Google Translate

Om mig:
Mitt namn är Henrik D. Ragnevi, jag är född 1978 och är idag aktiv inom RFHL i Göteborg och Centerpartiet i Göteborg. Jag är en van debattör och föreläsare när det kommer till psykiatri, jag har tidigare varit intressepolitisk talesperson och ombudsman för Attention i Göteborg och aktiv inom NSPH och arbetat med vårdpolitiska frågor.
Frågor som intresserar mig är psykiatri, socialförsäkringar arbetsmarknad. Men jag diskuterar gärna andra frågor som den havererade bostadspolitiken med den som har intresse…
Film, TV och mode är stora intressen, jag gillar att pröva nya mörka ölsorter och har en förkärlek för japanska rollspel.
Jag har studerat det mest varierande ämnen, vilket gör att jag kan hantera de flesta publiceringswebbverktyg som finns, peka ut amygdala i hjärnans limbiska system samt vet vad Harris Tweed är i en kvalitetskavaj.
Arkiv

Läkare hotade av patienten…

I Dagens medicin läser jag i en artikel att läkare ofta blir hotade i samband med sjukskrivning. Detta enligt en undersökning där närmare 7000 läkare i Östergötland och Stockholms läns landsting. Cirka 4000 av dem arbetade bland annat med att handlägga sjukskrivningar i sitt arbete.
Resultaten visade att mer än hälften av de sjukskrivande läkarna upplevde problem med att hantera patienternas önskan om att sjukskrivas om läkaren själv inte tyckte att det, bland anställda på vårdcentralen ansåg 80 procent att detta var ett problem.
I artikeln står det:

Av allmänläkarna på vårdcentral uppgav även 10 procent att de minst en gång i månaden kände sig hotade eller rädda för att bli anmälda av patienterna i samband med sjukskrivningar.

Jag blir lite förvånad över att undersökningen jämställer hot (om fysiskt våld, min tolkning) med att bli anmäld till HSAN, som exempel. Om läkaren har gjort en korrekt bedömning borde det senare inte vara något de borde oroa sig över.

Själv är jag mer oroad över det maktförhållande som finns mellan läkare och patient, där den senare för sin försörjning är helt beroende av läkarens sjukintyg. Skulle den behandlande läkaren missköta sig finns det en stor risk att patienten inte kommer våga anmäla vanvården på grund av rädslan att inte få förnyat sjukintyg, eller få sjukintyg som läkaren vet inte kommer godkännas av Försäkringskassan.
Detta maktperspektiv belyses aldrig i debatten och därför diskuteras det inte. Kanske är det dags att någon för fram att det ska vara olika läkare som sköter behandling och skriver intyg?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Saker som jag har köpt:
Saker jag skulle vilja ha: