skriver:

    Mycket intressant! Var får du all info ifrån??? Jag lägger till dig som favorit! Gillar skarpa hjärnor som kan ge ord på det jag inte kan. TACK!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: